Kulinarika Prosti čas Za dušo

Jesenski plodovi ali kako jih uporabiti

Ste tudi vi ljubitelji jeseni?

Sama imam jesen zelo rada. Obožujem raznolike barve jesenskega gozda ter jesenske dobrote.

Obožujem raznolike barve jesenskega gozda ter jesenske dobrote.

Ker sem velik gurman, so mi prav prav posebej pri srcu jesenske dobrote. Zato vam danes predstavljam nekaj idej, kako uporabiti jesenske plodove. Tako v kulinariki, kot tudi na drugih področjih.

Jabolka in jabolčne dobrote

Jabolko je res vsestranski sadež. Ta pečkat sadež lahko v kulinariki uporabimo na tisoč in en način. Najbolj priporočljivo je, da ga uživamo kar surovega, lahko pa ga tudi kuham za kompote, sokove, sirupe itd. Uporabimo ga lahko v sadnih kupah, v enolončnicah, v pecivih, skratka možnosti je res ogromno.

Bogastvo vitaminov

Jabolko vsebuje veliko vitaminov; vitamin K, vitamin B6 ter vitamin C. Vsebuje tudi nekaj mineralov; kalij, železo in mangan. V jabolku je tudi veliko sladkorja (ogljikovih hidratov), v olupku sadeža pa je tudi veliko vlaknin. (Prehrana. si, 2016)

Jabolko vsebuje veliko vitaminov; vitamin K, vitamin B6 ter vitamin C. Vsebuje tudi nekaj mineralov; kalij, železo in mangan. V jabolku je tudi veliko sladkorja (ogljikovih hidratov), v olupku sadeža pa je tudi veliko vlaknin. (Prehrana. si, 2016)

Predstavljam vam nekaj preizkušenih idej, kako lahko v kulinariki uporabite jabolka.

Jabolčni zavitek (“študelj”)

Jabolčna pita

Jabolčni kolač

Odličen recept za jabolčni kolač dobite na spletni strani Okusno.je.

Palačinke z jabolki

This image has an empty alt attribute; its file name is 118352209_3357382800988733_2386301469862971956_n-768x1024.jpg

Sadna kupa

Jabolčni mafini

Jabolka kot dodatek v enolončnicah (ričet)

Jogurtovo pecivo z jabolki

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • mleko (za navlažitev biskvita)
  • 5 jabolk

Postopek

Vse sestavine za biskvit, razen jabolk, zmešamo z mešalcem. Nato v maso dodamo tudi na lističe narezana jabolka, ki jih zraven vmešamo z žlico.

Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga razrežemo.

Jabolka lahko uporabimo tudi v kremah, tortah, v čežani, priljubljena so tudi pečena jabolka.

Oreh in orehove dobrote

Oreh je čudo narave in vir mnogih zdravilnih učinkovin. Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco. Po videzu namreč močno spominjajo na možgane. Jedrca oreha so energetsko tudi zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob. (Wikipedija. org., 2020)

Poln vitaminov in zdravilnih učinkovin

Navadni oreh je listnato drevo, ki spada med družino orehovk. Listi rastline imajo zelo močen vonj.

Le-ti skupaj s plodovi oreha vsebujejo veliko vitamina C, prav tako pa s svojim značilnim vonjem odganjajo številne škodljivce. Rastlina vsebuje tudi eterično olje, flavonojde, juglon itd. (Wikipedija. org., 2020)

Splošno uporaben

Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. Iz listov oreha lahko pripravimo tudi čaje, kreme, različne poparke itd. Več o zdravilnih učinkih oreha si lahko preberete na spletni strani Bodieko.si. (Hieng, 2020)

Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. (Hieng, 2020)

Predstavljam vam nekaj možnosti, kako uporabiti plodove oreha v kulinariki.

Peciva iz orehov

Orehi so zagotovo tisti oreščki, ki bodo vašim sladicam dali piko na I. S svojim polnim okusom bodo vaše sladice spremenili v mojstrovine.

Orehovi smrkci
Mafini z orehovo kremo
Piškoti z orehi in čokolado
Marmorni kolač z orehi
Cupcakesi z orehovo kremo

Palačinke z orehi

Meni osebno najboljše palačinke so tiste z orehi. Orehovo kremo pripravite tako, da zmlete orehe zgolj zmešate s kislo smetano in sladkorjem (najboljše v prahu). Sestavite prilagajajte količini.

Orehovo pecivo

Sestavine

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 50 g mletih orehov
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • mleko (za navlažitev biskvita)
  • 50 g zmletih orehov
  • 610 g kisle smetane (en velik lonček in pol kisle smetane)
  • polovica skodelice sladkorja
  • kokosova moka (po občutku)

Postopek

Vse sestavine za biskvit zmešamo z mešalcem. Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi.

V posodi zmešamo zmlete orehe, kislo smetano sladkor in kokosovo moko. Maso damo za približno eno uro v hladilnik, medtem ko se biskvit za pecivo hladi.

Kasneje nadev namažemo po biskvitu, ki smo ga predhodno navlažili z mlekom. Pecivo še posujemo z zmletimi orehi ali s kokosovo moko.

Kostanj

Kostanje so v naše kraje zanesli pravzaprav v 16. stoletju z Azije, natančneje z Himalaje. Že v 19. stoletju so ga uporabljali v zdravilne namene. Med drugim so iz njega kuhali čaj, uporabljali pa so ga tudi za zdravljenje različnih bolezni. (Baloh, 2010)

Ali ste vedeli, da imajo kostanji tudi veliko zdravilnih učinkov? Kostanji vsebujejo veliko mineralov in vitaminov, prav tako pa vsebujejo visoko hranilno vrednost. Vsebuje tudi posebno snov imenovano escin, ki dobro vpliva na naše ožilje. (Baloh, 2010)

Mazilo divjega kostanja

Sestavine

  • 200 g na drobno narezanih plodov divjega kostanja
  • 400 g palmine masti
  • 100 g čebeljega voska
  • 2 dl mandljevega olja
  • 2 dl oljčnega olja

Postopek

Kostanjevim plodovom dodamo palmino mast in vse skupaj pražimo 10-15 minut na ognju, nato pa precedimo.

V drugi posodi stopimo čebelji vosek ter dodamo mandljevo in oljčno olje. Oboje združimo in še vroče zmešamo.

Mazilo nalijemo v posodice za kremo.

Iz divjega kostanja lahko med drugim izdelamo tudi; zdravilne kapljice, tinkture, čudežne vrečke divjega kostanja, oblogo iz divjega kostanja, polivko za savne, čaj iz listov divjega kostanja itd. Predvsem so zdravilni cvetovi ter lubje drevesa. (Prostočasnik, 2014)

Hruška in njena sladica

Za recept za medene hruške z orehi ne potrebujete veliko. Hruške pa lahko po želji nadomestite tudi z jabolki.

Sestavine

  • tri hruške (lahko tudi več, odvisno od količine, ki jo želite pripraviti),
  • 50 g orehov,
  • en navadni jogurt,
  • 2 žlici medu,
  • žlička cimeta,
  • 50 g masla.

Opomba; Jogurt lahko nadomestite tudi s kislo smetano.

Postopek

Najprej dobro operete hruške in jih olupite. Nato jih prerežete na pol in očistite (odstranite pečke in pecelj), v hruške pa tudi izdolbete luknjo, v katero boste kasneje nadevali nadev iz orehov.

Hruške nato položite na pekač, ki je prekrit s peki papirjem.

Kasneje se lotite nadeva. Jedrca orehov očistite in zmeljete. Zmletim orehom dodate še jogurt, med, raztopljeno maslo in žličko cimeta. Vse skupaj dobro zmešate in nadevate na/v hruške.

Nadevane hruške daste v pečico in pečete na 180 stopinj Celzija približno 20 minut. Vaša sladica je narejena.

Sladico lahko ob serviraju, po želji, tudi dekorirate. Bodite kreativni!

Buča čajota

Čajota je zelena buča v obliki hruške, ki “pika”, po domače povedano. Površina buče je namreč pokrita z bodicami.

Prav zaradi bodic pravijo čajoti tudi bodeča buča, imenujejo pa jo tudi mehiška kumara. Zelo množično jo namreč pridelujejo v Mehiki. (zelenisvet.com, 2017)

Ta buča pravzaprav izvira iz Srednje Amerike. Gre za vzpenjalko, ki potrebuje pri rasti dovolj prostora. Zanimiv je tudi podatek, da lahko uspeva tudi na nadmorski višini 1500 metrov. (zelenisvet.com, 2017)

Juha iz bodeče buče

Kremna juhica, ki jo naredim iz čajote, je res božanska, recept za njo pa je enostaven. Zato sem se odločila, da ga danes podelim z vami.

Sestavine;

  • 4 velike buče čajote,
  • 2 veliki čebuli,
  • 50 ml sladke smetane,
  • vegeta in ostale poljubne začimbe

Postopek;

Najprej vse buče dajte (neolupljene) za pol ure v pečico na 180 stopinj Celzija. Nato vzamite buče iz pečice ven in jih na tanko olupite.

Toplota bo povzročila, da se bo olup buče omehčal, buča pa se bo posledično lažje olupila.

Nato v kozici prepražite čebuli, ki ste ju predhodno narezali na kose. Čebulam dodajte na kocke narezane buče, vse skupaj pa dobro premešajte in začinite (vegeta in ostale začimbe). Nato še vse skupaj zalijte z vodo (tako da bodo vsi kosi buče v vodi) in pustite, da se jed kuha sama.

Po tridesetih minutah jed odstavite iz štedilnika in jo s paličnim mešalnikom pretlačite tako, da dobite rahlo, gosto kremo.

Nato jed ponovno dajte na štedilnik in jo kuhajte še petnajst minut. Medtem v jed še dodajte sladko smetano, premešajte in po potrebi dodajte še druge začimbe. Vaša jed je gotova!

Nasvet: Zelo dobra kombinacija z juho iz buče čajote so popečeni kruhki, ki jih pripravite tako, da na kocke narezane kruhke popečete na olju, dokler ne postanejo zlato-rumene barve.

Šipek

Šipek je zdravilna rastlina, ki se uvršča v družino rožnic. Gre za grm, ki vsebuje dolge, trnjaste veje. Plodovi so značilne rdeče barve in jajčaste oblike. Šipek dozori septembra in oktobra. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Šipek vsebuje številne zdravilne učinkovine. Plodovi šibka vsebujejo vitamine, minerale ter nekaj pektina in fruktoze. Plodove pogosto nabiramo in jih sušimo za čaj. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Prepričana sem, da ste že vsaj enkrat v življenju poskusili šipkov čaj, slednji je namreč zelo priljubljen.

Šipkov čaj se uporablja tako pri prehladu, pri boleznih dihal, za ledvična obolenja, prav tako pa je tudi dobro odvajalo. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Zelo dobra je tudi šipkova marmelada. Recept za njo najdete na spletni strani Oblizniprste.si.

Viri

  • Prehrana.si, (2016). Jabolka. Pridobljeno 27. 10. 2020 iz https://www.prehrana.si/clanek/259-jabolka.
  • Wikipedija. org. (2020). Navadni oreh. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_oreh.
  • Hieg, B. (2020). Oreh za žile, kožo in prebavo. Bodieko.si. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://www.bodieko.si/oreh.
  • Zelnisvet.com. (2017). Čajota v domačem vrtu. Pridobljeno 5. 11. 2020 iz https://zelenisvet.com/cajota/.
  • Gorenjske-lekarne.si. (2020). Navadni šipek. Pridobljeno 22. 9. 2020 iz https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/sipek-navadni.
  • Farmedica.si. (2020). Šipek. Pridobljeno 22. 9. 2020 iz https://www.farmedica.si/si/dodatki/rastlina-sipek.html.
  • Baloh, B. (2010). Zdravilni učinki kostanja, Vizita.si. Pridobljeno 7. 9. 2020 iz https://vizita.si/bilke/kostanj.html.
  • Prostočasnik (2014). Pridobljeno 7. 9. 2020 iz https://www.prostocasnik.si/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor