Saj poznate tisti znan pregovor: “Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.” Gre za pregovor, ki opozarja na dobre učinke jabolka na naše zdravje.
Ali veste, da je bil ta pregovor prvič uporabljen v 19. stoletju? Prvič ga je na predavanju uporabil strokovnjak iz Walesa, v okviru svetovnega gospodarskega sejma. (Wikipedija, org., 2020).
Pregovor je bil prvič uporabljen v 19. stoletju. Na predavanju ga je prvič uporabil strokovnjak iz Walesa, v okviru svetovnega gospodarskega sejma. (Wikipedija, org., 2020)
Jabolko je res vsestranski sadež. Ta pečkat sadež lahko v kulinariki uporabimo na tisoč in en način. Najbolj priporočljivo je, da ga uživamo kar surovega, lahko pa ga tudi kuham za kompote, sokove, sirupe itd. Uporabimo ga lahko v sadnih kupah, v enolončnicah, v pecivih, skratka možnosti je res ogromno.
Ta pečkat sadež lahko v kulinariki uporabimo na tisoč in en način. Najbolj priporočljivo je, da ga uživamo kar surovega, lahko pa ga tudi kuham za kompote, sokove, sirupe itd. Uporabimo ga lahko v sadnih kupah, v enolončnicah, v pecivih, skratka možnosti je res ogromno.
Azija, križanci in še kaj
Najbrž ni potrebno posebej poudariti, da jabolko raste na kulturnem drevesu poimenovanem jablana. Človek je jablano v preteklosti vzgojil s pomočjo križanja. Zagotovo pa niste vedeli, da ta znani sadež pravzaprav izvira iz Azije. V Evropo naj bi ga kasneje zanesli trgovci. (Wikipedija, org., 2020).
Ta znani sadež izvira iz Azije. V Evropo naj bi ga kasneje zanesli trgovci. Človek je jablano v preteklosti vzgojil s pomočjo križanja. (Wikipedija, org., 2020).
Bogastvo vitaminov
Jabolko vsebuje veliko vitaminov; vitamin K, vitamin B6 ter vitamin C. Vsebuje tudi nekaj mineralov; kalij, železo in mangan. V jabolku je tudi veliko sladkorja (ogljikovih hidratov), v olupku sadeža pa je tudi veliko vlaknin. (Prehrana. si, 2016)
Jabolko vsebuje veliko vitaminov; vitamin K, vitamin B6 ter vitamin C. Vsebuje tudi nekaj mineralov; kalij, železo in mangan. V jabolku je tudi veliko sladkorja (ogljikovih hidratov), v olupku sadeža pa je tudi veliko vlaknin. (Prehrana. si, 2016)
Jabolka na sto in en način
Predstavljam vam nekaj preizkušenih idej, kako lahko v kulinariki uporabite jabolka.
Jabolčni zavitek (“študelj”)
Jabolčna pita
Jabolčni kolač
Odličen recept za jabolčni kolač dobite na spletni strani Okusno.je.
Palačinke z jabolki
Sadna kupa
Jabolčni mafini
Jabolka kot dodatek v enolončnicah (ričet)
Jogurtovo pecivo z jabolki
Sestavine
Za biskvit
- 4 jajca
- 2 skodelici sladkorja
- 3 skodelice moke
- 1 skodelica navadnega jogurta
- pol skodelice olja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- mleko (za navlažitev biskvita)
- 5 jabolk
Postopek
Vse sestavine za biskvit, razen jabolk, zmešamo z mešalcem. Nato v maso dodamo tudi na lističe narezana jabolka, ki jih zraven vmešamo z žlico.
Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga razrežemo.
Jabolka lahko uporabimo tudi v kremah, tortah, v čežani, priljubljena so tudi pečena jabolka.
Zakaj moramo jesti sadje?
Sadje vsebuje zelo veliko vitaminov, priporočljivo pa se tudi, da vsak dan zaužijemo dovolj sadja, ki se poleg zelenjave nahaja v zelenem polju piramide, nad tekočinami.
Po priporočili strokovnjakov naj bi vsak dan pojedli vsaj dva predstavnika sadja. Zelo zdravi so tudi sokovi, ki jih iztisnemo iz svežega sadja. (ZZZS in NIJZ, 2018)
Po priporočili strokovnjakov naj bi vsak dan pojedli vsaj dva predstavnika sadja. Zelo zdravi so tudi sokovi, ki jih iztisnemo iz svežega sadja.
Ali pojeste dovolj sadja/zelenjave?
Viri
- Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. (2018). Zdrava prehrana. Pridobljeno 21. 8. 2020 iz https://www.zzzs.si/zdravje/zdrava-prehrana.html.
- Wikipedija, org. (2020). Jabolko. Pridobljeno 27. 10. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Jabolko.
- Prehrana.si, (2016). Jabolka. Pridobljeno 27. 10. 2020 iz https://www.prehrana.si/clanek/259-jabolka.