Kulinarika Prosti čas Za dušo

Gobje jedi, ki preženejo vse gurmanske skrbi

Ker je bilo v zadnjem času veliko dežja, nas gozdovi vabijo po svoje gobarske darove. Ste tudi vi navdušeni gobar/ka?

Dolgčas in začetniška sreča

Sama sem se nad gobarstvom navdušila pred štirimi leti. No, pravzaprav sem se z gobarstvom začela “ukvarjati” iz čistega dolgčasa.

Bila sem pri fantu doma, kjer je narava res neokrnjena, njegova vas pa je praktično z vseh strani obdana z mogočnimi gozdovi.

Ker je bila takrat gobarska sezona v polnem razcvetu, Goričko pa je znano gobarsko območje, sem se odločila, da se v “lov za gobami” podam tudi sama.

Po dolgem sprehodu ter milijoni pikov žuželk, sem celo našla dva jurčka. Si predstavljate, kakšno veselje je bilo to za gobarsko začetnico?

Po dolgem sprehodu ter milijoni pikov žuželk, sem celo našla dva jurčka.

Ali se na gobe spoznam?

Niti ne. Prepoznala bi zgolj marelo, jurčka in mogoče tudi lisičko.

Jaz sem ena izmed tistih gobark, ki trmasto išče gobe, ko pa jih najde, pa na sredi gozda “srfa” po internetu, da ugotovi, ali so gobe užitne ali ne. Če imam srečo, srečam tudi katerega izkušenejšega posameznika, ki mi pri identificiranju gobe priskoči na pomoč.

Jaz sem ena izmed tistih gobark, ki vneto išče gobe, ko pa jih najde, pa na sredi gozda “srfa” po internetu, da ugotovi, ali so gobe užitne ali ne.

Rešitev za gobarske tegobe

Da ne boste imeli podobnih težav kot jaz, vam prilagam spletno stran Gobarskega društva Lisička Maribor, kjer boste dobili vse potrebne informacije v zvezi z gobarstvom. Društvo med drugim prireja številne zanimive gobarske dogodke v štajerski prestolnici in njeni okolici.

Da ne boste imeli podobnih težav kot jaz, vam prilagam spletno stran Gobarskega društva Lisička Maribor, kjer boste dobili vse potrebne informacije v zvezi z gobarstvom. Društvo med drugim prireja številne zanimive gobarske dogodke v štajerski prestolnici in njeni okolici.

Predlogi za gobarske jedi

Ker obožujem domačo gobovo juho, sem vam danes pripravila recept za zelo okusno gobovo juho, ki jo pripravljam sama.

In povem vam, če juho obožuje moj fant, ki ima za hrano dokaj specifičen okus, bo zagotovo všeč tudi vam.

Za jed boste potrebovali zgolj eno uro, ker pa si stvari zelo rada olajšam, za jed ne boste potrebovali veliko sestavin.

Gobova juha

Sestavine

  • 500 g šampinjonov (še boljše če imate gobe, ki ste jih nabrali sami)
  • 1 velika čebula
  • štirje veliki krompirji
  • trije veliki korenčki
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • kisla smetana
  • sol, poper, vegeta (ali druge začimbe po želji)

Postopek

Najprej v veliki kozici prepražite čebulo. Dodate ji na kose narezane gobe, na kose narezani krompir ter narezan korenček. Vse skupaj zalijete z vodo (da stvari plavajo) in začinite.

Nato pustite, da se juha kuha nekaj časa. Vmes neprestano mešate in dolivate vodo. Po približno 15-tih minutah v juho dodate smetano za kuhanje (približno polovico). Pustite, da se juha nekaj časa kuha, nato pa še dodate ostalo smetano.

Preden juho sevirate, dodate v jed še nekaj kisle smetane (približno 3-4 žlice) in vaša jed je pripravljena.

Nasvet: Zraven juhe lahko skuhate tudi ajdove žgance ali spečete domači beli kruh. Oboje bo v kombinaciji z juho izpadlo super.

Jutranji sprehod in presenečenje med mahom

Pred časom sem si v domačem gozdu, po čistem naključju, nabrala najboljši zajtrk.

Ko sem hodila po gozdu, sem naletela na nekaj gob, ki so mi delovale užitne.

Odločila sem se, da jih naberem, njihovo užitnost pa preverim pri babici, ki se na gobe spozna. Bila je res sreča, da sem na gozdne plodove naletela kar tako, spontano. Po navadi potrebujem kar nekaj časa, da sploh katero gobo najdem, poleg tega pa potrebujem očala, saj jih brez njih preprosto ne vidim 😛 .

Najboljši zajtrk

Ko mi je babica potrdila, da so moje predpostavke pravilne, sem si pripravila zame eno najljubših jedi, gobe z jajčko. Pravzaprav gre za zelo preprosto jed.

Najprej sem na olju prepražila čebulo, nato pa sem dodala na kose narezane gobe, ki sem jih predhodno poparila v vreli vodi. Gobe sem nekaj časa pražila, nato pa po okusu začinila (poper, sol) ter dodala razžvrkljano jajce. Jed sem premešala in pustila, da se je še nekaj časa kuhala. Nazadnje sem na gobe dodala sveži peteršilj iz domačega vrta.

Gobje jedi za gurmanske užitke

Sicer sama zelo rada pripravljam tudi omako z gobicami za špagete, ali pa rižoto z gobami.

Za gobjo omako potrebujem zgolj čebulo, 250 g gob, 200 ml smetane za kuhanje, začimbe, včasih pa jedi dodam še kakšno zelenjavo (bučke, korenček). Zelo priljubljeni dodatek h gobovi omaki so tudi kozice oz. gamberi.

Zelo dobri so tudi praženi jurčki in “pohane” dežnikarice ali po domače marele. Gobe so tudi dober dodatek na pici.

Bodite uvidevni!

Še vedno pa je potrebno biti pri gobarjenju uvideven in spoštovati pravila. Uredba o nabiranju gob dovoljuje, da lahko posameznik v enem dnevu nabere do 2 kilograma gob. Prav tako je potrebno gobe prenašati v zračni embalaži in ne v vrečkah. Nabiranje z vrečkami je namreč kaznivo. (Deloindom, 2019). Več o pravilih pri nabiranju gob si lahko preberete na spletni strani Deloindom.

Uredba o nabiranju gob dovoljuje, da lahko posameznik v enem dnevu nabere do 2 kilograma gob. Prav tako je potrebno gobe prenašati v zračni embalaži in ne v vrečkah. Nabiranje z vrečkami je namreč kaznivo.

V gozdu se moramo obnašati spoštljivo, za seboj ne smemo puščati smeti, gob pa ne brcamo.

Viri:

  • Deloindom.delo.si. (2019). Pravila nabiranja gob, ki bi jih moral poznati vsak gobar. Pridobljeno 14. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor