Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Gurmanska dilema: Le katera je boljša?

Danes vam Cuker blog predstavlja dva različna recepta za lazanjo.

Čeprav se recepta razlikujeta, pa jima je skupna ena stvar; oba sta božanska!

Ponujata namreč pravo razvajanje za vaše brbončice.

1. Božanska lazanja s širokimi rezanci

V receptu sem uporabila komponente, ki jih sicer najdemo v običajni lazanji, celoten postopek izvedbe pa sem si izmislila sama.

This image has an empty alt attribute; its file name is 142196068_228982602116290_1405205233858465208_n-1-768x1024.jpg

V receptu sem namesto testenin, ki jih lahko kupimo posebej za lazanjo, uporabila kar široke rezance, saj so mi osebno bolj všeč.

Sestavine;

  • 500 g širokih rezancev (ena vrečka),
  • 600g mletega mesa,
  • 2 čebuli,
  • 4 korenčki,
  • 1 paprika (lahko tudi druga zelenjava, ki jo imate pri roki),
  • paradižnikova mezga,
  • sol, poper (po želji tudi ostale začimbe),
  • moka,
  • olje,
  • vegeta,
  • pol litra mleka,
  • sir (po občutku).

Postopek;

Najprej čebulo narežemo in jo popražimo. Čebuli dodamo mleto meso. Meso tako nekaj časa pražimo, nato pa mu dodamo preostalo zelenjavo. Dodamo še paradižnikovo mezgo, začimbe po občutku, nato pa vse skupaj zalijemo. Omako nekaj časa kuhamo.

Medtem v kozici zavremo osoljeno vodo, v kateri kasneje skuhamo široke rezance. Rezance precedimo. Naredimo tudi omako bešamel in sicer tako, da na olju prepražimo malo moke, ki ji dolivamo mleko, vmes pa mešamo. Omako še nato vegetamo. Če se v omaki bešamel naredijo grudice, jaz ponavadi le-te zravnam tako, da omako na kocu zmešam z mešalcem.

Pripravimo si pekač, nato pa začnemo v njega nalagati plasti lazanje. Dno pekača naprej navlažimo s tekočino iz omake, ki smo jo prvotno naredili (omaka z mesom). Nato v pekač položimo široke rezance, in sicer po celotni površini pekača. Rezance polijemo z omako iz mesa in ostale zelenjave, zraven pa potrosimo tudi naribani sir. Na vse to položimo še eno plast širokih rezancev. Na vrhu lazanje polijemo bešamel omako, zraven pa še potrosimo naribani sir. Lazanjo damo v pečico in jo pečemo 30 minut na 200 stopnjah Celzija. Opomba: Naredimo lahko poljubno število plasti lazanje.

2. Zelenjavno-mesna lazanja

V receptu sem uporabila komponente, ki jih sicer najdemo v običajni lazanji, celoten postopek izvedbe pa sem si izmislila sama.

Sestavine;

  • široki rezanci,
  • 500g piščančjih prsi,
  • čebula,
  • gobice šampinjoni (po želji),
  • bučka, korenček (lahko tudi druga zelenjava, ki jo imate pri roki),
  • sladka smetana,
  • sol, poper (po želji tudi ostale začimbe),
  • moka,
  • mleko,
  • sir.

Postopek;

Najprej čebulo narežemo in jo popražimo. Čebuli dodamo piščančja prsa, ki smo jih predhodno narezali na kocke. Meso tako nekaj časa pražimo, nato pa mu dodamo narezane šampinjone. Gobe sicer ni nujno dodati, vendar pa celotno jed zelo popestrijo. Nato dodamo bučke, ki smo jih predhodno narezali na koščke, jaz jih sicer naribam, saj fant ne je zelenjave. Po želji še dodamo korenček ali ostalo zelenjavo. Vse skupaj zalijemo z vodo, solimo, popramo, po želji pa še dodamo ostale začimbe. Omako nekaj časa kuhamo. Medtem v kozici zavremo osoljeno vodo, v kateri kasneje skuhamo široke rezance. Naredimo tudi omako bešamel in sicer tako, da na olju prepražimo malo moke, ki ji dolivamo mleko, vmes pa mešamo. Če se naredijo grudice, jaz ponavadi le-te zravnam tako, da omako na kocu zmešam z mešalcem.

Pripravimo si pekač, nato pa začnemo v njega nalagati plasti lazanje. Dno pekača naprej navlažimo s tekočino iz omake, ki smo jo prvotno naredili (omaka z mesom). Nato v pekač položimo široke rezance, in sicer po celotni površini pekača. Rezance polijemo z omako iz mesa, bučk in ostale zelenjave, zraven pa potrosimo tudi naribani sir. Na vse to položimo še eno plast širokih rezancev. Po rezancih polijemo bešamel omako, zraven pa še potrosimo naribani sir. Lazanjo damo v pečico in jo pečemo 30 minut na 200 stopnjah Celzija.

This image has an empty alt attribute; its file name is lazanja3.jpg

Bodite kreativni!

Po želji lahko naredimo še več plasti za lazanjo, vendar moramo pri tem biti previdni, kako bomo razporedili komponente. Seveda pa lahko jed prilagodite tudi za vegetarijance in namesto piščanca uporabite še več zelenjave.

Pa dober tek!

This image has an empty alt attribute; its file name is lazanja1.jpg

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor