Literarni kotiček Prosti čas Za dušo

Dejanje, ki obudi še tako globoka čustva

Vsako leto, 1. septembra, obeležujemo svetovni dan pisanja pisem.

PISMO

Pišem in pišem,
dan za dnem pišem.
Zate je to pisemce – zate,
ki si daleč od mene.

Pišem ti,
da v meni iskrica živi,
da to iskrico si pustil ti.

To moja je skrivnost –
a zate dragi, velika je novost.

Želim, da čimprej to izveš,
da poleg naju še kdo živi,
nekdo, ki je kot jaz in ti. (Krhlanko, 2004)

Kdaj ste nazadnje napisali pismo? Komu ste pisali?

Čustveni ob prebiranju

Sama sem nad pisanjem pisem zelo navdušena. Tu in tam napišem kakšno pismo, s katerim presenetim kakšno prijateljico, ki je že dolgo nisem videla.

Menim, da je pisanje pisem nekaj najlepšega. Je dejanje, v katerega človek “vloži” svoj trud, čas in energijo. In prav energija, s katero ste napisali pismo, se pri naslovniku še kako čuti.

Pisanje pisem je nekaj najlepšega, je dejanje v katerega človek “vloži” svoj trud, čas in energijo.

Spomnim se, da mi je pred nekaj leti prijateljica povedala, da se je razjokala, ko je brala moje pismo. Napisala sem ji ga namreč za rojstni dan, saj se že nisva dolgo videli. Pa nočem sedaj opevati moje “sposobnosti” pisanja pisem. Hotela sem vam zgolj pokazati primer, kako energija pisočega vpliva na naslovnika.

Zakaj bi pisali, če lahko tipkamo?

V zadnjih letih je navada pisanja pisem nekoliko zamrla, saj je pisano besedo zamenjala sodobna tehnologija. Zakaj bi pisali pisma in se mučili z besedami če imamo; messenger, e-pošto, instagram, je mišljenje mnogih.

No, pravzaprav imajo prav, zakaj bi porabljali čas in trud z ročnim pisanjem, če lahko tipkamo?

A vseeno, ali v tipkanje vložimo res toliko truda in svoje energije, kot v pisanje pisem?

Ali v tipkanje vložimo res toliko truda in svoje energije, kot v pisanje pisem?

No, tu tiči bistvo pisanja pisem. Tipkanje je sicer hitrejše in manj potratno, a tako poglobljenih čustev in toliko energije kot v pismu v natipkanem besedilo sigurno ne boste našli.

Tipkanje je sicer hitrejše in manj potratno, a tako poglobljenih čustev in toliko energije kot v pismu v natipkanem besedilo sigurno ne boste našli.

“Pametni si zapisuje!”

Sama si še vedno rada zapisujem stvari ročno. Doma imam cel kup popisanih beležk, v katere si zapisujem najpomembnejše stvari, ki jih moram narediti ali stvari, ki so mi res pri srcu.

Veliko ljudi me ob tem gleda, kot da me je povozil čas. Res je, lahko bi si stvari zapisovala v beležko na telefonu ali messinger, a saj veste kaj pravijo, “Navada je železna srajca.”

Zanimiva se mi je zdela tudi navada moje prijateljice, ki si je v beležko zapisovala vse citate iz knjig, ki so ji bili všeč.

Ali si tudi vi zapisujete stvari ročno?

Veselje v nabiralniku

Zame ni lepšega kot pisemce ljube osebe, ki te pričaka v nabiralniku. Dobim ga sicer zelo redko, a mi zato prinaša še večje veselje.

Spomnim se, da sva si pred leti, s prijateljico iz Češke dopisovali preko pisem. Še zdaj hranim vsa pisma, ki mi jih je poslala. Oteževalna okoliščina pri najinem dopisovanju je bilo dejstvo, da še nisva znali dobro angleško, dopisovali sva si namreč v angleščini. A kljub temu sva se vedno vse dogovorili. Vsako njeno pisemce pa mi je polepšalo dan.

“Šarmerski” pisatelji

Punce, ali so vas fantje kdaj osvajali z ljubezenskimi pismi?

No, sama sem bila te sreče. Čeprav gre za staro navado, sem dobila kar nekaj ljubezenskih pisem. Najbolj mi je ostalo v spominu ljubezensko pismo, ki mi ga je “pisatelj” celo nadišavil s svojim parfumom 😛 .

Dragi moški, če boste želeli osvojiti svojo izbranko ali svoji partnerici polepšati dan, ji napišite pismo. Uspeh bo zagotovljen!

Dragi moški, če boste želeli osvojiti svojo izbranko ali svoji partnerici polepšati dan, ji napišite pismo. Uspeh bo zagotovljen!

Ideja za darilo

Sicer pa so ena izmed zelo inovativnih idej za darilo darilni boni za ljubljeno osebo, ki jih lahko izdelate kar sami. Na več manjših listkov “napišite” bone, kaj bi radi podarili ljubljeni osebi.

Primer; Na enega izmed listkov lahko napišete: Bon za domačo pico po izbiri.

Bon lahko podarite bližnji osebi, ki ga bo kasneje tudi uveljavljala. V tem primeru to pomeni, da boste osebi, ko bo ta hotela uveljavljati podarjeni bon, spekli domačo pico.

Bone še zapakirate v pisemsko ovojnico in darilo je nareto!

Kaj pa golobi pismonoše?

Zagotovo ste že slišali za golobe pismonoše, ki so v preteklosti raznašali pošto.

Predvideva se, da so se golobi pismonoše pojavili v času starodavnih Perzijcev. Rimljani so golobe uporabljali za prenašanje sporočil svoji vojski. Cezar naj bi uporabljal golobe pri osvajanju Galije. (Levi, Wendell, 1977)

Predvideva se, da so se golobi pismonoše pojavili v času starodavnih Perzijcev.

Grki so na tak način v svoja mesta raznašali tudi vesti o tem, kdo je zmagal v Olimpijskih igrah. (Blechman, Andrew, 2007)

Pred odkritjem telegrama so golobe pismonoše uporabljali predvsem delničarji in bankirji. Več zanimivosti o golobih pismonošah pa si lahko preberete na spletni strani Govori se.

Viri:

  • Krhlanko (2004). Iskrice za dušo. Celje: Samozaložba
  • Levi, Wendell (1977). The Pigeon. Sumter, South Carolina: Levi Publishing Co, Inc. ISBN 0-85390-013-2.
  • Blechman, Andrew (2007). Pigeons-The fascinating saga of the world’s most revered and reviled bird. St Lucia, Queensland: University of Queensland Press. ISBN 978-0-7022-3641-9. Archived from the original on 2008-05-14.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor