Cukrove ideje Prosti čas Za dušo Za otroke

Kako lahko to naredim, če nimam materiala?

Ustvarjalnost. Beseda, ki v sebi nosi toliko različnih odtenkov barv, materialov, hobijev, idej, misli itd.

Če se podamo v svet ustvarjalnosti lahko zasledimo celo paleto čustev, misli, namer, skratka celo paleto razpoloženja.

Ustvarjalni smo lahko na različne načine.

Mnogi pogosto za ustvarjanje smatrajo zgolj slikanje ali kiparjenje.

Pravzaprav pa gre za širok pojem, ki se navezuje tako na naše mišljenje, kot dejanja.

Sama menim, da je ustvarjalnost nekakšna nuja v življenju posameznika. Človek ima potrebo po tem, da se izraža na takšne ali drugačne načine.

Globoko z ustvarjalnostjo je povezana tudi domišljija. Gre še za en pojem, ki je po mojem mnenju v življenju zelo pomemben. Čisto vsak posameznik premore domišljijo. Razlika je le v tem, da jo nekateri bolj razvijajo, drugi manj. Zelo je pomembno, da domišljijo pri otrocih že razvijamo v najzgodnejših letih. Pustite otrokom, da se domišljijsko udejstvujejo, bodisi preko igre, bodisi preko ustvarjanja. Domišljijska igra je pri otrocih še kako pomembna.

Zakaj o tem govorim?

Poglavitni namen Cuker bloga je, da pri bralcih vzpodbuja kreativnost, domišljijo, divergentno mišljenje, ekonomičnost ter samoiniciativnost.

Zakaj bi morali to in to kupiti, če si lahko to stvar izdelate/predelate sami? Zakaj se ne bi ustvarjalno udejstvovali, razvijali svoje spretnosti, spodbujali svojo domišljijo, se zabavali in pri tem še nekaj privarčevali?

Cuker blog vam v ta namen ponuja številne ideje za ustvarjalnost na različnih področjih. Gre zgolj za ideje, ki jih vi lahko zagotovo še izboljšate.

Čim manj kompliciranja in več ustvarjalnosti

Pri pisanju velikokrat razmišljam tudi v smeri, da vam stvari čim bolj olajšam.

Na Cuker blogu boste tako našli enostavne a preverjene recepte za jedi, ki ne vsebujejo sestavine, ki so težje dostopne ali vredne celo premoženje.

Še ena pomembna stvar, ki pa jo želi Cuker blog vzpodbujati, pa je edinstvenost ali unikatnost, ki jo sama pri posameznikih izredno cenim.

Danes vam predstavljam nekaj načinov, kako se lahko doma umetniško udejstvujete, kljub temu, da nimate veliko materialov za ustvarjanje.

Stare nogavice, kozarci za vlaganje in še kaj

Prva možnost, da se umetniško udejstvujete, kljub primanjkljaju materiala, je preprosto ta, da se odpravite v naravo in naberete naravne materiale. S tem ste združili koristno (gibanje na svežem zraku) in ustvarjalno.

Narava nam v svoji vsemogočnosti ponuja tudi veliko materialov, s pomočjo katerih si razvijamo našo kreativnost in ustvarjalnost ter se učimo o naravnih zakonih. Od kamna, lesa, mineralov, različnih vlaken in še bi lahko naštevali.

Predlogi aktivnosti

Predstavljam vam nekaj možnosti, za izdelke iz naravnih materialov. Aktivnosti so čudovita priložnost za otroško ustvarjanje, predstavljene aktivnosti pa pokrijejo skoraj vsa področja likovne umetnosti.

  • Namizni aranžmaji ali dekoracija

Podajte se z otroki v gozd, kjer naj ti naberejo čim več naravnih materialov, nato pa si priredite cvetličarsko delavnico. Otroci naj iz naravnih materialov po domišljiji oblikujejo dekoracijo/namizne aranžmaje. Uporabijo lahko; storže, lubje, veje, mah, iglice, bršljan, itd.

Po želji lahko v svoj aranžma dodajo še ostale okraske.

  • Umetnine na kamnu

Otroci naj v naravi poiščejo kamne in jih kasneje porišejo/poslikajo s flumastri/vodenimi barvami/tempera barvami itd. Na kamenčke lahko napišejo lepe misli in jih kasneje podarijo ljubljeni osebi. Otroci lahko iz kamna izdelajo tudi skulpture tako, da kamne nizajo drug na drugega.

  • Obodi za venčke

Otroci lahko naberejo veje ter iz njih oblikujejo obode za venčke. Na obode kasneje nizajo različne materiale. Dobre veje za obod so veje vrbe ali vinske trte, saj se dobro upogibajo.

Znajdi se!

Tako je. Če želite biti kljub primanjkljaju materiala ustvarjalni, in če vam naravni materiali niso všeč, se preprosto znajdite. Uporabite preprosto tiste materiale ali stvari, ki jih imate na voljo.

Jaz sem na primer za izdelavo adventnega venčka, namesto oboda, uporabila kar okvir za sliko. Hecno, a ne?

Za izdelavo čudovitih in unikatnih posodic lahko kar uporabite kozarce za vlaganje. Podroben postopek za izdelavo si preberite na povezavi.

Za izdelavo dekorativnih izdelkov iz blaga lahko preprosto uporabite krpe za prah, ali pa stare nogavice.

Ti zajci so narejeni iz krp za prah.
Nogavičke so narejene iz starih nogavic.
Obeski so narejeni iz krpe za prah.

Možnosti je seveda še ogromno.

Bodite kreativni in iznajdljivi!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor