Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Cukrovi topli napitki za razvajanje brbončic

Danes je Cuker blog za vas na enem mestu zbral vse svoje najboljše recepte za tople napitke, ki bodo poskrbeli za razvajanje vaših brbončic.

Logo

Cuker blog je za vas na enem mestu zbral vse svoje najboljše recepte za napitke, ki bodo poskrbeli za razvajanje vaših brbončic.

Poleg receptov pa vas v prispevku čaka veliko zanimivosti, ki vas bodo zagotovo presenetile.

Najboljša vroča čokolada

Vsako leto komaj čakam, da se malce ohladi in da se začnem sladkati s svojim najljubšim napitkom. Ali veste za kateri napitek gre?

Namig: Pravijo, da je glavna sestavina napitka sladka razvada.

Prav ste ugotovili. Moj najljubši napitek je vroča čokolada.

Logo

Vročo čokolado si najraje privoščim ob mrzlih jesenskih in zimskih večerih, največkrat pa si jo doma pripravim kar sama.

Vročo čokolado si najraje privoščim ob mrzlih jesenskih in zimskih večerih, največkrat pa si jo doma pripravim kar sama.

Domača razvada

Ta bogat napitek si najraje pripravim v kombinaciji s kokosom, banano ali piškoti.

Vroča čokolada je tudi dobra v kombinaciji s cimetom, oreščki ali s sadjem, v zadnjem času pa je popularna v kombinaciji s penicami.

Vroča čokolada je tudi dobra v kombinaciji s cimetom, oreščki ali s sadjem.

Pri ljubiteljih vroče čokolade obstaja večna dilema; Ali je boljše, da je vroča čokolada gosta kot puding, ali pa da je tekoča kot kakav?

Pri ljubiteljih vroče čokolade obstaja večna dilema; Ali je boljše, da je vroča čokolada gosta kot puding, ali pa da je tekoča kot kakav?

Kaj pa vi? Ali imate raje, da je vroča čokolada gosta ali da je bolj tekoča?

Uporabljali tudi kot zdravilo

Vročo čokolado naj bi poznali že Maji. V Evropi se je ta popularen napitek uveljavil v 19. stoletju, po tem ko so jo k nam zanesli iz Mehike. Zanimivo je tudi, da naj bi vročo čokolado uporabljali kot zdravilo za bolezni želodca in jeter. (Wikipedija, org., 2020)

Ta napitek je popularen po celem svetu. V Ameriki poznajo nekoliko bolj tekočo različico vroče čokolade, ki močno spominja na kakav, medtem ko je za Italijo značilna zelo gosta vroča čokolada. Ta napitek je priljubljen tudi v Španiji, kjer ga uživajo v kombinaciji s priljubljeno špansko sladico Churros. (Wikipedija, org., 2020)

Recept za Churrose najdete na povezavi.

V Ameriki poznajo nekoliko bolj tekočo različico vroče čokolade, ki močno spominja na kakav, medtem ko je za Italijo značilna zelo gosta vroča čokolada.

Moja domača različica vroče čokolade

Vročo čokolado si sicer najraje naročim v kakšni kavarni, ker pa nam razmere tega trenutno ne dovoljujejo, vam predstavljam recept za domačo različico vroče čokolade.

Predstavljam vam recept za domačo različico vroče čokolade.

Ta napitek lahko kasneje kombinirate s številnimi dodatki, najboljša pa je v kombinaciji s kokosovo moko ali z banano. Jaz po navadi banano kar pretlačim in zmešam v vročo čokolado, kokosovo moko pa posujem po vrhu napitka.

Moj recept za vročo čokolado je res preprost, saj si stvari ne kompliciram. Tako manj časa porabim za samo pripravo napitka, kasneje pa dlje časa uživam ob pitju vroče čokolade in ob njenih radostih.

Moj recept za vročo čokolado je res preprost, saj si stvari ne kompliciram.

Sestavine za 1 skodelico;

  • 125 ml sladke smetane (polovica male smetane za stepanje),
  • 80 g temne ali jedilne čokolade,
  • voda (po želji),
  • dodatki po želji (kokos, banana, oreščki, penice).

Postopek;

V manjšo kozico nalijte sladko smetano. Nasvet: Jaz vedno sladko smetano razredčim z malce vode (nekaj kapljic). Kasneje temno/jedilno čokolado stopite v sladki smetani. Medtem, ko se čokolada topi, pa neprestano mešate, da se čokolada ne bi prijela na dno kozice. Čokolado mešate tako dolgo, dokler ne nastane gosta čokolada. Čokolado kasneje ohladite, prelijete v skodelico ter ji dodate poljubne dodatke.

Čaj iz pasje rože?

Ali ste tudi vi ljubitelji čajev?

Jaz priznam, da sem velika ljubiteljica čaja. Topel čaj me v hladnejših dneh, poleg tega, da me pogreje, popelje v prostor sanj ali v nekakšen zen. Če pa toplemu čaju dodam še kakšno dobro knjigo, pa je doživetje popolno.

Topel čaj me v hladnejših dneh, poleg tega, da me pogreje, popelje v prostor sanj ali v nekakšen zen.

Pasja roža?

Šipek je zdravilna rastlina, ki se uvršča v družino rožnic. Gre za grm, ki vsebuje dolge, trnjaste veje. Plodovi so značilne rdeče barve in jajčaste oblike. Šipek dozori septembra in oktobra. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Šipek vsebuje številne zdravilne učinkovine. Plodovi šibka vsebujejo vitamine, minerale ter nekaj pektina in fruktoze. Plodove pogosto nabiramo in jih sušimo za čaj. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Šipek vsebuje številne zdravilne učinkovine. Plodovi šibka vsebujejo vitamine, minerale ter nekaj pektina in fruktoze. Plodove pogosto nabiramo in jih sušimo za čaj. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Več zanimivosti o šipku si lahko preberete na spletni strani gorenjske-lekarne.si.

This image has an empty alt attribute; its file name is 120113097_665645420730648_729041780299767396_n.jpg

Ali ste vedeli?

  • Šipek imenujejo tudi divja roža ali pasja roža.
  • Lubje rastline se je nekoč uporabljalo proti ugrizu psov, od koder tudi ime pasja roža.
  • Šipek odpravlja tudi utrujenost in nerazpoloženost.
  • Plodovi šipka, ki so naloženi drug na drugega lahko splesnijo.
  • Šipkova marmelada se ne sme prekuhati, saj slednje uniči vse vitamine v plodovih.
  • Zelo priljubljeno je tudi šipkovo olje. (Farmedica.si, 2020)
This image has an empty alt attribute; its file name is 120072344_781292062688653_4307038985820843414_n-1.jpg

Domači šipkov čaj

Prepričana sem, da ste že vsaj enkrat v življenju poskusili šipkov čaj, slednji je namreč zelo priljubljen.

Šipkov čaj se uporablja tako pri prehladu, pri boleznih dihal, za ledvična obolenja, prav tako pa je tudi dobro odvajalo. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Šipkov čaj se uporablja tako pri prehladu, pri boleznih dihal, za ledvična obolenja, prav tako pa je tudi dobro odvajalo. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Poleg tega, pa šipkov čaj vsebuje veliko vitamina C, ki pa je v boju proti številnim obolenjem še kako pomemben.

Kako pripravimo šipkov čaj?

Šipkov čaj pripravimo tako, da najprej naberemo plodove šipka in jih posušimo.

Ko se plodovi dobro posušijo (sušijo se približno en teden) jih zmeljemo.

Za pripravo šipkovega čaja (1 skodelico) kasneje potrebujemo zgolj 1 žlico mletih šipkovih plodov in dva decilitra mrzle vode.

Posušene plodove kasneje damo v posodo, v kateri je mrzla voda. To kasneje damo na štedilnik, zavremo in pustimo vreti približno 10 minut.

This image has an empty alt attribute; its file name is 120113097_665645420730648_729041780299767396_n.jpg

Domača kava za razvajanje brbončic

Ali ste tudi vi strastni “kofetarji”?

No, jaz definitivno sem. Najraje imam kar navadno “domačo” kavo, brez sladkorja in drugih dodatkov. Najraje si jo skuham v stari dobri “đezvi”, saj kave iz aparata ne maram preveč.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117429923_293658868397437_8566883152522693679_n.jpg

Ali ste vedeli, da vsako leto prvega oktobra praznujemo svetovni dan kave?

Omenjeni dan so prvič praznovali pred petimi leti v Milanu na razstavi Expo 2015. Organizirala ga je Mednarodna organizacija za kavo. (Dnevnik. si, RŠ, 2017)

Živali so se obnašale čudno

Ali veste, da so poživilne učinke kave odkrili povsem naključno?

Po legendi naj bi pastir, ki je pasel kamele/ovce, menihom v Jemnu poročal, da se njegove črede obnašajo čudno in da večkrat prebedijo noč. Tako so menihi s pastirjem na čelu odšli k čredi, da bi jo opazovali. Bili so namreč prepričani, da je za čudno vedenje živali kriva hrana. Ugotovili so, da živali jedo grme z rdečimi plodovi. Eden izmed menihov je plodove grma vzel ter jih nato prevrel, dobljeni napitek pa je popil. Kasneje je bedel celo noč in po premisleku ugotovil, da je za to kriva skrivnostna pijača. Menihi so kasneje čudežni napitek pili vsako noč, kava pa se je razširila po celotnem kraljestvu Jemna. Nato se je razširila po celem svetu. (Naironus, Faustus Banesius, 1710)

Po legendi naj bi pastir, ki je pasel kamele/ovce, menihom v Jemnu poročal, da se njegove črede obnašajo čudno in da večkrat prebedijo noč.

Poleg vode in čaja se kava na svetu popije v največjih količinah. Med ljudmi so priljubljene zelo različne variante tega poživljajočega napitka. Seveda pa je tudi pri pitju kave potrebna zmernost in odgovornost.

Domača kava za razvajanje brbončic

Danes vam predstavljam recept za domačo kavo za vse letne čase. Gre za nekakšno različico ledene kave, ki ne vsebuje sladoleda.

Sestavine;

  • črna kava (najboljša je Barcaffe),
  • sladka smetana za stepanje,
  • čokolada v prahu (lahko tudi kakav),
  • po želji tudi ostali dodatki.

Postopek;

Najprej skuhate kavo in jo kasneje še nekaj časa pustite v posodi, da se delci kavne usedline usedejo na dno ter, da se kava nekoliko ohladi. Kasneje napitek precedite s pomočjo gaze ali drobnega cedila. Kavo po želji tudi sladkajte.

Napitek nalijete v skodelice/ kozarce, iz katerih boste kasneje pili. Na vrh napitka dodate še stepeno smetano. Smetano lahko po želji potresete s čokolado v prahu ali kakavom, lahko dodate čokoladne bombone, meto itd.

Domači ledeni čaj

Danes vam izdam tudi recept za najboljši domači ledeni čaj.

Prve so bile Združene države

Najstarejši zapisani recepti za ledene čaje segajo že v leto 1870. Približno desetletje pred tem pa se je ledeni čaj začel pojavljati v Združenih državah Amerike. Ta znana pijača je bila svetovni javnosti prvič predstavljena leta 1904 na svetovnem sejmu s St.Louisu. (Bischofszell Food Ltd., 2013)

Najstarejši zapisani recepti za ledene čaje segajo že v leto 1870.

Sestavine;

  • poljubni čaj (čajne vrečke, še boljši pa so doma sušeni čaji),
  • led,
  • limona (po želji),
  • med (po želji),
  • zamrznjeno ali sveže sadje,
  • meta, melisa, sivka ali poljubna zelišča.

Postopek;

Najprej v kozici skuhate čaj, ki ga lahko po želji tudi sladkate. Čaj pustite še nekaj časa v kozici, da se ohladi. Ko se čaj ohladi, ga nalijete v posode/kozarce, iz katerih boste pili.

V čaj dodate led, na koščke narezano poljubno sadje ali zamrznjeno sadje ter zelišča. V napitek po želji iztisnete še nekaj limoninega soka.

Ledeni čaj postavite za približno eno uro v hladilnik.

Nasveta: Napitek lahko sladkate tako, da mu dodate žlico medu. Rob kozarca/skodelice lahko po želji okrasite s sadjem.

Na sliki je ledeni čaj, ki je narejen iz domačega čaja mete, melise in bezga.

Jaz ne kompliciram

Pripravite si lahko tudi domače smutije. Nekaj zanimivih receptov za smutije najdete tudi na spletni strani Nadlani.si.

Sama sicer pri pripravi smutija ne kompliciram. Zelo rada ustvarjam in med sabo kombiniram različne komponente, največkrat pa uporabim tisto sadje ali zelenjavo, ki mi “pride pod roko”.

Sama sicer pri pripravi smutija ne kompliciram. Zelo rada ustvarjam in med sabo kombiniram različne komponente, največkrat pa uporabim tisto sadje ali zelenjavo, ki mi “pride pod roko”.

Najboljše je, da v smutiju uporabite sveže sadje ali zelenjavo, saj boste na tak način v svoje telo dobili največ hranilnih snovi ter vitaminov.

Bodite kreativni!

Viri

  • Gorenjske-lekarne.si. (2020). Navadni šipek. Pridobljeno 22. 9. 2020 iz https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/sipek-navadni.
  • Farmedica.si. (2020). Šipek. Pridobljeno 22. 9. 2020 iz https://www.farmedica.si/si/dodatki/rastlina-sipek.html.
  • Wikipedija, org. (2020). Hot chocolate. Pridobljeno 2. 11. 2020 iz https://en.wikipedia.org/wiki/Hot_chocolate.
  • Trivedi, Bijal (July 17, 2012). “Ancient Chocolate Found in Maya “Teapot””. National Geographic. Retrieved July 15, 2017.
  • Bischofszell Food Ltd. Archived 2013-01-17 at the Wayback Machine
  • Meyers, Hannah (7. marec 2005). “”Suave Molecules of Mocha” — Coffee, Chemistry, and Civilization”. Pridobljeno dne 3. februar 2007.
  • Dnevnik.si (29. 9. 2017). RŠ. 1. oktobra praznujemo mednarodni dan kave: po jutranji kavi se dan pozna. Pridobljeno 1. 10. 2020 iz https://www.dnevnik.si/1042786134.
  • Bischofszell Food Ltd. Archived 2013-01-17 at the Wayback Machine.
  • Meyers, Hannah (7. marec 2005). “”Suave Molecules of Mocha” — Coffee, Chemistry, and Civilization”. Pridobljeno dne 3. februar 2007.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor