Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas Za dušo

Bogastvo na vašem vrtu

Poleti nam vrtovi, njive, parki ali gredice ponujajo pravo obilje. Od raznovrstnega sadja, zelenjave do različnih začimb. Narava je res čudo.

Vaše bogastvo

Domače pridelke lahko uporabljamo v kulinariki; iz njih pripravljamo kompote, sirupe, marmelade, ali pa si iz njih naredimo kozmetične pripravke, ki jih kasneje uporabljamo za nego.

Domače pridelke lahko uporabljamo v kulinariki; iz njih pripravljamo kompote, sirupe, marmelade, ali pa si iz njih naredimo kozmetične pripravke, ki jih kasneje uporabljamo za nego.

Domača proizvodnja je zakon!

Dejstvo je, da je domača proizvodnja zakon. V vsak domači proizvod vložimo veliko truda, časa in naše energije.

V vsak domači proizvod vložimo veliko truda, časa in naše energije.

In prav slednja je tista komponenta domačega proizvoda, ki je ne more zamenjati noben kupljeni proizvod.

Preprosti predlogi za razvajanje vašega telesa

V prispevku boste našli nekaj možnosti, kako lahko vaše pridelke uporabite za izdelavo kozmetike.

Predstavila vam bom nekaj možnosti, ki so relativno enostavne za pripravo, v svetu pa so tudi manj znane.

Recepte sem povzela po knjigi Počutim se dobro! Naravna kozmetika od brezovega čajčka do žajbljevega mleka, avtorice Katharine Bodenstein.

Knjiga je uporabna, v sebi pa nosi pravo bogastvo znanja. V njej boste našli manj znane recepte za domačo kozmetiko. Dodaten plus je tudi ta, da je knjiga majhna in zato jo boste lažje prenašali, medtem ko boste hodili po vrtu in iskali “lepotilne” rastline.

Dodaten plus je tudi ta, da je knjiga majhna in zato jo boste tudi lažje prenašali, medtem ko boste hodili po vrtu in iskali “lepotilne” rastline.

Odganjalec škodljivcev

Ta prelep oranžni cvet v vašem vrtu preprosto ne sme manjkati. V kozmetiki je ognjič nepogrešljiv, iz njega lahko pridobimo mazila, kreme, čaje, tinkture in olja. Ta enoletni cvet ima zelo veliko zdravilnih učinkovin, poleg tega pa je tudi zelo koristen, saj na vrtu odganja škodljivce.

Pomembno je, da cvetove ognjiča nabiramo, ko so ti popolnoma odprti. (Bodenstein, 2015)

Ognjičevo olje

Ognjičevo olje je vsestransko. Blagodejno vpliva na vnetja, neguje kožo, dobro pa vpliva tudi na kožo, ki je slabo prekrvavljena.

Sestavine

 • ognjičevi cvetovi (približno 2 pesti)
 • pol litra olja

Postopek

Cvetove ognjiča naberemo. spravimo v kozarec in prelijemo z oljem. Olje more segati preko cvetov. Pripravek pustimo na svetlem dva do tri dni, vsak dan pa kozarec pretresemo.

Kasneje rumeno olje precedimo skozi gazo in ga natočimo v temnejše stekleničke, ki jih prav tako hranimo v temnem prostoru. (Bodenstein, 2015)

Jabolčna kopel za vitaminsko bombo

Saj poznate pregovor, ki pravi: “Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.” Jabolka so polna različnih vitaminov in mineralov, prav tako pa blagodejno vplivajo na našo kožo ter njeno svežino. (Bodenstein, 2015)

Jabolčna kopel

Iz jabolk ponavadi pridobivamo sokove, kompote ali pa iz njih pripravljamo jabolčne zavitke, po domače “štrudle”.

Nekoliko manj znana je jabolčna kopel. Ta blagodejno vpliva na kožo in njeno prekrvavitev, prav tako pa je zelo koristna za mrzla stopala.

Sestavine

 • 40 ml jabolčnega kisa
 • 10-12 l vode
 • 30 g morske soli
 • 1 žlica medu

Postopek

Posodo napolnimo z vodo, ki mora biti enake temperature kot naša telesna temperatura. V vodo dodamo med, sol ter kis. V vodno mešanico potopimo naša stopala za 15 minut. Kopel bo v vaših nogah pospešila prekrvavitev. (Bodenstein, 2015)

Božansko dišeča kopel

Rožmarin je nepogrešljiva začimba v kuhinji, uporabna pa je tudi v kozmetiki in medicini. Rožmarin cveti spomladi in na začetku junija, njegova vejice pa lahko uporabljamo celo leto. V kulinariki se priporoča, da se rožmarinove listke naseklja pred uporabo, saj tako ohranijo svojo aromo. Vonj rožmarina odganja stres in spodbuja veselje. (Bodenstein, 2015)

Vonj rožmarina odganja stres in spodbuja veselje.

Rožmarinova kopel

Sestavine

 • 1 liter vode
 • vsaj 50 g rožmarinovih lističev

Postopek

V kozico nalijemo vodo, v njo dodamo lističe ter vodo zavrejemo. Pripravek odstavimo in ga pustimo pol ure, da počiva. Vse skupaj precedimo in dodamo v vodo, ki smo si jo pripravili za kopel. (Bodenstein, 2015)

Znak ljubezni v kozmetiki

Vrtnica, ta omamno dišeča in lepa cvetlica. Znak ljubezni in zvestobe. Njene cvetove je najbolje nabirati dopoldan, saj takrat eterična olja ne izhlapijo. (Bodenstein, 2015)

Olje za telo

Sestavine

 • polovica mandljevega olja
 • cvetni listi vrtnice (približno dve pesti)

Postopek

Lističe vrtnice naberemo v kozarec in jih prelijemo z BIO (naravnim) mandljevim oljem. Kozarec zapremo in postavimo za 4 tedne v temen prostor. Kasneje liste precedimo s pomočjo gaze, olje pa natočimo v temne stekleničke. Olje moramo porabiti v pol leta. (Bodenstein, 2015)

Žajbelj in čistilno mleko

Iz svojih otroških let se najbolj spomnim žajbljevega čaja, ki sem ga pila, ko me je mučil kašelj. Ta rastlina je splošno uporabna tako v kulinariki, kot tudi v zdravilstvu ter kozmetiki. Žajbljevi listi namreč čistijo mastno kožo. (Bodenstein, 2015)

Čistilno mleko

Sestavine

 • polovica pesti žajbljevih listov
 • četrtina litra pinjenca

Postopek

Liste žajblja v kozarcu najprej prelijemo s pinjencem, kozarec zapremo, pretresemo in damo za en dan v hladilnik. Nato pripravek precedimo. Mleko s pomočjo vate nanesemo na kožo, nekaj časa počakamo, nato pa speremo s hladno vodo. Priporočljivo je, da mleko porabimo v petih dneh. (Bodenstein, 2015)

Melisa in njena kopel

Ta zdravilna rastlina je ena izmed tistih, za katero sem prepričana, da v vašem vrtu ne manjka. Gre za izredno nezahtevno trajnico. (Bodenstein, 2015)

Melisina kopel

Melisina kopel je dobra za sprostitev in živce, prav tako pa vlaži kožo.

Sestavine

 • sveži listi melise (približno tri pesti)
 • 1 skodelica medu

Postopek

Melisine liste posujemo v kad, napolnjeno z vodo. Dodamo tudi skodelico medu, kasneje pa se prepustimo omamnemu razvajanju. Medtem, ko nas bo melisa pomirila, bo med našo kožo zaščitil pred izsušitvijo. (Bodenstein, 2015)

Viri

 • Bodenstein, K. (2015). Počutim se dobro! Naravna kozmetika od brezovega čajčka do žajbljevega mleka. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor