Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Cukrove ideje za jesensko kosilo

Cuker blog vam predstavlja nekaj enostavnih idej za okusno in zdravo jesensko kosilo.

Prva ideja: Gobova juha, slivovi cmoki in kompot

Gobova juha

Sestavine;

  • 500 g šampinjonov (še boljše če imate gobe, ki ste jih nabrali sami),
  • 1 velika čebula,
  • štirje veliki krompirji,
  • trije veliki korenčki,
  • 200 ml smetane za kuhanje,
  • kisla smetana,
  • sol, poper, vegeta (ali druge začimbe po želji).

Postopek;

Najprej v veliki kozici prepražite čebulo. Dodate ji na kose narezane gobe, na kose narezani krompir ter narezan korenček. Vse skupaj zalijete z vodo (da stvari plavajo) in začinite.

Nato pustite, da se juha kuha nekaj časa. Vmes neprestano mešate in dolivate vodo. Po približno 15-tih minutah v juho dodate smetano za kuhanje (približno polovico). Pustite, da se juha nekaj časa kuha, nato pa še dodate ostalo smetano.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117860301_700153307230190_2944395119112510553_n.jpg

Preden juho sevirate, dodate v jed še nekaj kisle smetane (približno 3-4 žlice) in vaša jed je pripravljena.

Cmoki iz pire krompirja

Prva različica slivovih cmokov je standardna varianta, ki sestoji iz pire krompirja, moke ter jajc.

Sestavine

  • 750 g krompirja,
  • 300 g moke,
  • 2 jajci,
  • 1 žlička soli,
  • maslo,
  • 1 kilogram sliv.

Postopek

Najprej skuhamo krompir, ki mu dodamo maslo ter sol. Vse skupaj pretlačimo, da dobimo pire krompir. Pretlačenemu krompirju dodamo moko in dve jajci ter vse skupaj zmešamo, da dobimo kompaktno testo.

Iz testa oblikujemo kroglice, v vsako kroglico pa damo v sredino slivo.

Cmoke kuhamo v vreli vodi, približno 15 minut oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.

Cmoki iz skute

Meni osebno so ljubši nekoliko manj znani cmoki iz skute.

Sestavine

  • 250 g skute (jaz imam rajši nepasirano),
  • 140 g moke,
  • 2 jajci,
  • 40 g masla,
  • pol kilograma sliv,
  • ščep soli.

Postopek

Najprej skuto v posodi pretlačimo z vilico in ji dodamo moko. Dodamo še stopljeno (ohlajeno) maslo ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompaktno testo. Testo za približno pol ure postavimo v hladilnik. Nato iz testa oblikujemo kroglice, na sredino vsake kroglice pa damo slivo.

Cmoke kuhamo v osoljeni, vreli vodi do 15 minut oz. tako dolgo, da cmoki priplavajo na površje.

Nasvet: Na cmoke se zelo dobro podajo drobtine, ki jih prepražimo na olju ali maslu. K drobtinam še primešamo sladkor in naša polivka za cmoke je gotova.

Druga ideja: Ričet s sadjem in marmorni mafini

Ričet s sadjem

Sestavine;

  • 200 g ješprenja,
  • 3 veliki korenčki,
  • 4 veliki krompirji,
  • 400 g fižola (velika konzerva),
  • druga zelenjava po želji,
  • 1 jabolko/4 suhe slive,
  • peteršilj,
  • 2 čebuli,
  • ostale začimbe po želji.

Postopek;

Najprej na olju prepražimo čebulo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, korenček, ješprenj ter drugo zelenjavo po želji. Vse skupaj začinimo, zalijemo in pustimo da se kuha.

Čez nekaj časa v enolončnico dodamo na kocke narezano jabolko/ suhe slive ter fižol. Dodamo še peteršilj ter začimbe po okusu.

Tako pustimo, da se enolončnica kuha približno eno uro, vmes pa neprestano zalivamo in mešamo.

Namig: Jaz med zbirko začimb za ričet vedno umestim domačo mešanico začimb (origano, šetraj, timijan), vegeto, poper, malce rdeče paprike ter kurkume. Za piko na I dodam še “za odtenek” sladke smetane.

Marmorni mafini z orehi

Sestavine;

Za biskvit:

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • kakav/čokolada v prahu,
  • 100 g orehovih jeder (po želji),
  • rozine ali drugo suho sadje (po želji).

Postopek;

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Temu dodamo kasneje moko, jogurt, olje, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Vse skupaj zmešano. Nato maso razdelimo v dve posodi. V eno izmed posod dodamo kakav in vse skupaj zmešamo, da dobimo temno maso.

Kasneje v obe masi (v svetlo in temno) dodamo orehova jedrca, ki smo jih predhodno očistili in narezali na manjše koščke. Orehe z maso zmešamo z žlico.

Nato si pripravimo pekač za mafine. V vsako odprtino pekača položimo eno papirnato posodico za mafine. V vsako posodico damo najprej nekaj svetle, nato pa nekaj temne mase, tako da bo v vsaki posodici malo svetle in malo temne mase. Mafine pečemo na 200 stopinjah Celzija, približno 30 minut.

Kasneje pustimo, da se mafini ohladijo, nato pa jih po želji dekoriramo.

Tretja ideja: Juha iz buče hokaido in orehovo pecivo

Bučna juha

Sestavine;

  • polovica buče hokaido,
  • dva cela korenčka,
  • ena kocka jušne osnove za zelenjavno juho,
  • ena čebula,
  • trije stroki česna,
  • začimbe po želji (origano, peteršilj, bazilika itd.)

Postopek;

Najprej čebulo narežemo in prepražimo v kozici, da postekleni. Kasneje dodam tudi narezan česen, ki ga prav tako nekaj časa pražimo zraven čebule. Nato dodamo olupljeno in na koščke narezano bučo hokaido ter korenček in vse skupaj pražimo. Vsebino mešamo in zalivamo, dodamo pa tudi zelenjavno jušno kocko. Vse skupaj kuhamo približno petnajst minut oz. dokler zelenjava ne postane mehka. Dodamo še želene začimbe in vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom ali damo v blender, da dobimo kremno juho. Juho še nekaj časa pokuhamo in po potrebi dodamo še začimbe.

Orehovo pecivo

Sestavine;

Za biskvit:

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 50 g mletih orehov,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • mleko (za navlažitev biskvita).

Za nadev;

  • 50 g zmletih orehov,
  • 610 g kisle smetane (en velik lonček in pol kisle smetane),
  • polovica skodelice sladkorja,
  • kokosova moka (po občutku).

Postopek;

Vse sestavine za biskvit zmešamo z mešalcem. Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi.

V posodi zmešamo zmlete orehe, kislo smetano sladkor in kokosovo moko. Maso damo za približno eno uro v hladilnik, medtem ko se biskvit za pecivo hladi.

Kasneje nadev namažemo po biskvitu, ki smo ga predhodno navlažili z mlekom. Pecivo še posujemo z zmletimi orehi ali s kokosovo moko.

Četrta ideja: Juha iz buče čajote in pecivo s sadjem

Juha iz bodeče buče

Sestavine;

  • 4 velike buče čajote,
  • 2 veliki čebuli,
  • 50 ml sladke smetane,
  • vegeta in ostale poljubne začimbe

Postopek;

Najprej vse buče dajte (neolupljene) za pol ure v pečico na 180 stopinj Celzija. Nato vzamite buče iz pečice ven in jih na tanko olupite.

Toplota bo povzročila, da se bo olup buče omehčal, buča pa se bo posledično lažje olupila.

Nato v kozici prepražite čebuli, ki ste ju predhodno narezali na kose. Čebulam dodajte na kocke narezane buče, vse skupaj pa dobro premešajte in začinite (vegeta in ostale začimbe). Nato še vse skupaj zalijte z vodo (tako da bodo vsi kosi buče v vodi) in pustite, da se jed kuha sama.

Po tridesetih minutah jed odstavite iz štedilnika in jo s paličnim mešalnikom pretlačite tako, da dobite rahlo, gosto kremo.

Nato jed ponovno dajte na štedilnik in jo kuhajte še petnajst minut. Medtem v jed še dodajte sladko smetano, premešajte in po potrebi dodajte še druge začimbe. Vaša jed je gotova!

Nasvet: Zelo dobra kombinacija z juho iz buče čajote so popečeni kruhki, ki jih pripravite tako, da na kocke narezane kruhke popečete na olju, dokler ne postanejo zlato-rumene barve.

Pecivo s sadjem

Sestavine;

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • mleko (za navlažitev biskvita)
  • 5 jabolk

Postopek;

Vse sestavine za biskvit, razen jabolk, zmešamo z mešalcem. Nato v maso dodamo tudi na lističe narezana jabolka, ki jih zraven vmešamo z žlico.

Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga razrežemo.

Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor