Cuker praznuje Kulinarika Prosti čas Utrinki iz narave

Barve, lepota in kreativnost

Na vrata je potrkal mesec poln raznolikih barv, veselja in kreativnosti!

Seveda govorimo o mesecu septembru!

Kimavec ali september ima trideset dni, ime pa je dobil po rimski besedi “septem”, kar pomeni sedem. Po rimskem koledarju je bil september sprva sedmi mesec v letu. (Wikipedija, org. 2020)

Kimavec je dobil ime po rimski besedi “septem”, kar pomeni sedem.

September je mesec, v katerem nas preseneti “barviti” letni čas; jesen.

Septembra bo na naša vrata počasi potrkala teta jesen. Ta letni čas se prične okoli 23. septembra, traja pa vse do 21. decembra, ko nastopi zima.

Jesen zaznamujejo; raznolike barve listov, jesenski plodovi, dozorelo sadje, grozdje, buče, toplejša oblačila, priprava ozimnice, priprava živali na prezimovanje itd.

Jesensko listje

Lepo škrlatno je drevo,
ko hladen veter veje,
v vseh barvah zažari jesen,
a sivo je nebo. (Hyden J. , Jesensko listje)

Sama imam jesen zelo rada. Obožujem raznolike barve jesenskega gozda ter jesenske dobrote.

Ker pa sem zelo rada kreativna, pa jesen obožujem tudi zaradi pestrih jesenskih dekoracij, ki se jih vsako leto z veseljem lotim. Nekaj predlogov za jesensko dekoracijo najdete v enem izmed predhodnih člankov.

V tem času nas že razveseljujejo jesenski plodovi. Eden izmed njih je tudi kostanj. O zdravilnih učinkovinah kostanja si lahko preberete na povezavi.

Kostanjček zaspanček na veji visi;
zavit ves v lupino prav sladko že spi.
Tedaj pa zapiha vanj veter močan:
kostanjček zaspanček, jesen je na plan! (M. Voglar, 2017)

Koliko jezikov govorite?

V septembru se zvrstijo številni lepi dogodki.

Med drugim v mesecu avgustu praznujemo svetovni dan jezikov (26. septembra), dan kasneje (27. septembra) svetovni dan turizma itd.

Recept meseca septembra

Rulada s kislo smetano

Predstavljamo vam recept za okusno orehovo sladico s kislo smetano

. Rulado boste pripravili hitro, potrebovali pa boste zgolj osnovne sestavine, ki jih uporabljamo pri peki.

This image has an empty alt attribute; its file name is 120711445_2656734507878084_5263283139047049046_n-1.jpg

Sestavine;

Biskvit;
  • 7 rumenjakov,
  • 7 žlic sladkorja,
  • 1 pecilni prašek,
  • 3 žlice tople vode,
  • 7 žlic orehov,
  • 3 žlice ostre moke,
  • 7 beljakov (za sneg).
Nadev;
  • velika kisla smetana,
  • 2 banani.

Postopek;

Najprej penasto vmešamo rumenjake, sladkor, pecilni prašek ter toplo vodo. Temu dodamo tudi orehe, ostro moko ter sneg, ki smo ga naredili iz beljakov.

Biskvit pečemo na velikem pekaču, na 180 stopinj Celzija, približno dvajset minut (odvisno od pečice).

Toplo rulado položimo na servieto in vse skupaj zvijemo. Tako pustimo, da se rulada ohladi.

Ohlajeno rulado namažemo s kislo smetano, na to dodamo še dve na kose narezani banani in rulado zvijemo.

Po želji lahko po ruladi posujemo sladkor v prahu, ali pa iz margarine/olja in jedilne čokolade naredimo čokoladno glazuro.

This image has an empty alt attribute; its file name is 120711445_2656734507878084_5263283139047049046_n-1.jpg

Več receptov za orehove sladice pa najdete na povezavi.

This image has an empty alt attribute; its file name is orehi.jpg

Bodite kreativni!

Viri

  • Hyden, J. (1968) Jesensko listje. Pridobljeno 4. 8. 2020 iz https://takopreprosto.blogspot.com/2015/10/jesensko-listje.html.
  • Voglar, M. (2017). Kostanjček zaspanček. Ljubljana: Mladinska knjiga.
  • Wikipedija, org. (2020). September. Pridobljeno 15. 8. 2021 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/September.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor