Cukrove ideje Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo

Domača arcnija iz pozabljene rastline

Danes vam predstavljam recept za domačo kremo, ki jo lahko naredimo iz vsem dobro znane znanilke pomladi, ki nas s svojo nežno belo barvo veselo pozdravlja na travniku.

Predstavljam vam recept za domačo kremo, ki jo lahko naredimo iz vsem dobro znane znanilke pomladi.

Iz omenjene rastline, ki jo imenujejo tudi “tratnica” ali “bogcova roža”, lahko spletamo tudi venčke oz. nakit, lahko pa jo tudi uporabljamo za ugibanje, ali nas naša simpatija ljubi ali ne. Ali veste o kateri rastlini govorim?

Govorim seveda o marjetici, tej nežni trajnici, ki nas na travnikih razveseljuje od februarja pa vse do decembra.

Splošno uporabna, a žal pogosto spregledana

Marjetica je užitna in splošno uporabna v zdravilstvu. Poznan je čaj iz marelice, v zdravilstvu pa je nepogrešljiva za lajšanje menstrualnih krčev ter ostalih bolečin. Marjetica se lahko uživa tako žitna kot tudi presna. (Sl.wikipedia.org, 2020)

Več o zdravilnih učinkovinah te pogosto pregledane rastline si lahko preberete na povezavi.

Marjetica je užitna in splošno uporabna v zdravilstvu.

Mazilo proti nečisti in mastni koži

Danes pa vam predstavljam malo manj znan domač kozmetični izdelek iz marjetice, ki ga lahko uporabljate proti nečisti in mastni koži. Recept je iz knjige Počutim se dobro, avtorice Katharine Bodenstein. (Bodenstein, 2015)

Predstavljam vam marjetično mazilo proti nečisti in mastni koži.

Kaj potrebujemo za mazilo?

Za osnovo (marjetično olje);

  • polovico pesti cvetov marjetice (kar znaša približno 25 cvetov),
  • 50 ml sončničnega olja,
  • svetel kozarec z navojem.
Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 170450819_515845712781422_1562887594797936989_n-1-rotated.jpg
Bodenstein, 2015

Za mazilo:

  • 5 g čebeljega voska,
  • 50 marjetičnega olja
  • manjša in večja skleda (za vodno kopel).

Postopek;

  • marjetično olje;

Ko cvetove marjetic naberemo, jih shranimo v svetlem kozarcu, ki mora vsebovati navoj. Cvetove prekrijemo z oljem (popolnoma prekrijemo) in pustimo stati na sončni svetlobi približno mesec dni oz. štiri tedne. Tako bomo dobili marjetično olje, ki nam bo kasneje služilo kot osnova za mazilo.

  • mazilo

Najprej damo čebelji vosek in marjetično olje v skledo, nato pa vsebino v skledi raztopimo nad vodno kopeljo na štedilniku. Pri tem neprestano mešamo, posebej pa moramo biti pazljivi na to, da v olje ne škropi voda. Segreta olje in vosek se morata dobro premešati. Nato skledo odstranimo iz vodne kopeli. Mešanico voska in olja prelijemo v posodice za kremo, nato pa pustimo, da se mazilo ohladi. (Bodenstein, 2015)

Še več naravnih receptov iz domačega okolja dobite na povezavi.

Viri:

  • Bodenstein, K. (2015). Počutim se dobro! Naravna kozmetika od brezovega čajčka do žajbljevega mleka. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga.
  • Sl. Wikipedija, org. (2020). Navadna marjetica. Pridobljeno 7. 4. 2021 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadna_marjetica

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor