Cukrove ideje Prosti čas Za dušo

Palmove veje, sveto rastlinje in spomladansko zelenje

V današnjem prispevku ne bom pisala o morju in palmah, kot bi ob naslovni fotografiji lahko pomislili, ampak se bom osredotočila na lep in kreativen običaj, ki je med Slovenci še kako globoko zakoreninjen.

Lep in kreativen običaj

Na zadnjo nedeljo pred veliko nočjo, cvetno nedeljo, verniki v cerkve prinašajo oljčne veje ali spomladansko zelenje povezano v butaro.

Zelenje je v cerkvah kasneje blagoslovljeno.

Letos bo cvetna nedelja v nedeljo, 24. 3. 2024.

Na zadnjo nedeljo pred veliko nočjo, cvetno nedeljo, verniki v cerkve prinašajo oljčne veje ali pomladno zelenje povezano v butaro.

Pomen besede butara lahko preverite na povezavi.

Zanimiva zgodovina in palmove veje

Gre za zelo star običaj, katerega korenine segajo že v 9. stoletje, vernike pa spominja na prihod Jezusa v Jeruzalem. (otroski.rtvslo.si/infodrom, 2013)

Gre za zelo star običaj, katerega korenine segajo že v 9. stoletje.

V preteklosti so ljudje v cerkve namesto butar, poleg oljčnih vej, prinašali tudi palmove veje.

Zakaj palmove veje?

Ob prihodu Kristusa v Jeruzalem naj bi verniki pred njega polagali prav palmove veje, od tod pa naj bi običaj prinašanja butar na cvetno ali oljčno nedeljo tudi izviral. (otroski.rtvslo.si/infodrom, 2013)

Ali najdete oljčni nasad?

Sveto rastlinje

Po eni izmed teorij naj bi bil običaj prinašanja butar povezan tudi s staro navado izbora posebnega t.i. svetega rastlinja, ki naj bi prebivalce varovalo pred vsem hudim (boleznimi, strelo, slabimi silami itd.). (www.celje.info, 2014)

Poleg zelenja so v butaro povezani tudi številni barvni trakovi ali oblati, po pravem pa naj bi vsaka butara vsebovala tudi oljčno vejo. (www.celje.info, 2014)

Po eni izmed teorij naj bi bil običaj prinašanja butar povezan tudi s staro navado izbora posebnega t.i. svetega rastlinja.

Več o tem si lahko preberete na povezavi.

Predmeti iz rastlinja

Ali veste, da so največjo butaro, visoko kar 304 m, v Sloveniji izdelali leta 1999?

Velikanka je prihajala iz Dolgih njiv pri Voličini, izdelali pa so člani turističnega društva. (otroski.rtvslo.si/infodrom, 2013)

Zanimiv je tudi običaj iz Savinjske doline, natančneje iz Ljubnega ob Savinji. Tam namesto butar izdelujejo posebne predmete iz rastlin, ki so povezani z raznoliko simboliko; od verske pa do vsakdanje. (otroski.rtvslo.si/infodrom, 2013)

Nove ustvarjalne ideje

Cuker blog vam danes predstavlja nekaj idej za izdelavo malce drugačne butare.

Kaj potrebujete za izdelavo butare?

  • raznoliko spomladansko zelenje (pušpan, cipresa, smreka, veje oljke itd.),
  • barvne trakove,
  • žico,
  • škarje,
  • vrvico,
  • ostali dekorativne materiale ali figure (po želji),
  • vašo domišljijo.

Postopek:

Cvetje in ostale materiale preprosto povežemo skupaj v šop. Dodamo še lahko ostale dekorativne figure. Izdelava butare naj bo prepuščena vaši domišljiji. Pri tem si pomagamo s škarjami, žico ali ostalimi pripomočki.

Priporočilo: Ko butaro izdelamo, je najbolje, da jo damo v vazo, ki je napolnjena z vodo, da butara ostane sveža.

Cukrove ideje

Bodite kreativni!

Viri

  • Otroski.rtvslo.si/infodrom. (2013). Cvetna nedelja. Pridobljeno 20.3. 2021 iz https://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/1950.
  • Celje.info. (2014). Cvetna nedelja v Celju. Pridobljeno 20. 3. 2021 iz https://www.celje.info/aktualno/cvetna-nedelja-v-celju-fotovideo/.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor