Kulinarika Prosti čas

Štajerska jed naših babic

Babica mi je vedno pripovedovala o tem, kako so oni kot otroci obirali hmelj, da so si zaslužili denar za zvezke ali denar za blago, iz katerega jim je šivilja naredila obleke.

V današnjem času, ko imamo vsega na pretek, se zdi tole malce neverjetno. Pogosto si ne moremo prestavljati, da so še pred nekaj desetletji otroci bili velikokrat prisiljeni garati, da so si zaslužili denar za vsakdanje dobrine.

Znana jed na celjskem

Namen slednjega bloga pa ni moraliziranje in razpravljanje o tem, kako so ljudje živeli včasih, temveč čisto nekaj drugega. Rada bi vam predstavila recept, za priljubljeno štajersko jed, ki so jo obiralci hmelja pogosto jedli za malico. Gre za jed imenovano tople kumare, po domače tudi kumarčni zos, ali tople murke. Gre za omako na žlico, katere glavni sestavini sta kumare in krompir. Prepričana sem, da ste za omenjeno jed že slišali, je pa res, da gre za jed, ki je bolj priljubljena in znana na celjskem koncu, od koder prihaja tudi moja babica.

Tople murke ali kumarčni zos

Babica mi je pripovedovala, da jim je mama (torej moja prababica) vedno, ko so obirali hmelj, prinašala za malico tople murke. V receptu nisem navedla točne količine za posamezne sestavine, saj jih dodajam po občutku. Recept vam ne bo vzel veliko časa, zanj pa ne boste potrebovali veliko sestavin.

Sestavine

Za približno štiri osebe potrebujete:

  • 1 čebulo
  • olje
  • krompir (6 srednjih krompirjev)
  • 2 veliki kumari
  • česen (3 stoke)
  • kislo smetano
  • maslo
  • mleko
  • sol, poper, po želji tudi druge začimbe

Postopek

Najprej krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v kozico. Medtem narežemo čebulo ter naribamo kumari. Čebulo popražimo v ponvi, nato pa dodamo naribane kumare. Vse skupaj premešamo, posolimo in popopramo. Na vse skupaj stisnemo česen s pomočjo stiskalnika za česen. Dobro bo tudi, če boste česen zgolj narezali (če stiskalnika nimate). Nato vse skupaj še zalijemo z vodo in pustimo, da se kuha.

Ko je krompir skuhan od njega odlijemo nekaj vode, vendar ne vse. Nato v krompir dodamo nekaj masla in mleko ter s pomočjo mešalnika naredimo tekoč pire krompir (saj vode, v kateri se je kuhal krompir, nismo odlili). Nato pire krompir damo v večjo kozico v katero dodamo tudi kumare, ki smo jih prej kuhali. Vse skupaj še nekaj časa kuhamo, dodamo pa tudi kislo smetano, jaz običajno dodam tri žlice. Po potrebi še dodamo druge začimbe in naša jed na žlico je gotova.

Na celjskem koncu še poleg toplih murk ponavadi jemo tudi zabeljeni stročji fižol. Možnosti, kaj servirati poleg murk pa je seveda ogromno.

Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor