Pogosto nam zmanjka idej, kaj skuhati za kosilo.
No, na srečo pa je tudi Cuker blog, ki vam danes predstavlja kar tri ideje za “zimsko” kosilo.
Cukrove kuharske ideje so sestavljene iz različnih komponent.
V prispevku pa so predstavljeni tudi recepti za jedi, ki so vključene v predstavljene obroke.
Vsem predstavljenim obrokom pa je skupna ena stvar. Katera stvar je to, pa preverite sami.
Prva ideja za “zimski” obrok (vegi)
Za kosilo ponudite;
- ričet s sadjem,
- domač kruh,
- jogurtovo pecivo z jabolki.
Ričet s sadjem
Sestavine
- 200 g ješprenja
- 3 veliki korenčki
- 4 veliki krompirji
- 400 g fižola (velika konzerva)
- druga zelenjava po želji
- 1 jabolko/4 suhe slive
- peteršilj
- 2 čebuli
- ostale začimbe po želji
Postopek
Najprej na olju prepražimo čebulo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, korenček, ješprenj ter drugo zelenjavo po želji. Vse skupaj začinimo, zalijemo in pustimo da se kuha.
Čez nekaj časa v enolončnico dodamo na kocke narezano jabolko/ suhe slive ter fižol. Dodamo še peteršilj ter začimbe po okusu.
Tako pustimo, da se enolončnica kuha približno eno uro, vmes pa neprestano zalivamo in mešamo.
Namig: Jaz med zbirko začimb za ričet vedno umestim domačo mešanico začimb (origano, šetraj, timijan), vegeto, poper, malce rdeče paprike ter kurkume. Za piko na I dodam še “za odtenek” sladke smetane.
Enostaven domači kruh
Sestavine;
- 2 vrečki suhega kvasa (ali eno kocko kvasa)
- 1 žlica sladkorja
- 1 kg moke poljubne moke (lahko uporabite samo belo moko, ali pa kombinirate različne moke)
- 2,5 dl vode (ali po občutku)
- žlička soli
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega)
Postopek;
V posodo posujte suhi kvas (lahko tudi kocko kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo vzkipi (do zgornjega roba posode). Nasvet: Priporočam vam, da kruh res dobro in večkrat pregnetete, saj bo kasneje bolj čvrst in se vam ne bo drobil.
Kruh pečete v pečici na 200 stopinj Celzija, približno eno uro. Ko je pečen, ga vzamete iz pečice in zavijete v kuhinjsko krpo.
Jogurtovo pecivo z jabolki
Sestavine;
Za biskvit
- 4 jajca
- 2 skodelici sladkorja
- 3 skodelice moke
- 1 skodelica navadnega jogurta
- pol skodelice olja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- mleko (za navlažitev biskvita)
- 5 jabolk
Postopek;
Vse sestavine za biskvit, razen jabolk, zmešamo z mešalcem. Nato v maso dodamo tudi na lističe narezana jabolka, ki jih zraven vmešamo z žlico.
Maso vlijemo v namaščen pekač ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut. Ko se pecivo speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga razrežemo.
Druga ideja za “zimski” obrok
Za kosilo ponudite;
- ciganski golaž,
- čokoladne princeske v sadnem objemu (sladica).
Ciganski golaž po moje
Sestavine;
- 3 čebule,
- 500 g govedine,
- 6 krompirjev,
- 4 korenčki,
- 1 rdeča paprika (lahko tudi kot začimba),
- vegeta,
- poper,
- začimba za golaž.
Postopek;
Najprej prepražimo na koščke narezano čebulo, dodamo ji govedino in meso prepražimo. Ko govedina porjavi in spusti svoj sok, dodamo narezan krompir in korenje.
Jed vegetamo, popramo in zalijemo z veliko vode. Golaž pustimo, da se kuha. Čez nekaj časa dodamo narezano rdečo papriko ter začimbo za golaž. Nato pustimo, da se golaž kuha sam.
Med kuho neprestano kolaž zalivamo z vodo in mešamo. Jed se kuha približno eno uro.
Čokoladne princeske v sadnem objemu
Sestavine;
Biskvit
- 2 jajci,
- 2 žlici sladkorja,
- 100 g jedilne čokolade,
- 80 g masla,
- 20 g moke,
- 1 dl jogurta,
- malo kokosove moke (po želji),
- polovica pecilnega praška.
Preliv
- poljubno zamrznjeno sadje,
- 1 kaki,
- kokosova moka.
Postopek
Najprej pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nato z mešalnikom zmešamo jajci in sladkor. Dodamo še jogurt, moko, kokosovo moko in pecilni prašek. Vse skupaj dobro zmešamo.
Nato v maslu stopimo jedilno čokolado. Kasneje stopljeno čokolado dodamo v maso za bikvit in vse skupaj zmešamo.
Pripravimo si pekač za mafine. Notranjost odprtin pekača za mafine dobro premažemo z maslom. Maso za biskvit kasneje nalijemo v pekač, sladico pa pečemo na 180 stopinj, približno 15 minut. Opomba: Iz omenjene količine dobimo približno 6 čokoladnih sladic.
Medtem, ko se sladica peče, stopimo nekaj zamrznjenega sadja, in sicer preprosto tako, da sadje pokuhamo, tako da dobimo tekočino, sadje pa ostane še celo. Jaz sem na primer uporabila borovnice in aronijo.
Kasneje “stopljeno” sadje polijemo po sladici, sladico pa tudi dekoriramo. Jaz sem poleg sladice narezala sadež kakija, po sladici pa sem potrosila še nekaj kokosove moke.
Tretja ideja za “zimski” obrok
Za kosilo ponudite;
- gobovo juho,
- skutine cmoke.
Domača gobova juha
Sestavine;
- 500 g šampinjonov,
- 1 velika čebula,
- štirje veliki krompirji,
- trije veliki korenčki,
- 200 ml smetane za kuhanje,
- kisla smetana,
- sol, poper, vegeta (ali druge začimbe po želji).
Postopek;
Najprej v veliki kozici prepražite čebulo. Dodate ji na kose narezane gobe, na kose narezani krompir ter narezan korenček. Vse skupaj zalijete z vodo (da sestavine plavajo) in začinite.
Nato pustite, da se juha kuha nekaj časa. Vmes neprestano mešate in dolivate vodo. Po približno 15-tih minutah v juho dodate smetano za kuhanje (približno polovico). Pustite, da se juha nekaj časa kuha, nato pa še dodate ostalo smetano.
Preden juho sevirate, dodate v jed še nekaj kisle smetane (približno 3-4 žlice) in vaša jed je pripravljena.
Cmoki iz skute
Sestavine;
- 250 g skute (jaz imam rajši nepasirano),
- 140 g moke,
- 2 jajci,
- 40 g masla,
- pol kilograma poljubnega sadja,
- ščep soli.
Postopek;
Najprej skuto v posodi pretlačimo z vilico in ji dodamo moko. Dodamo še stopljeno (ohlajeno) maslo ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompaktno testo. Testo za približno pol ure postavimo v hladilnik. Nato iz testa oblikujemo kroglice, na sredino vsake kroglice pa damo poljubno sadje.
Cmoke kuhamo v osoljeni, vreli vodi do 15 minut oz. tako dolgo, da cmoki priplavajo na površje.
Nasvet: Na cmoke se zelo dobro podajo drobtine, ki jih prepražimo na olju ali maslu. K drobtinam še primešamo sladkor in naša polivka za cmoke je gotova.
Pa dober tek!