Cukrove ideje Prosti čas Za dušo

Enim pomagajo kamni, drugim simboli, tretjim pa lepe sanje

Ste tudi vi navdušenec nad poldragimi kamni in kristali?

Saj veste to so tisti kamni, ki z najrazličnejšimi barvami, oblikami in energijami, vplivajo na naše počutje.

Zagotovo ste že slišali za ametista, pa tigrovo oko, ali kameno strelo. Gre zgolj za tri izmed mnogih poldragih kamnov in kristalov, ki so med posamezniki vedno bolj priljubljeni. Poznamo tako obdelane kot tudi neobdelane, ki pa se glede učinkovanja med seboj ne razlikujejo.

Skrivališča v žepih  

Sama sem se nad poldragimi kamni in kristali navdušila v srednji šoli, pred nekaj leti. Od takrat so kamni moj stalni spremljevalec. Pogosto imam katerega skritega v žepu, ali pa jih nosim na sebi v obliki nakita.

Če me vprašate, ali mi kamni energetsko pomagajo, vam lahko pritrdim. Nekaj vas bo zagotovo sedaj pomislilo, da je to “lari fari” in da si vse preprosto izmišljujem.

Kamni so nekakšna moja skrita moč, ki mi pomagajo, da se počutim bolje ter da sem bolj samozavestna.

kamena strela

Vzemite tistega, ki vas privlači!  

Pri poldragih kamnih in kristalih v splošnem velja pravilo, da morate kupiti tistega, ki vas takoj privlači. Le-tega vam je namreč namenila usoda, saj naj bi bil za vas najboljši.

Ko sem delala v trgovini, v kateri smo prodajali tudi poldrage kamne, sem to pravilo vedno zaupala kupcem, ki so kupovali poldrage kamne oz. kristale. Mnogi izmed njih so me upoštevali in izbrali tiste kamne, ki so jih sprva privlačili. In kasneje, ko so si prebrali določene karakteristike izbranega kamna, se je izkazalo, da so tudi prvotno iskali kamen, ki bi imel enake lastnosti. Skratka pri izbiri kamnov zaupajte intuiciji oz. vašemu občutku.

Pri izbiri kamnov zaupajte intuiciji oz. vašemu občutku.

Tudi barva ima pomen

Sposobnosti poldragih kamnov oz. kristalov se razlikujejo glede na njihovo barvo. Rdeča barva tako pri človeku krepi energijo, rožnata ljubezen, rjava prizemljitev, oranžna osebno moč, rumena krepi našo zmožnost predstavljanja, zelena krepi plodnost in zdravje, vijolična krepi mistiko itd. (Glamurnatur. si, 2020)

Rdeča barva pri človeku krepi energijo, rožnata ljubezen, rjava prizemljitev, oranžna osebno moč, rumena krepi našo zmožnost predstavljanja, zelena krepi plodnost in zdravje, vijolična krepi mistiko itd. (Glamurnatur. si, 2020)

Nega kamnov

Za poldrage kamne in kristale je potrebno tudi skrbeti. Potrebno jih je redno čistiti; s tekočo vodo, slanico, lahko pa jih polagamo na sonce. Nekateri kamne ob polni Luni polagajo tudi na okno, saj se tako napolnijo z energijo.

Za poldrage kamne in kristale je potrebno tudi skrbeti. Potrebno jih je redno čistiti; s tekočo vodo, slanico, lahko pa jih polagamo na sonce.

Vedno bolj priljubljena “kristaloterapija”

Poldragi kamni in kristali se uporabljajo tudi za zdravljenje, njihove zdravilne učinke pa so poznale že stare civilizacije. Terapija s kamni služi predvsem za zdravljenje energetskih blokad, čiščenje čaker in avre, masažo itd. (Madal-Bal. si, 2020). O poldragih kamnih si lahko več preberete na spletni strani Madal Bal.

Avtoričin »hint«

Sama poldrage kamne oz. kristale po navadi uporabljam tudi pri negi rož. Kako? Kamne preprosto položim blizu rož in ne boste verjeli, rože rastejo kot “nore”.

Skrivnostni simboli ali radovednost je lepa čednost

Ste že kdaj opazili tale skrivnosten simbol (na spodnji sliki), poln najrazličnejših barv, oblik in vzorcev?

Ali veste, kako se ta simbol imenuje? (Če seveda niste prebrali napisa na sliki 😛 )

Gre za simbol poimenovan mandala, ki jo lahko uporabljamo pri koncentraciji, meditaciji, osebnostnem razvoju ali celo pri zdravljenju. (Omejc in Železnik, 2011)

Mandalo lahko uporabljamo pri koncentraciji, meditaciji, osebnostnem razvoju ali celo pri zdravljenju. (Omejc in Železnik, 2011)

Medtem, ko meni pomagajo poldragi kamni, mnogi ljudje v ta namen ustvarjajo mandale.

Radovednost je lepa čednost

Tudi sama sem pred leti poskusila ustvarjati mandale. Ti skrivnostni simboli me preprosto navdušujejo s svojimi barvami in neverjetnimi vzorci. Ker pa sem si o skrivnostnem simbolu želela izvedeti še več, sem za vas o mandali izbrskala nekaj zanimivosti.

Tudi sama sem pred leti poskusila ustvarjati mandale. Ti skrivnostni simboli me preprosto navdušujejo s svojimi barvami in neverjetnimi vzorci. Ker pa sem si o skrivnostnem simbolu želela izvedeti še več, sem za vas o mandali izbrskala nekaj zanimivosti.

Ta skrivnostni, sveti krog označuje vesolje, pravzaprav vse v tem vesolju. V skrivnostnem krogu se nahajajo najrazličnejše oblike, simboli, liki, figure, vse pa se razprostira okoli središča. Mandala pravzaprav označuje vse v vesolju, od majhnega do velikega. (Arula; Sensa, 2011)

Ta skrivnostni, sveti krog označuje vesolje, pravzaprav vse v tem vesolju. V skrivnostnem krogu se nahajajo najrazličnejše oblike, simboli, liki, figure, vse pa se razprostira okoli središča. (Arula; Sensa, 2011)

Meditacija in pot k samemu sebi

V deželah, kot so Indija, Nepal ali Tibet ima mandala zelo pomemben meditativen pomen. O skrivnostnem simbolu in njegovem pomenu pa je govoril tudi znameniti psiholog Carl Gustav Jung, ki je mandale uporabljal celo pri svojem delu. S podobo mandale pa je opisal tudi našo psiho. (Arula; Sensa, 2011)

Ste jo opazili?

V vsakdanjem življenju lahko opazimo mandale vsepovsod, dobro so vidne npr. na cerkvenih oknih, freskah ali ploščicah. Čudovite primere naravnih mandal lahko opazimo tudi na školjkah, cvetju, morskih zvezdah, snežinkah, v sadju itd. Nenazadnje je mandala tudi človek. (Arula; Sensa, 2011)

Tudi človek je mandala.

Skrivnosten simbol nam pomaga najti pot k ravnovesju, harmoniji, ali izpostaviti povezavo s spiritualnim svetom. Poudarja pa tudi, da človek ni zgolj telo, temveč tudi duša. (Omejc in Železnik, 2011)

In kaj je potrebno narediti z mandalo?

Pravzaprav naj bi imela mandala terapevtski učinek že takrat, ko jo zgolj opazujemo. Kot na svoji spletni strani poudarjata avtorici Omejc in Železnik , nas opazovanje mandale navdihuje z občutkom reda in življenjskega smisla. (Omejc in Železnik, 2011)

Mandala naj bi imela terapevtski učinek že takrat, ko jo zgolj opazujemo.

Več o mandalah si lahko preberete na spletni strani Mandalavaga.si.

Umetnost za harmonijo

Mandale lahko tudi rišemo, barvamo ali zlagamo. Ta dejanja imajo za posameznika terapevtski učinek, saj ga navdihujejo z redom, spodbujajo ga k iskanju notranjega ravnovesja in harmonije. Omenjene aktivnosti pa se priporočajo tudi pri delu z otroki. (Arula; Sensa, 2011)

Kot zanimivost, pri risanju mandal se uporabljajo tudi pravila zlatega reza.

Več o samem ustvarjanju mandal in njegovem pomenu, si lahko preberete na spletni strani Sensa.metropolitan.si .

Navdaja me z veseljem

Za mnenje o samem risanju mandale sem povprašala umetnico, ki se je z umetnostjo mandal ukvarjala več let. Povedala mi je, da so jo mandale navdihnile že prvič, ko jih je videla. Ustvarjanje le-teh pa jo navdaja s pozitivno energijo, veseljem in radostjo.

Poučila me je, da so mandale povezane s svetimi števili (izstopa število pet), vsak simbol pa je povezan z določenim pojmom, ki ga mandala poudarja (mandala ljubezni, mandala razpoloženja itd.).

Ustvarite mandalo tudi vi!

Konec nočnih mor

Ste že slišali za lovilec sanj?

Saj veste, to je tisti obesek s perjem, ki ujame grde sanje in jih pretvori v lepe.

Mnogi ljudje omenjene obeske s perjem preprosto obožujejo, še več, pomagajo jim pregnati neprijetne in priklicati lepe sanje, posledično pa se počutijo bolje.

Zakaj ime lovilec sanj?

Pred časom sem delala v trgovini, v kateri smo med drugim prodajali tudi veliko lovilcev sanj. Ljudje so bili nad njimi zelo navdušeni, saj so jim bili skrivnostni obeski, kot so jih imenovali, zelo všeč. Vendar pa sem opazila, da so le redki vedeli, da to niso le navadni obeski s perjem, ampak lovilci sanj. Še manj pa jih je vedelo, čemu so lovilci sanj sploh namenjeni.

Že ime lovilec sanj nam pove, da gre predmet, ki lovi sanje. Sama pa sem si o skrivnostnih lovilcih sanj želela izvedeti še več. Zato sem sklenila, da raziščem; od kod sploh izvirajo lovilci sanj, kaj je bil njihov namen itd.

Obramba pred slabim

Ljudje so včasih lovilce sanj izdelovali zato, ker so verjel, da jih ti varujejo pred vsem slabim; pred slabimi mislimi, duhovi, energijami, idejami. (Strašek, 2019)

Po tem takem ne bi bilo slabo, da bi si v današnjem času tudi sami tu in tam naredili kakšen lovilec sanj, mar ne?

O samem nastanku lovilcev sanj, sicer obstaja več legend. Pripadniki indijskega plemena Ojibwa so nekoč verjeli, da se lovilec sanj, ki je obešen nad posteljo, prosto giba in v svoje mreže ujame nočne more. Verjeli so namreč, da je noč polna dobrih in slabih sanj. Po njihovih prepričanjih lovilci ujamejo tako dobre kot tudi slabe sanje, slednje zadržijo, dobre pa po svojih peresih spustijo v naše misli. (Strašek, 2019)

Pripadniki indijskega plemena Ojibwa so nekoč verjeli, da se lovilec sanj, ki je obešen nad posteljo, prosto giba in v svoje mreže ujame nočne more. Verjeli so namreč, da je noč polna dobrih in slabih sanj. Po njihovih prepričanjih lovilci ujamejo tako dobre kot tudi slabe sanje, slednje zadržijo, dobre pa po svojih peresih spustijo v naše misli. (Strašek, 2019)

Imeli so jih že Indijanci

Gre torej za kulturno dediščino ameriških staroselcev Indijancev, pri katerih so bili nepogrešljiva dekoracija nad posteljo, saj so odganjali nočne more. Uporabljali so jih tudi za učenje o naravi. (Strašek, 2019)

Zanimivo je tudi, da so nekateri Indijanci, ki niso bili iz plemena Ojibwa tudi verjeli, da so sanje sporočila duhov iz onostranstva, lovilci sanj pa poleg sanj privlačijo tudi duhove. (Strašek, 2019)

Lovilce sanj so izdelovali šamani, ki so jih po izdelavi tudi blagoslovili in posvetili. Namenjeni pa so bili predvsem otrokom, ki so jim jih dajali predniki, kot dobro popotnico za njihovo prihodnost. (Strašek, 2019)

Uporabljali tudi živalska peresa

Nekoč so bili lovilci narejeni iz vrbovih vej ali lesenih obročev oz. iz korenin raznih zelišč. Na sredini obroča je bila mreža, ki se je z obročem dotikala na sedmih oz. osmih mestih. Številka sedem je namreč pomenila sedem ognjenih prerokb, številka osem pa osem pajkovih nog. Obvezna sestavina lovilcev so bila tudi peresa, nekoč živalska, ki so do spečega vodila dobre sanje. Med ustvarjanjem lovilcev sanj, pa so po tradiciji pripovedovali zgodbo sedmih prerokb. (Strašek, 2019)

Čiščenje s kadili

Lovilce sanj je priporočljivo čistiti s kadili, ali postaviti na sonce, saj jih tako varujemo pred slabimi energijami.

Lovilce sanj je priporočljivo čistiti s kadili, ali postaviti na sonce, saj jih tako varujemo pred slabimi energijami.

Vsak del imel simbolično vrednost

Obroč pri lovilcu sanj simbolizira cikelj življenja, nakazuje pa na človekovo povezavo z vsem kar nas obdaja in temelji na ideji, da smo vsi eno. Mreža je lovilec slabih sanj, simbolizira pa tudi tkalca našega življenja. Peresa pa do spečega posameznika vodijo dobre misli. Tu so še kamni in biseri, ki so jih v preteklosti pogosto vključevali v lovilce. Ti simbolizirajo blagoslovljene kamne, kot dobre sanje, ki jim ni uspelo priti v mrežo, na drugi strani pa pajke, ki pletejo mrežo. (Strašek, 2019)

Cukrova ideja: lovilec sanj s pridihom narave

Lovilce sanj pa lahko izdelate tudi vi. Pri tem ste lahko zelo kreativni, uporabite pa lahko različne materiale; les, papir, stiropor in ostale dekorativne okraske.

This image has an empty alt attribute; its file name is 123702207_415568839454578_6481331085450109127_n-1-768x1024.jpg

Veselo na delo!

Pri sami izdelavi zelo rada kombiniram naravne in sintetične materiale.

Kaj potrebujete za izdelavo lovilca sanj?

 • obod za lovilca sanj (lahko je iz stiropora, slame, ali pa ga iz vej naredite tudi sami),
 • poljubne materiale (naravne ali sintetične),
 • vrvica,
 • dekorativni trak,
 • perje (po želji),
 • tempera/akrilne barve (po želji),
 • silikon ali močno lepilo,
 • škarje.

Postopek izdelave;

Osnova in obod lovilca sanj

Pripravite si obod za lovilca. Najprej določite, katera stran oboda bo predstavljala spodnji del lovilca in katera zgornji del.

Na stran, ki bo predstavljala spodnji del lovica, zavežite daljšo/e vrvico/e, na katero/e boste kasneje navezali peresa (ali druge poljubne materiale). Jaz po navadi navežem eno do tri vrvice.

Na stran, ki bo predstavljala zgornjo stran lovilca, pa zavežite vrvico (obesek), ki bo služila temu, da boste kasneje lahko vaš lovilec obesili na steno.

Obod lahko po želji pobarvate s tempera/akrilnimi barvami ali ga ovijete z dekorativnim papirjem. Vaša osnova za lovilec je narejena.

Mreža

Nato si pripravite vrvice, s katerimi boste naredili mrežo v sredini obroča. Pravzaprav potrebujete štiri daljše vrvice, s katerimi boste krog lovilca razdelili na osem delov. Mreža ne bo popolnoma enaka mrežam, ki jih lahko vidite na lovilcih sanj v trgovini, a kljub temu bo veliki približek.

Vrvice vežete na obod tako, da en konec zavežete na eno stran oboda, drugi konec vrvice pa na drugo stran oboda (diagonalno). Vse vrvice pa morajo potekati skozi središče oboda. Najlažje bo, da najprej zavežete na obod eno vrvico, potem pa si za osnovo vzamete središče te vrvice. Kasneje vse vrvice, ki jih boste zavezovali na obod najprej privežete na središče te prve vrvice, nato pa njena dva konca zavežete na nasprotno si ležeča dela oboda. Si predstavljate?

Dekoracija

Ko ste si naredili mrežo, lahko začnete z okraševanjem vašega lovilca. S pomočjo silikona ali močnega lepila kasneje na obod lovilca nizate naravne ali sintetične materiale, ki ste si jih izbrali. Jaz sem že uporabila palčke, cimet, gumbe, školjke, figurice, dekorativno kamenje, peresa itd.

Na vrvice v spodnjem delu lovilca sanj prilepite peresa.

Vaš lovilec sanj s pridihom narave je končan!

Še eni skrivnostni simboli

Zelo zanimivi in energetsko bogati so tudi vilinski simboli, ki si jih lahko narišemo kar sami.

Poznamo različne vilinske simbole za različna področja življenja (ljubezen, zdravje, moč, nov začetek itd.).

Vsak vilinski simbol ima svojo značilno obliko, svojo mantro in svoj pomen. (vir: Slovar vilinskih simbolov, 5.2.2022)

Več o vilinskih simbolih si lahko preberete na povezavi.

Viri:

 • Arula, P. (2015). Sensa; Zakaj simbol mandale navdušuje ljudi in kakšne moči ima. Pridobljeno 20. 8. 2020 iz https://sensa.metropolitan.si/duhovnost/modrost-mandale/.
 • Omejc, Železnik (2011). Mandalavaga.si, O mandalah. Pridobljeno 20. 8. 2020 iz http://www.mandalavaga.si/sl/mandala/kje-jih-najdemo.html.
 • Madal-Bal.si. (2020). Poldragi kamni in kristali. Pridobljeno 3. 8. 2020.
 • Glamurnatur.si. (2020). Poldragi kamni. Pridobljeno 3. 8. 2020.
 • Strašek, K. (2019). Svet24.si. Magična moč starodavnih lovilcev sanj. Pridobljeno 30. 7. 2020.
 • Vilinski simboli. Attractionsymbols.com. (2021). Slovar vilinskih simbolov. Pridobljeno 5.2.2022 iz https://attractionsymbols.com/sl/as-slovar/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor