Kolumna Prosti čas Za dušo

Zakaj je radovednost lepa čednost?

Človek lahko doseže čisto vse!

Ja, prav ste slišali. Dosežete lahko prav vse svoje cilje in sanje.

Le verjeti morate v to.

Včasih moramo biti nekoliko drzni, pogumni in si preprosto upati. Le-tako bomo prišli do izkušenj, ki nam bodo omogočile dosego naših sanj.

Zakaj je radovednost lepa čednost?

Že od nekdaj nisem razumela reka, da radovednost ni lepa čednost. Zakaj le?

Biti radoveden je vendar osnova za vse.

S pomočjo radovednosti prihajamo do novega znanja, novih izkušenj, spoznanj, lažje pa tudi dosegamo svoje cilje, ki smo si jih zastavili.

Zato je radovednost pravzaprav lepa čednost, ki bi se naj pri otrocih čim bolj spodbujala.

Družba po navadi radovednost tretira kot nekaj negativnega in slabega.

A bodite čim bolj radovedni in vedoželjni, nekoč vam bodo vse pridobljene izkušnje in spoznanja zagotovo prišle/prišla prav. Med drugim tudi pri dosegi vaših sanj in ciljev.

Pri dosegi vaših ciljev pa so ključne tudi vaše misli.

Pomen naših misli

Sama trdno verjamem v to, da če v nekaj močno verjamemo in temu namenjamo naša pozornost, nam bo to tudi pomagalo. Nekdo ima zato vero v božanstvo, drugi ima priljubljeni amulet, tretji verjame v usodo, četrti v moč narave, jaz pa verjamem v zakon vzajemnosti.

Zagotovo ste že slišali za knjigo Skrivnost-Secret, avtorice Rhonde Byrne. Knjiga govori o zakonu privlačnosti oz. o zakonu vzajemnosti.

Na kratko; knjiga poudarja, da boste tisto kar boste mislili, tudi privlačili.   

Ko sem se prvič srečala s Skrivnostjo, se mi je zdel zakon vzajemnosti preprosto neverjeten. Kako se bo lahko kar tako zgodilo tisto, kar mislim? Kar dolgo sem si »razbijala« glavo s tem vprašanjem, dokler nisem ugotovila, v čem je “štos”. Prišla sem do spoznanja, da je zakon privlačnosti še kako resničen in sila preprost. Kar pomislite na trenutke, ko ste slabe volje in vidite okoli sebe vse negativno. Po navadi se vam kasneje dogaja še več neprijetnih stvari, ki vas spravljajo v obup.

Pomislite na trenutke, ko ste slabe volje in vidite okoli sebe vse negativno. Po navadi se vam kasneje dogaja še več neprijetnih stvari, ki vas spravljajo v obup.

No, meni je omenjena knjig spremenila življenje. Kar naenkrat sem iz nekakšnega temnega obdobja prišla v svetlejši prostor. S pomočjo knjige, pa sem si uresničila tudi veliko svojih skritih želja.

Vse preveč ljudi je danes “ujetih” v melanhonijo in v položaj, ko se jim zdi situacija brezizhodna. A saj veste, kaj pravi znani rek; “Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.”

Za dosego vaših sanj sta ključni tudi vaša samopodoba in samozavest.

Kako bi ocenili svojo samozavest in samopodobo?

Gre za dva zelo pomembna dela posameznikove osebnosti, od katerih je odvisno mnogo stvari.

Veliko večja verjetnost je, da če bomo imeli zdravo samozavest in samopodobo, da bomo tudi lažje dosegli tisto, kar smo si zastavili. Gre za dva zelo pomembna psihološka pojma, ki sta osnova za vse.

Pomembno je torej, da si “zgradimo” zdravo samopodobo in samozavest.

Počni tisto, kar te veseli!

Naslednja ključna stvar za dosego vaših sanj je to, da znate prisluhniti samemu sebi. Slednje se bo marsikomu zdelo smešno, a dejstvo je, da je najbolj pomembno, da počnemo tisto, kar nas veseli in kar nam na obraz riše nasmehe. Kajti le vaše zadovoljstvo in sreča vas bosta pripeljala do dosege vaših sanj in zastavljenih ciljev.

Da poslušamo samega sebe je zelo pomembno tudi v ključnih odločitvah v našem življenju. Bodisi, ko se odločamo za srednjo šolo ali fakulteto. Le mi sami namreč vemo, kaj nas veseli in kaj bomo z veseljem počeli celo naše življenje, kar pa predstavlja tudi enega izmed naših življenjskih ciljev.

Ne obremenjuj se s tem, kaj pravijo drugi

Pomembno je, da se na poti do dosege vaših sanj, ne obremenjujete s tem, kar si o vas mislijo drugi.

Ljudje smo preveč obremenjeni s tem, ali bomo drugim všeč in kaj bodo rekli drugi. Tudi sama sem bila taka. Že kot mala punčka sem razmišljala drugače kot večina mojih vrstnikov, kar pa vemo, da je v družbi pogosto obsojeno na javni linč.

Različnost ima, kljub številnim prizadevanjem, da temu ne bi bilo več tako, v družbi še vedno negativno konotacijo. Osebno mi je beseda različnost veliko bolj všeč kot beseda drugačnost, saj se mi zdi slednja nekoliko stereotipna.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117644268_336554537523948_4385488700923995799_n.jpg

Že pri otrocih v vrtcu lahko opazimo, da prihaja do t.i. poskusov zatiranja različnosti. Otroci (pretežno deklice) so zelo kruti drug do drugega: »Ne smeš narediti ono ali to, saj drugače ne boš več moj/a prijatelj/ica.« Kar bi lahko pretvorili v stavek: “Raje naredi enako kot jaz, ali bodi takšen/a kot jaz, saj te v nasprotnem primeru čaka kazen.” Otroci zato raje naredijo oz. rečejo to, kar od njih zahtevajo vrstniki, samo da bi ohranili dobre odnose. Torej lahko vidimo, da se (nehote?) družba, ki teži k enakosti in “preganja” raznolikost, izoblikuje že v zgodnjem otroštvu.

Bodimo raje zadovoljni sami s sabo in imejmo se radi. Tako bomo zase naredili največ kar lahko.

Zakaj bi se sploh obremenjevali z drugimi in s tem kar pravijo? Zakaj bi izgubljali našo dragoceno energijo. čas ali voljo, da bi drugim ustregli oz. da bi jim bili zadostni. Bodimo raje zadovoljni sami s sabo in imejmo se radi. Tako bomo zase naredili največ kar lahko.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor