Cuker blog je za vas na enem mestu zbral svoje recepte za bučne juhe.




1. Najboljša juha iz hokaido buče
Sestavine;
- polovica buče hokaido,
- dva cela korenčka,
- ena kocka jušne osnove za zelenjavno juho,
- ena čebula,
- trije stroki česna,
- začimbe po želji (origano, peteršilj, bazilika itd.)
Postopek;
Najprej čebulo narežemo in prepražimo v kozici, da postekleni. Kasneje dodam tudi narezan česen, ki ga prav tako nekaj časa pražimo zraven čebule. Nato dodamo olupljeno in na koščke narezano bučo hokaido ter korenček in vse skupaj pražimo. Vsebino mešamo in zalivamo, dodamo pa tudi zelenjavno jušno kocko. Vse skupaj kuhamo približno petnajst minut oz. dokler zelenjava ne postane mehka. Dodamo še želene začimbe in vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom ali damo v blender, da dobimo kremno juho. Juho še nekaj časa pokuhamo in po potrebi dodamo še začimbe.

2. Juha iz bodeče buče čajote

Sestavine;
- 4 velike buče čajote,
- 2 veliki čebuli,
- 50 ml sladke smetane,
- vegeta in ostale poljubne začimbe
Postopek;
Najprej vse buče dajte (neolupljene) za pol ure v pečico na 180 stopinj Celzija. Nato vzamite buče iz pečice ven in jih na tanko olupite.
Toplota bo povzročila, da se bo olup buče omehčal, buča pa se bo posledično lažje olupila.
Nato v kozici prepražite čebuli, ki ste ju predhodno narezali na kose. Čebulam dodajte na kocke narezane buče, vse skupaj pa dobro premešajte in začinite (vegeta in ostale začimbe). Nato še vse skupaj zalijte z vodo (tako da bodo vsi kosi buče v vodi) in pustite, da se jed kuha sama.
Po tridesetih minutah jed odstavite iz štedilnika in jo s paličnim mešalnikom pretlačite tako, da dobite rahlo, gosto kremo.
Nato jed ponovno dajte na štedilnik in jo kuhajte še petnajst minut. Medtem v jed še dodajte sladko smetano, premešajte in po potrebi dodajte še druge začimbe. Vaša jed je gotova!

Nasvet: Zelo dobra kombinacija z juho iz buče čajote so popečeni kruhki, ki jih pripravite tako, da na kocke narezane kruhke popečete na olju, dokler ne postanejo zlato-rumene barve.
Kaj pripraviti za zraven?
Za kosilo lahko pripravite juho iz čajote, kompot iz jabolk ter jabolčno pito. Tako boste ustvarili dobro jesensko kosilo!


3. Kremna juha iz bučk
Sestavine;
- 2 bučki,
- 1 srednja čebula,
- začimbe po želji,
- 1 dl smetana za kuhanje.
Postopek;
Najprej prepražimo čebulo in ji dodamo narezane bučke. Bučke nekaj časa pražimo, nato pa jih zalijemo z vodo ter dodamo začimbe. Pustimo, da se jed nekaj časa kuha, prilivamo vodo, kasneje pa dodamo tudi smetano za kuhanje. Na koncu z mešalnikom jed zmešamo (pretlačimo), da dobimo kremasto juho.
Po želji lahko v juho dodamo kislo smetano ali popečene kruhke, ki jed še dodatno popestrijo.

Pa dober tek!