Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas Za dušo

Prijazni listopad

Na vrata že trka predzadnji mesec leta.

Mesec poln raznolikih barv, veselja in prijaznosti.

Mesec, v katerem narava kar “puhti” v raznolikih barvah in mesec v katerem so v ospredju; prijaznost, ljubezen in priprave na veseli december.

Mesec, v katerem so v ospredju; prijaznost, ljubezen in priprave na veseli december.

Ali veste, o katerem mesecu govorimo?

Seveda govorimo o mesecu novembru!

Listopad ali november, enajsti mesec v našem koledarju, ima trideset dni.

Ime meseca novembra izvira iz stare rimske besede za število devet, saj je bil november po starem rimskem koledarju deveti mesec.

November je mesec prijaznosti.

V mesecu novembru je jesen v polnem razcvetu, na vrata pa že počasi trka hladna teta zima.

Jesen zaznamujejo; raznolike barve listov, jesenski plodovi, dozorelo sadje, grozdje, buče, toplejša oblačila, priprava ozimnice, priprava živali na prezimovanje itd.

Sama imam jesen zelo rada. Obožujem raznolike barve jesenskega gozda ter jesenske dobrote.

Ker pa sem zelo rada kreativna, pa jesen obožujem tudi zaradi pestrih jesenskih dekoracij, ki se jih vsako leto z veseljem lotim. Nekaj predlogov za jesensko dekoracijo najdete v enem izmed predhodnih člankov.

V tem času nas že razveseljujejo jesenski plodovi. Eden izmed njih je tudi kostanj. O zdravilnih učinkovinah kostanja si lahko preberete na povezavi.

Številni lepi dogodki

V novembru se zvrstijo številni lepi dogodki.

Med drugim v mesecu novembru praznujemo martinovo (11. november), mednarodni dan prijaznosti (13. november) svetovni dan sladkorne bolezni (14. november), praznujemo pa tudi dan strpnosti (16. november).

O vsem tem bomo na Cuker blogu poročali.

Recept meseca novembra

Pica kruhki ali pica rolice. Specialiteta, ki je v zadnjem času zelo popularna.

Pica kruhke ali pice rolice je moč zaslediti v ponudbi številnih gostiln, ki so pravzaprav po njih zaslovele.

Cuker blog vam danes ponuja alternativo. Predstavljam vam recept za domače pica kruhke. Recept je preprost in kot nalašč za kosilo ali zgodnjo večerjo.

Predstavljam vam recept za domače pica kruhke. Recept je preprost in kot nalašč za kosilo ali zgodnjo večerjo.

Domače pica role

Sestavine;

Testo

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
  • 1 žlica sladkorja,
  • 1 žlica moke,
  • 1 dl mlačne vode,
  • 600 g moke,
  • 1 dl vode (ali po občutku),
  • žlička soli,
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega),

Nadev (predlog sestavin)

  • naribani sir,
  • sirni namaz,
  • šunka,
  • paradižnikova mezga,
  • gobice, koruza,
  • origano.

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas (lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato ga razdelite na kroglice, vsako kroglico pa kasneje razvaljajte v obliko pravokotnika. Nasvet: Priporočam vam, da testa ne razvaljajte v preveč debelo, niti ne v preveč tanko plast.

Nato na eno stran plasti testa nadevajte izbrane sestavine za nadev. Kasneje testo zvijajte, robe pa upognite na notranjo stran.

Kruhke pecite na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.

Kruhke lahko postrežete z zelenjavo in z različnimi omakami. Izbira je vaša.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor