Predstavljam vam nekaj idej oz. možnosti, kako uporabiti spomladanske dragulje v domači predelavi.
V izdelku pa boste še izvedeli en “kup informacij” o posameznem zelišču.
Predstavljam vam nekaj idej oz. možnosti, kako uporabiti spomladanske dragulje v domači predelavi.
1. Pozabljena rastlina, ki je še kako fina
Predstavljam vam recept za domačo kremo, ki jo lahko naredimo iz vsem dobro znane znanilke pomladi, ki nas s svojo nežno belo barvo veselo pozdravlja na travniku.
Danes vam predstavljam recept za domačo kremo, ki jo lahko naredimo iz vsem dobro znane znanilke pomladi.
Iz omenjene rastline, ki jo imenujejo tudi “tratnica” ali “bogcova roža”, lahko spletamo tudi venčke oz. nakit, lahko pa jo tudi uporabljamo za ugibanje, ali nas naša simpatija ljubi ali ne. Ali veste o kateri rastlini govorim?
Govorim seveda o marjetici, tej nežni trajnici, ki nas na travnikih razveseljuje od februarja pa vse do decembra.
Splošno uporabna, a žal pogosto spregledana
Marjetica je užitna in splošno uporabna v zdravilstvu. Poznan je čaj iz marelice, v zdravilstvu pa je nepogrešljiva za lajšanje menstrualnih krčev ter ostalih bolečin. Marjetica se lahko uživa tako žitna kot tudi presna. (Sl.wikipedia.org, 2020)
Več o zdravilnih učinkovinah te pogosto pregledane rastline si lahko preberete na povezavi.
Marjetica je užitna in splošno uporabna v zdravilstvu.
Mazilo proti nečisti in mastni koži
Danes pa vam predstavljam malo manj znan domač kozmetični izdelek iz marjetice, ki ga lahko uporabljate proti nečisti in mastni koži. Recept je iz knjige Počutim se dobro, avtorice Katharine Bodenstein. (Bodenstein, 2015)
Predstavljam vam marjetično mazilo proti nečisti in mastni koži.
Kaj potrebujemo za mazilo?
Za osnovo (marjetično olje);
- polovico pesti cvetov marjetice (kar znaša približno 25 cvetov),
- 50 ml sončničnega olja,
- svetel kozarec z navojem.
Za mazilo:
- 5 g čebeljega voska,
- 50 marjetičnega olja
- manjša in večja skleda (za vodno kopel).
Postopek;
- marjetično olje;
Ko cvetove marjetic naberemo, jih shranimo v svetlem kozarcu, ki mora vsebovati navoj. Cvetove prekrijemo z oljem (popolnoma prekrijemo) in pustimo stati na sončni svetlobi približno mesec dni oz. štiri tedne. Tako bomo dobili marjetično olje, ki nam bo kasneje služilo kot osnova za mazilo.
- mazilo
Najprej damo čebelji vosek in marjetično olje v skledo, nato pa vsebino v skledi raztopimo nad vodno kopeljo na štedilniku. Pri tem neprestano mešamo, posebej pa moramo biti pazljivi na to, da v olje ne škropi voda. Segreta olje in vosek se morata dobro premešati. Nato skledo odstranimo iz vodne kopeli. Mešanico voska in olja prelijemo v posodice za kremo, nato pa pustimo, da se mazilo ohladi. (Bodenstein, 2015)
Še več naravnih receptov iz domačega okolja dobite na povezavi.
2. Desna roka pevcev in domača arcnija
Če ste bili v teh dneh na sprehodu v gozdu ste zagotovo opazili tole cvetlico (spodnja slika), ki vas je nase opozorila s prelepimi modro-vijoličnimi cvetovi.
Pravzaprav ste opazili zelo zdravilno rastlino imenovano pljučnik.
Že njeno ime pove, da blagodejno vpliva na pljuča, med vsemi svojimi zdravilnimi učinki pa med drugim tudi zdravi dihala. To pa še ni vse.
Če ste bili v teh dneh na sprehodu v gozdu ste zagotovo opazili tole cvetlico, ki vas je nase opozorila s prelepimi modro-vijoličnimi cvetovi.
PESEM
Kadar v srcu me teži,
mi pesem odvzame vse skrbi.
V mislih se poraja,
v duši me napaja.
Pesem spremlja me vse dni.
ali je žalostna
ali je vesela – radostno zveni. (Krhlanko, 2004)
Zakaj pa je sedaj v prispevku kar naenkrat poezija o pesmi?
Zato, ker je pljučnik tudi desna roka pevcev. Njegov čaj zdravi hripavost in vnetja v grlu. (Plajhner, 2020)
Tako, da lahko pri obolenjih kot so kašelj, gripa ali bronhitis uporabimo, kot domačo arcnijo, tudi pljučnik. (Plajhner, 2020)
Pri obolenjih kot so kašelj, gripa ali bronhitis uporabimo, kot domačo arcnijo, tudi pljučnik. (Plajhner, 2020)
Od kod ime pljučnik?
Pljučnik je dobil ime po posebnih belih lisah, ki jih lahko opazimo na listih rastline. (Plajhner, 2020)
Rdeča, vijolična in nato modra
Pljučnik je trajnica, ki cveti od marca pa vse do maja. Njegova posebnost, poleg prelepih cvetov in lisastih listov, je tudi dlakasto steblo. Zanimivo je, da so cvetovi pljučnika v fazi razvoja najprej rdeči, nato vijolični in šele na koncu modri. (Plajhner, 2020)
Ali veste, da imamo v Sloveniji kar 7 različnih vrst pljučnika?
Dragocena kremenčeva kislina
Ta prelepa rastlina vsebuje veliko koristnih snovi kot so; kalcij ter ostale rudninske snovi, saponini, smole, kremenčeva kislina, vitamin C itd. Prav kremenčeva kislina je tista snov, ki blaži kašelj. (Plajhner, 2020)
Ta prelepa rastlina vsebuje veliko koristnih snovi kot so; kalcij ter ostale rudninske snovi, saponini, smole, kremenčeva kislina, vitamin C itd. (Plajhner, 2020)
Odvajalno sredstvo in “antihrapavost”
Poleg cvetov in stebla pri pljučniku v pozni fazi cvetenja nabiramo tudi spodnje liste, ki vsebujejo veliko dragocene kremenčeve kisline. Le-te nabiramo do junija, ob sončnih dneh. (Plajhner, 2020)
Še vedno pa velja pravilo, da se je potrebno pred domačo uporabo pljučnika pri obolenjih predhodno posvetovati z zdravnikom.
Še vedno velja pravilo, da se je potrebno pred domačo uporabo pljučnika pri obolenjih predhodno posvetovati z zdravnikom.
Čudežna rož’ca
Pljučnik deluje dobro tudi proti vnetjem in kot odvajalno sredstvo. (Plajhner, 2020)
Poleg tega zdravi tudi astmo, pljučnico in tuberkulozo. Priporočljiv je celo pri težavah z ledvicami. (bodieko.si, 2021)
S pljučnikom si lahko pomagate celo pri zdravljenju hemoroidov, manjših površinskih ran ali celo opeklin. (bodieko.si, 2021)
Skratka, pljučnik je res čudežna rastlina.
Čaji, solate itd.
Najbolj znan pripravek iz pljučnika je zagotovo čaj. Dober recept za pljučnikov čaj dobite na povezavi.
Pri pripravi čaja lahko pljučnik kombinirate s trpotcem, njivsko preslico, koprivo itd. (bodieko.si, 2021)
Na spletni strani Bodie.eko lahko zasledimo tudi zelo preprost recept za pljučnikov sirup, ki pravzaprav temelji na čaju iz pljučnika. Precejenemu čaju iz pljučniku dodamo sladkor ali med, dodamo pa še nekaj limoninega soka. Vse skupaj prevrejemo in shranimo v dobro zaprti steklenici. (bodieko.si, 2021)
Mlade liste pljučnika zgodaj spomladi uporabljajo tudi v kulinariki. Med drugim ga dodajajo v solate in v juhe, saj listi vsebujejo veliko vitamina A in vitamina C. Več o tem si lahko preberete na povezavi. (Plajhner, 2020)
Kako ga shranjujemo?
Nabrane rastline posušimo na temperaturi od 30 do 40 °C. Paziti moramo, da nam lepa zelena barva rastline preveč ne pobledi, saj tako zelišče izgubi zdravilne učinkovine. Posušene rastline lahko hranimo (eno leto) v vrečkah iz blaga/ papirja, v škatlah ali pa v steklenih kozarcih. (Plajhner, 2020)
3. Super zdravilna in okusna
Naslednja pa je na vrsti prikupna marjetica.
Trobentica spada v rod jegličev, njena značilnost, poleg izrazite rumene barve, pa je tudi korenika s koreninicami, kar predstavlja njen podzemni del.
Užitna in zdravilna
Trobentica je užitna pa tudi zelo zdrava. Poleg tega, da jo lahko uživamo v kulinariki, je na primer zelo dobro sredstvo proti blaženju kašlja ali hudih menstrualnih bolečin. To pa še zdaleč ni vse.
Poleg tega, da jo lahko uživamo v kulinariki, je trobentica zelo dobro sredstvo proti blaženju hudih menstrualnih bolečin.
Zelo znan je čaj iz trobentic, ki med drugim vsebuje veliko vitamina C. Poleg tega lajša kašelj, migrene, menstrualne bolečine, krepi imunski sistem, čisti kri in lajša dihanje. (Glaser, oblizniprste.si, 2017)
Recept za dober čaj iz trobentic dobite na povezavi.
Ogromno možnosti
Sicer pa lahko iz trobentic pripravimo tudi; čaj proti nespečnosti, sirup proti kašlju ali celo čaj proti putiki. Več o tem si lahko preberete na povezavi. (Plajhner, Viva.si, 2021)
Nekoliko manj znane, a priporočljive, kot vir zunanje uporabe, so tudi kopeli iz trobentic. Le te lajšajo bolečine v sklepih. Kopel naredimo tako, da celotno rastlino zgolj prevrejemo. (Plajhner, Viva.si, 2021)
Zdravilne učinkovine
Trobentice vsebujejo najrazličnejše zdravilne učinkovine. Med drugim vsebujejo; eterično olje, glikozid, saponin, flavonoidi itd. (Plajhner, Viva.si, 2021)
Ali ste vedeli, da so pri trobentici užitni praktično skoraj vsi deli rastline?
Ja, prav ste slišali.
Nabiramo lahko tako cvetove, kot tudi liste ter koreniko s koreninicami. Listi trobentice vsebujejo vitamina A in C. Liste lahko tako na primer narežemo v solato. (Plajhner, Viva.si, 2021)
Nabiramo lahko tako cvetove, kot tudi liste ter koreniko s koreninicami. Listi trobentice vsebujejo vitamina A in C. (Plajhner, Viva.si, 2021)
Koreninski sistem trobentice se uporablja za blaženje kašlja, saj vsebuje posebne snovi, ki se imenujejo saponini. Pri tem velja zmernost, saj nas lahko silijo na bruhanje. (Plajhner, Viva.si, 2021)
Cvetove trobentice uporabljamo tako za čaj, kot tudi za solate ali ostale kulinarične mojstrovine.
Kako nabiramo cvetove?
Pri nabiranju cvetov moramo biti pazljivi, da so ti suhi (na njih ni rose), najbolje pa je, da jih nabiramo v sončnem vremenu. Pomembno je tudi, da cvetov ne tlačimo preveč skupaj. (Plajhner, Viva.si, 2021)
Pomembno je tudi, da trobentice nabiramo na prostorih, ki so manj onesnaženi oz. so dovolj oddaljeni od virov onesnaženosti (cesta).
Posušimo jih lahko naravno ali v sušilniku. Sicer pa to znanilko pomladi uporabljamo tako svežo, kot tudi posušeno (tudi za čaj). (Plajhner, Viva.si, 2021)
4. Spomladanski kralj nabiralništva
Spomladi se željni sončnih žarkov iz gozda premaknemo na travnike in zelenice, kjer se zagreto sklanjamo k tlom , da bi nabrali spomladansko poslastico; regrat.
Spomladi v “svetu nabiralništva” kraljuje regrat.
Regrat je vsestranska rastlina, dobra na krožniku, zdrava, ko nas kaj teži in zabavna, če si dovolimo uživati v njej.
Zdravilne učinkovine regrata lahko preverite na povezavi.
Regrat je vsestranska rastlina, dobra na krožniku, zdrava, ko nas kaj teži in zabavna, če si dovolimo uživati v njej.
“Solata revnih” po astronomskih cenah
Če je še do nedavnega veljal za ‘solato revnih‘, pa nas sprehod po tržnici in astronomske cene, ki jih tam vidimo, kaj kmalu prepričajo, da temu ni več tako.
Če je še do nedavnega regrat veljal za ‘solato revnih’, pa nas sprehod po tržnici in astronomske cene, ki jih tam vidimo, kaj kmalu prepričajo, da temu ni več tako.
Kave, sirupi in sendviči
Regrat je res nepogrešljiv v kulinariki.
Priljubljena je predvsem regratova solata z različnimi dodatki in kombinacijami; s trdo kuhanim jajcem in krompirjem, ocvirki, koščki slanine, jogurtom, fižolom …
Nekateri regrat blanširajo ob špinači, drugi z njim v sendvičih nadomestijo rukolo, kuhajo se juhe, iz cvetov namakajo sirupi, nekateri pa njegovo korenino uporabijo celo za (brezkofeinski) nadomestek kave.
V kakršnikoli obliki že ga uživate, vam ga toplo priporočamo, saj je zelo zdrav.
Nekateri regrat blanširajo ob špinači, drugi z njim v sendvičih nadomestijo rukolo, kuhajo se juhe, iz cvetov namakajo sirupi, nekateri pa njegovo korenino uporabijo celo za (brezkofeinski) nadomestek kave.
Naravni tatuji in boj proti vetru
Poleg zdravilnih učinkovin in kulinarike pa nam regrat ponuja tudi priložnost za kreativno ustvarjanje.
Spomnim se, kako sem kot deklica iz regratovih stebel odstranila cvetove, nato pa stebla kot majhne cevčice povezala skupaj in delala ‘verižice’. Te so pustile za seboj bel mleček, ki sicer ni škodljiv, je pa potem, ko se je posušil, na koži puščal rjave madeže – začasne ‘tatuje’.
Tudi regratovi šopki so lepi, čeprav ne ‘zdržijo’ dolgo. Nikoli se pa nisem naučila piskati nanj, čeprav se menda da podobno, kot na travno bilko. Raje sem tekmovala v pihanju regratovih lučk, pa čeprav sem proti vetru vsakič izgubila.
Vsestranska nadloga
Čeprav je mnogim vrtičkarjem v nadlego, ker se tako rad zaseje po njihovih lepih zelenicah in ga je zaradi močnega koreninskega sistema težko izkoreniniti, niti ga ne marajo preveč sadjarji, saj čebele menda raje hodijo na pašo nanj, kot pa na cvetove sadnega drevja, zaradi česar je drevje slabše oprašeno, prinaša tudi mnogo dobrega, če ga seveda znamo izkoristiti.
Danes vam zato predstavljam enega izmed načinov, kako izkoristiti regrat.
Cukrov kulinarični predlog: Regratova solata z jajci in fižolom
Kot velika ljubiteljica naravnih dobrin, sem nedavno nabrala regrat in ga kasneje pripravila v solati. Dodala sem še nekaj radiča, narezano trdo kuhano jajce, fižol ter česen. Solato sem kasneje začinila s soljo, bučnim oljem ter kisom. Pripravljena jed je bila prava spomladanska poslastica, ki jo priporočam tudi vam.
Viri
- Plajhner M., Viva.si, (2021). Trobentica – dobrohotna znanilka pomladi. Pridobljeno 8.4.2021 iz https://www.viva.si/Alternativna-in-naravna-pomo%C4%8D/15259/Trobentica-dobrohotna-znanilka-pomladi.
- Glaser, L. (2017). Čaj iz trobentic. Pridobljeno 8.4.2021 iz https://oblizniprste.si/slastni-napitki/caj-iz-trobentic/.
- Plajhner, M. (2020). Viva.si. Pljučnik za zdrava dihala. Pridobljeno 9.4.2021 iz https://www.viva.si/Alternativna-in-naravna-pomo%C4%8D/15198/Plju%C4%8Dnik-za-zdrava-dihala.
- Uredništvo, Bodieko.si. (2021). Pljučnik lajša težave z dihali in blaži vnetja. Pridobljeno 9.4.2021 iz https://www.bodieko.si/pljucnik.
- Krhlanko. E. (2004). Iskrice za dušo. Celje: izdano v samozaložbi.
- Bodenstein, K. (2015). Počutim se dobro! Naravna kozmetika od brezovega čajčka do žajbljevega mleka. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga.
- Sl. Wikipedija, org. (2020). Navadna marjetica. Pridobljeno 7. 4. 2021 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadna_marjetica