Kulinarika

Nebeško dobra lazanja za gurmane

Kuhanje je moja posebna strast, v kateri res uživam in zaradi katere pogosto izgubim občutek za čas. Nemalokrat se zgodi, da v kuhinji preživim več ur in ustvarjam nove recepte. Velikokrat si zastavim kuharske izzive, ki jih po večini, zaradi svoje trme, tudi uresničim. Preko kreativnosti si tako pridobim veliko novega kuharskega znanja.

Preveč lena, da bi brala recepte

Poleg trme pa je razlog moje kuharske kreativnosti tudi preprosto dejstvo, da sem preveč lena, da bi prebrala recepte. Tako si le-te pogosto izmislim sama. Včasih se posrečijo, včasih pa tudi ne. Ampak zakaj bi se obremenjevali z morebitnim neuspelim poskusom, saj se vendar na takšen način učimo.

Zakaj bi se obremenjevali z morebitnim neuspelim poskusom, saj se vendar na takšen način učimo.

Nizek budget in izbirčen fant

Še ne dolgo nazaj sem bila študentka, zato moj mesečni budget, ki sem ga namenila hrani, ni znašal veliko. Ker sem stanovala s fantom, je bil pri kuhi omejujoči dejavnik tudi dejstvo, da je moj fant zelo izbirčen. Zadala pa sem si tudi cilj, da bom kuhala čim bolj zdravo.

Torej sem pri kuhi imela tri izzive; izbirčen fant, omejen fond za hrano ter zdrava in uravnotežena prehrana.

Zahtevna jed?

Z vami bi rada delila recept za lazanjo, ki sem si ga izmislila sama. Lazanja velja za bolj zahtevno in potratno jed, glede priprave, jaz pa bi vam rada pokazala, da temu ni nujno tako. Recept ni pretirano zahteven, za njega boste porabili zgolj eno uro. Potrudila pa sem se tudi, da v sam recept nisem vključila preveč različnih komponent.

Zelenjavno-mesna lazanja

V receptu sem uporabila komponente, ki jih sicer najdemo v običajni lazanji, celoten postopek izvedbe pa sem si izmislila sama.

Sestavine

  • široki rezanci
  • 500g piščančjih prsi
  • čebula
  • gobice šampinjoni (po želji)
  • bučka, korenček (lahko tudi druga zelenjava, ki jo imate na vrtu)
  • sladka smetana
  • sol, poper (po želji tudi ostale začimbe)
  • moka
  • mleko
  • sir

Postopek

Najprej čebulo narežemo in jo popražimo. Čebuli dodamo piščančja prsa, ki smo jih predhodno narezali na kocke. Meso tako nekaj časa pražimo, nato pa mu dodamo narezane šampinjone. Gobe sicer ni nujno dodati, vendar pa celotno jed zelo popestrijo. Nato dodamo bučke, ki smo jih predhodno narezali na koščke, jaz jih sicer naribam, saj fant ne je zelenjave. Po želji še dodamo korenček ali ostalo zelenjavo, ki jo najdemo na vrtu. Vse skupaj zalijemo z vodo, solimo, popramo, po želji pa še dodamo ostale začimbe. Omako nekaj časa kuhamo. Medtem v kozici zavremo osoljeno vodo, v kateri kasneje skuhamo široke rezance. Naredimo tudi omako bešamel in sicer tako, da na olju prepražimo malo moke, ki ji dolivamo mleko, vmes pa mešamo. Če se naredijo grudice, jaz ponavadi le-te zravnam tako, da omako na kocu zmešam z mešalcem.

Pripravimo si pekač, nato pa začnemo v njega nalagati plasti lazanje. Dno pekača naprej navlažimo s tekočino iz omake, ki smo jo prvotno naredili (omaka z mesom). Nato v pekač položimo široke rezance, in sicer po celotni površini pekača. Rezance polijemo z omako iz mesa, bučk in ostale zelenjave, zraven pa potrosimo tudi naribani sir. Na vse to položimo še eno plast širokih rezancev. Po rezancih polijemo bešamel omako, zraven pa še potrosimo naribani sir. Lazanjo damo v pečico in jo pečemo 30 minut na 200 stopnjah Celzija.

Bodite kreativni!

Po želji lahko naredimo še več plasti za lazanjo, vendar moramo pri tem biti previdni, kako bomo razporedili komponente. Seveda pa lahko jed prilagodite tudi za vegetarijance in namesto piščanca uporabite še več zelenjave. Bodite čimbolj kreativni.

Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor