Cuker praznuje Cukrove ideje Literarni kotiček Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo

Prostor za mir in razmislek

Narava. Naša največja učiteljica in podpornica, ki nam ponuja nešteto možnosti. Skupek lepote in bogastva, ki me vedno znova očara.

Skromna učiteljica, ki nam ponuja bogastvo

Naravni procesi, ki se dogajajo že celo večnost, so res neverjetni; od razvoja živih bitij, do menjave letnih časov, daljšanja in krajšanja dneva itd.

Naravni procesi so res neverjetni; od razvoja živih bitij, do menjave letnih časov, daljšanja in krajšanja dneva itd.

Narava od nas zahteva tako malo, povrne pa nam vse v desetkratni obliki. Do nas je vedno pravična in dobra učiteljica. Vprašanje pa je, ali smo pravični do nje tudi mi.

Narava tako malo od nas zahteva, povrne pa nam vse v desetkratni obliki. Do nas je vedno pravična in dobra učiteljica. Vprašanje pa je, ali smo pravični do nje tudi mi.

Ptičje petje in objemi dreves

Ste se kdaj ob vaši poti ozrli po vsej lepoti, ki vam jo ponuja okolica?

Sama se velikokrat ozrem po okolici in občudujem naravne lepote. Najraje se podam v gozd, kjer prisluhnem prelepemu ptičjemu petju in občudujem drevesa. Včasih tu in tam katerega tudi objamem, saj kot sem že pisala, me slednje napolni z veliko energije.

Svetovni dan gozdov

Vsako leto 21. marca obeležujemo svetovni dan gozdov.

Ti zeleni ekosistemi so res neverjetni.

Nudijo dom številnim živalskim in rastlinskim vrstam, skrbijo za čist zrak, varujejo nas pred naravnimi nesrečami, nudijo sprostitev in razbremenitev ter številne lepote, ki jih lahko občudujemo ob naši poti.

Skratka gozdovi so za vsa živa bitja nujno potrebni tako na neposreden kot tudi na posreden način. Zato je nujno, da jih zato obvarujemo.

Ti zeleni ekosistemi so res neverjetni zato je nujno, da jih zato obvarujemo.

Nepogrešljivi sestavni deli gozdov so drevesa.

DREVO
Jaz sem drevo.
Moje korenine so v zemlji,
moje veje so visoko pri nebu.

Jaz sem drevo.
Spomladi ozelenim, jeseni ovenim
In ko je zima, sladko zaspim.

Jaz sem drevo.
Sem bilo zeleno,
sem ovenelo in sem zaspalo.

A srce je vedno živelo,
Je močno in trdno,
čeprav je trpelo,
pa vendar je živelo. (Krhlanko, 2004)

Mene osebno so drevesa vedno fascinirala in navduševala.

Če samo pomislite na preobrazbo dreves skozi leto, od golega do ozelenelega drevesa, pa jesenske barve listov, razvojni krog od cveta do ploda itd.

štirje letni časi

Če samo pomislite na preobrazbo dreves skozi leto, od golega do ozelenelega drevesa, pa jesenske barve listov. Pa razvojni krog od cveta do ploda.

Gre za malenkosti, ki jih pogosto spregledamo. A vseeno, ali ni narava čudežna?

Ali ste že kdaj objeli drevo?

Nekateri verjamejo, da je objemanje dreves učinkovito zdravljenje. Slednje je povezano z verovanji naših prednikov, ki so verjeli, da v drevesih bivajo mogočni duhovi.

Zakaj sebe primerjam z žarnico?

Včasih kakšno drevo objamem tudi sama, saj me to na nek način pomirja in razbremeni negativnih misli, ki se mi nabirajo v zavesti. Gre za nekakšen stik med mano in drevesom, ki bi ga lahko opisala kot stik dveh energijskih polj, med katerima steče enosmerni tok energije; od izvora do vira uporabe. Pa ne od baterije do žarnice, ampak od drevesa do mene. 😛

Nekateri verjamejo, da je objemanje dreves učinkovito zdravljenje. Slednje je povezano z verovanji naših prednikov, ki so verjeli da v drevesih bivajo mogočni duhovi.

Dendroterapija je veja sodobne medicine, ki predvideva zdravljenje bolezni s človekovo komunikacijo z drevesi. Več o zdravljenju z drevesi si lahko preberete na spletni strani Svet24.si. (Svet24.si, 2018)

Hrana za popotnike

Ali veste, da je Marija Terezija v času svoje vladavine ukazala posaditi različna sadna drevesa, katerih sadeži so kasneje služili kot hrana za popotnike? Cesarica je ob poteh “posadila” veliko starih vrst jablan, ki jih ponekod opazimo še danes. Si predstavljate, kako bogato zgodovino bi nam lahko zaupala omenjena drevesa, če bi znala govoriti?

Ali veste, da je Marija Terezija v času svoje vladavine ukazala posaditi ob poteh različna sadna drevesa, katerih sadeži so kasneje služili kot hrana za popotnike?

Častili drevesa

Kelti, ki so veljali in še vedno veljajo za zelo napredno ljudstvo, so verjeli, da so drevesa sveta in da v njih prebivajo duhovi. Drevesa so častili in jim pripisovali številne sposobnosti. Drevesa so častili tudi zaradi številnih zdravilnih lastnosti, ki so jih ta imela.

Kelti so verjeli, da so drevesa sveta in da v njih prebivajo duhovi. Drevesa so častili in jim pripisovali številne sposobnosti.

Katero drevo ste?

V svetu je poznan tudi keltski horoskop, ki vam, glede na datum vašega rojstva, pove, katero drevo ste po keltskih verovanjih. Za vsako drevo so opisane tudi lastnosti.

Keltski horoskop vam, glede na datum vašega rojstva, pove, katero drevo ste po keltskih verovanjih.

Za vsako drevo obstaja tudi njegov opis, ki nam pove, kaj poudarja to drevo (npr. ljubezen, lepoto, varnost itd.).

Na keltskem seznamu dreves najdete tako hrast, jabolko, cedro, jelšo, tiso, brezo, glog itd.

Pri keltskem horoskopu najprej preberemo opis drevesa po lunarnem ciklu, nato pa še po sončnem. Vse je seveda odvisno od našega rojstnega datuma. (Omorika.si, 2020)

Pri keltskem horoskopu najprej preberemo opis drevesa po lunarnem ciklu, nato pa še po sončnem. Vse je seveda odvisno od našega rojstnega datuma.

Podroben opis posameznih dreves in keltski horoskop najdete na spletni strani Omorika.si.

Cukrova ideja: Gozdni aranžma

Narava nam v svoji vsemogočnosti ponuja tudi veliko materialov, s pomočjo katerih si razvijamo našo kreativnost in ustvarjalnost ter se učimo o naravnih zakonih. Od kamna, lesa, mineralov, različnih vlaken in še bi lahko naštevali.

Narava nam v svoji vsemogočnosti ponuja tudi veliko materialov, s pomočjo katerih si razvijamo našo kreativnost in ustvarjalnost ter se učimo o naravnih zakonih. Od kamna, lesa, mineralov, različnih vlaken in še bi lahko naštevali.

Gozdni aranžmaji

Predstavljam vam idejo za aktivnost, v okviru katere si lahko izdelate gozdne aranžmaje ali naravno dekoracijo, ki je pravzaprav sestavljena iz stvari, ki jih lahko naberete v gozdu. Aktivnost je čudovita priložnost za otroško ustvarjanje.

  • Namizni aranžmaji ali naravna dekoracija

Podajte se z otroki v gozd, kjer naberete čim več naravnih materialov, nato pa si priredite cvetličarsko delavnico.

Otroci naj iz naravnih materialov po domišljiji oblikujejo naravno dekoracijo ali namizne aranžmaje. Uporabijo lahko; storže, plodove dreves, lubje, veje, mah, iglice, bršljan, itd. Po želji lahko v svoj aranžma dodajo še ostale okraske.

Otroci naj iz naravnih materialov po domišljiji oblikujejo naravno dekoracijo ali namizne aranžmaje. Uporabijo lahko; storže, plodove dreves, lubje, veje, mah, iglice, bršljan, itd. Po želji lahko v svoj aranžma dodajo še ostale okraske.

Bodite kreativni!

Viri:

  • Wildlifeday.org. (2021). About. Pridobljeno 25. 2. 2021 iz https://www.wildlifeday.org/.
  • K.Ž., STA, deloindom.delo.si. (2016). 3. marec-svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst. Pridobljeno 25. 2. 2021 iz https://deloindom.delo.si/zivalski-sosedje/3-marec-svetovni-dan-prostozivecih-zivalskih-rastlinskih-vrst.
  • Krhlanko (2004). Iskrice za dušo. Izdano v samozaložbi.
  • Svet24.si (2018). Učinkovito zdravljenje z objemanjem dreves. Pridobljeno 12. 8. 2020).
  • Drevesnica Omorika (2020). Keltski drevesni horoskop. Pridobljeno 12. 8. 2020.
  • Govori.se (2018). Simbolika lipe, naše sveto drevo. Pridobljeno 12. 8. 2020.
  • MadalBal.si (2020). Esence dreves. Pridobljeno 12. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor