Cuker raziskuje Cukrove ideje Prosti čas

Jesenski dragulji na tisoč in en način

Cuker blog vam na enem mestu predstavlja vse svoje recepte za orehove sladice.

Na hitro o tem super oreščku

Oreh je čudo narave in vir mnogih zdravilnih učinkovin. Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco. Po videzu namreč močno spominjajo na možgane. Jedrca oreha so energetsko tudi zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob. (Wikipedija. org., 2020)

This image has an empty alt attribute; its file name is orehi.jpg

Poln vitaminov in zdravilnih učinkovin

Navadni oreh je listnato drevo, ki spada med družino orehovk. Listi rastline imajo zelo močen vonj.

Le-ti skupaj s plodovi oreha vsebujejo veliko vitamina C, prav tako pa s svojim značilnim vonjem odganjajo številne škodljivce. Rastlina vsebuje tudi eterično olje, flavonojde, juglon itd. (Wikipedija. org., 2020)

Splošno uporaben

Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile.

Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. Iz listov oreha lahko pripravimo tudi čaje, kreme, različne poparke itd.

Več o zdravilnih učinkih oreha si lahko preberete na spletni strani Bodieko.si. (Hieng, 2020)

Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile.

Cukrove orehove sladice

1. Jogurtov marmorni kolač z orehi

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • kakav/čokolada v prahu,
  • 100 g orehovih jeder (po želji),
  • rozine ali drugo suho sadje (po želji).

Postopek;

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Temu dodamo kasneje moko, jogurt, olje, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Vse skupaj zmešano. Nato maso razdelimo v dve posodi. V eno izmed posod dodamo kakav in vse skupaj zmešamo, da dobimo temno maso.

Kasneje v obe masi (v svetlo in temno) dodamo orehova jedrca, ki smo jih predhodno očistili in narezali na manjše koščke. Orehe z maso zmešamo z žlico.

Obe masi zlijemo v namaščen pekač za šarkelj, in sicer tako, da najprej v pekač zlijemo svetlo maso, na njo pa temno maso. Kolač pečemo na 200 stopinjah Celzija, približno 35-40 minut.

Kasneje pustimo, da se kolač ohladi, nato pa ga damo ven iz pekača. Po želji ga lahko tudi dekoriramo.

Nasvet: Jaz marmorni kolač pogosto posujem s kokosovo moko, ki nadomesti sladkor v prahu.

2. Ta prava orehova torta

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 50 g mletih orehov,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • mleko (za navlažitev biskvita).

Za nadev;

  • 100 g zmletih orehov,
  • 2 veliki kisli smetani,
  • skodelica sladkorja v prahu,
  • kokosova moka (po občutku),
  • cimet (po želji).

Za preliv;

  • 125 ml sladke smetane (polovica male smetane),
  • 100 g jedilne čokolade.

Postopek;

Vse sestavine za biskvit zmešamo z mešalcem. Maso vlijemo v namaščen tortni model ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 45 minut. Ko se biskvit speče, počakamo, da se ohladi.

Medtem ko se peče biskvit, zmešamo v posodi kisli smetani, zmlete orehe ter kokosovo moko (po želji tudi cimet). Dobljeni nadev damo za nekaj časa v hladilnik.

Kasneje biskvit vzamemo iz tortnega modela ter ga po horizontali prerežemo na pol. Spodnji del biskvita navlažimo z mlekom ter po njem namažemo orehov nadev (približno dve tretjini nadev). To pokrijemo z zgornjim delom biskvita, po njem pa še namažemo preostali del orehovega nadeva.

Nato v kozici v sladki smetani stopimo jedilno čokolado, da dobimo tekoč čokoladni preliv. Nato še počakamo nekaj časa, da se preliv nekoliko strdi.

Preliv kasneje polijemo po torti. Pecivo lahko kasneje tudi po želji dekoriramo. Jaz sem na primer uporabila tisto, kar sem imela pri roki (kaki, cimet, posušen šipek ter kokosovo moko).

3. Slastni orehovi kolački

Sestavine;

  • 4 jajca,
  • 4 skodelice (za črno kavo) sladkorja,
  • 2 skodelici olja,
  • 1 skodelica mleka,
  • 4 skodelice moke,
  • 10 dag zmletih orehov,
  • 1 pecilni prašek.

Sestavine za nadev;

  • 10 dag sladkorja,
  • 1 dl mleka,
  • 3 rebra čokolade,
  • rum,
  • 4 žlice marmelade,
  • sladka smetana,
  • jedrca orehov.

Potek;

Najprej naredimo biskvit. Jajca in sladkor dobro stepamo ter dodamo olje, mleko, zmlete orehe in 1 pecilni prašek. Vse skupaj dobro premešamo, zlijemo v pekač ter zmešamo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno dvajset minut do pol ure. Iz pečenega mrzlega biskvita s kozarcem ali modelom okrogle oblike izrežemo kroge.

Kasneje naredimo nadev. Mleko, sladkor in čokolado segrejemo ter dodamo ostanke peciva, ki so nam ostali po izrezovanju krogov iz biskvita. Dodamo še malo ruma in 4 žlice dobre marelične (lahko tudi druge) marmelade. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompakten nadev.

Nadev damo kasneje, s pomočjo kavne žličke, na izrezane kroge iz biskvita, na vse to pa še damo kepo stepene smetane. Na smetano damo še orehovo jedrce. Za lažjo predstavo si poglejte spodnjo sliko.

4. Rulada s kislo smetano

This image has an empty alt attribute; its file name is 120711445_2656734507878084_5263283139047049046_n-1.jpg

Sestavine;

Biskvit;
  • 7 rumenjakov,
  • 7 žlic sladkorja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 3 žlice tople vode,
  • 7 žlic orehov,
  • 3 žlice ostre moke,
  • 7 beljakov (za sneg).
Nadev;
  • velika kisla smetana,
  • 2 banani.

Postopek;

Najprej penasto vmešamo rumenjake, sladkor, pecilni prašek ter toplo vodo. Temu dodamo tudi orehe, ostro moko ter sneg, ki smo ga naredili iz beljakov.

Biskvit pečemo na velikem pekaču, na 180 stopinj Celzija, približno dvajset minut (odvisno od pečice).

Toplo rulado položimo na servieto in vse skupaj zvijemo. Tako pustimo, da se rulada ohladi.

Ohlajeno rulado namažemo s kislo smetano, na to dodamo še dve na kose narezani banani in rulado zvijemo.

Po želji lahko po ruladi posujemo sladkor v prahu, ali pa iz margarine/olja in jedilne čokolade naredimo čokoladno glazuro.

This image has an empty alt attribute; its file name is 120711445_2656734507878084_5263283139047049046_n-1.jpg

5. Enostavno in osvežilno orehovo pecivo

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 50 g mletih orehov,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • mleko (za navlažitev biskvita).

Za nadev;

  • 50 g zmletih orehov,
  • 610 g kisle smetane (en velik lonček in pol kisle smetane),
  • polovica skodelice sladkorja,
  • kokosova moka (po občutku).

Postopek;

Vse sestavine za biskvit zmešamo z mešalcem. Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi.

V posodi zmešamo zmlete orehe, kislo smetano sladkor in kokosovo moko. Maso damo za približno eno uro v hladilnik, medtem ko se biskvit za pecivo hladi.

Kasneje nadev namažemo po biskvitu, ki smo ga predhodno navlažili z mlekom. Pecivo še posujemo z zmletimi orehi ali s kokosovo moko.

6. Marmorni mafini z orehi

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • kakav/čokolada v prahu,
  • 100 g orehovih jeder (po želji),
  • rozine ali drugo suho sadje (po želji).

Postopek;

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Temu dodamo kasneje moko, jogurt, olje, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Vse skupaj zmešano. Nato maso razdelimo v dve posodi. V eno izmed posod dodamo kakav in vse skupaj zmešamo, da dobimo temno maso.

Kasneje v obe masi (v svetlo in temno) dodamo orehova jedrca, ki smo jih predhodno očistili in narezali na manjše koščke. Orehe z maso zmešamo z žlico.

Nato si pripravimo pekač za mafine. V vsako odprtino pekača položimo eno papirnato posodico za mafine. V vsako posodico damo najprej nekaj svetle, nato pa nekaj temne mase, tako da bo v vsaki posodici malo svetle in malo temne mase. Mafine pečemo na 200 stopinjah Celzija, približno 30 minut.

Kasneje pustimo, da se mafini ohladijo, nato pa jih po želji dekoriramo.

Viri:

  • Wikipedija. org. (2020). Navadni oreh. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_oreh.
  • Hieg, B. (2020). Oreh za žile, koži in prebavo. Bodieko.si. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://www.bodieko.si/oreh.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor