Kulinarika Prosti čas

Enostavne domače mojstrovine za popolne piknike

Ali doma prirejate piknik, pa ne veste s čim bi presenetili svoje goste?

Ker dobivajo v zadnjem času doma narejene mojstrovine vedno večjo veljavo, vam na Cuker blogu predstavljamo nekaj preprostih receptov za osvežilne napitke, s katerimi boste svoje goste preprosto očarali.

Predstavljamo vam nekaj preprostih receptov za osvežilne napitke, s katerimi boste svoje goste preprosto očarali.

Živali so se obnašale čudno

Ali veste, da so poživilne učinke kave odkrili povsem naključno?

Po legendi naj bi pastir, ki je pasel kamele/ovce, menihom v Jemnu poročal, da se njegove črede obnašajo čudno in da večkrat prebedijo noč. Tako so menihi s pastirjem na čelu odšli k čredi, da bi jo opazovali. Bili so namreč prepričani, da je za čudno vedenje živali kriva hrana. Ugotovili so, da živali jedo grme z rdečimi plodovi. Eden izmed menihov je plodove grma vzel ter jih nato prevrel, dobljeni napitek pa je popil. Kasneje je bedel celo noč in po premisleku ugotovil, da je za to kriva skrivnostna pijača. Menihi so kasneje čudežni napitek pili vsako noč, kava pa se je razširila po celotnem kraljestvu Jemna. Nato se je razširila po celem svetu. (Naironus, Faustus Banesius, 1710)

Po legendi naj bi pastir, ki je pasel kamele/ovce, menihom v Jemnu poročal, da se njegove črede obnašajo čudno in da večkrat prebedijo noč.

Domača ledena kava

Sestavine;

 • črna kava (najboljša je Barcaffe),
 • sladka smetana za stepanje,
 • sladoled,
 • čokolada v prahu (lahko tudi kakav),
 • po želji tudi ostali dodatki.

Postopek;

Najprej skuhate kavo in jo kasneje še nekaj časa pustite v posodi, da se delci kavne usedline usedejo na dno ter, da se kava nekoliko ohladi. Kasneje napitek precedite s pomočjo gaze ali drobnega cedila.

Nasvet: Kave vam ni potrebno sladkati, saj bo za sladkost kasneje poskrbel sladoled.

Napitek nalijete v skodelice/ kozarce, iz katerih boste kasneje pili. V napitek dodate sladoled, na vrh napitka pa stepeno smetano. V kavo lahko po želji dodate tudi led, ki ste ga predhodno zamrznili v zamrzovalniku.

Smetano na vrhu napitka lahko po želji potresete s čokolado v prahu ali kakavom, lahko dodate čokoladne bombone, meto itd.

Alternativa za naše najmlajše

Za otroke lahko na enak način pripravite ledeni kakav, le da namesto kave skuhate kakav. Tako bo ob dobrem napitku uživala vsa družina.

Avtoričin “hint”

Če doma nimate sladoledne banice, lahko za ledeno kavo/kakav uporabite tudi zamrznjeni sladoled v kornetu. Kornet preprosto vzamete iz zamrzovalnika, odstranite papir ter ga narežete na kose. Sladoled iz korneta kasneje uporabite v ledeni kavi/kakavu, s kornetom pa okrasite napitek. Dekoracija bo res nekaj posebnega (spodnja slika).

Domači ledeni čaj

Kavarne nam v toplih mesecih ponujajo različne variante domačih ledenih čajev, ki so med gosti vedno bolj priljubljeni.

Domači ledeni čaj pa si lahko pripravite tudi vi, s strani svojih gostov pa tako “požanjete” val občudovanja, saj vaš napitek na pogled ne bo nič manj profesionalen, kot tisti iz kavarne (pa še bolj naraven bo) .

Prve so bile Združene države

Najstarejši zapisani recepti za ledene čaje segajo že v leto 1870. Približno desetletje pred tem pa se je ledeni čaj začel pojavljati v Združenih državah Amerike. Ta znana pijača je bila svetovni javnosti prvič predstavljena leta 1904 na svetovnem sejmu s St.Louisu. (Bischofszell Food Ltd., 2013)

Najstarejši zapisani recepti za ledene čaje segajo že v leto 1870.

Sestavine;

 • poljubni čaj (čajne vrečke, še boljši pa so doma sušeni čaji),
 • led,
 • limona (po želji),
 • med (po želji),
 • zamrznjeno ali sveže sadje,
 • meta, melisa, sivka ali poljubna zelišča.

Postopek;

Najprej v kozici skuhate čaj, ki ga lahko po želji tudi sladkate. Čaj pustite še nekaj časa v kozici, da se ohladi. Ko se čaj ohladi, ga nalijete v posode/kozarce, iz katerih boste pili.

V čaj dodate led, na koščke narezano poljubno sadje ali zamrznjeno sadje ter zelišča. V napitek po želji iztisnete še nekaj limoninega soka.

Ledeni čaj postavite za približno eno uro v hladilnik.

Nasveta: Napitek lahko sladkate tako, da mu dodate žlico medu. Rob kozarca/skodelice lahko po želji okrasite s sadjem.

Na sliki je ledeni čaj, ki je narejen iz domačega čaja mete, melise in bezga.

Avtoričin “hint”

Ledeni čaj si lahko pripravite tudi tako, da v vodo namočite liste mete/melise. Dodate še led, limono ter po želji sladkate. Napitek postavite za nekaj časa v hladilnik.

Jaz ne kompliciram

Pripravite si lahko tudi domače smutije, za katere imamo trenutno na razpolago res veliko sadja in zelenjave. Nekaj zanimivih receptov za smutije najdete tudi na spletni strani Nadlani.si.

Sama sicer pri pripravi smutija ne kompliciram. Zelo rada ustvarjam in med sabo kombiniram različne komponente, največkrat pa uporabim tisto sadje ali zelenjavo, ki mi “pride pod roko”.

Sama sicer pri pripravi smutija ne kompliciram. Zelo rada ustvarjam in med sabo kombiniram različne komponente, največkrat pa uporabim tisto sadje ali zelenjavo, ki mi “pride pod roko”.

Najboljše je, da v smutiju uporabite sveže sadje ali zelenjavo, saj boste na tak način v svoje telo dobili največ hranilnih snovi ter vitaminov.

Najenostavnejši sladoled

Kot obljubljeno, vam predstavljam tudi najenostavnejši recept za domači sladoled.

Sestavine;

 • 250 ml sladke smetane (ena majhna sladka smetana),
 • 250 g poljubnega zamrznjenega sadja (jaz zelo rada uporabim maline ali jagode),
 • polovica skodelice sladkorja.

Postopek;

Najprej z ročnim mešalnikom zmešate sladko smetano in sladkor, vendar smetane ne stepate do konca (do trde smetane). Ko je še smetana nekoliko tekoča, dodate zamrznjeno sadje in smetano s sadjem mešate še nekaj časa, dokler ne dobite trde kreme.

Kremo postavite v zamrzovalnik za vsaj 2 uri.

Avtoričin “hint”

Namesto sadja lahko za sladoled uporabite nekaj kapljic vanilijeve arome in tako ustvarite vanilijev sladoled, ki ga lahko uporabite v ledeni kavi.

Bodite kreativni!

Viri:

 • Bischofszell Food Ltd. Archived 2013-01-17 at the Wayback Machine
 • Meyers, Hannah (7. marec 2005). “”Suave Molecules of Mocha” — Coffee, Chemistry, and Civilization”. Pridobljeno dne 3. februar 2007.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor