Cuker praznuje Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Najboljše cukrove priloge k božični večerji

Danes vam predstavljam nekaj zanimivih in inovativnih idej za priloge k vaši božični večerji. Naj bo vaša letošnja božična večerja nekaj posebnega s pomočjo Cuker bloga.

Logo

Recepti so enostavni in hitri za pripravo, ponujajo pa pravo gurmansko razvajanje.

Recepti so enostavni in hitri za pripravo, ponujajo pa pravo gurmansko razvajanje.

Kar pa se mi zdi še posebej pomembno pa je to, da za predstavljene jedi ne boste potrebovali posebnih in “eksotičnih” sestavin, za katere bi zapravili celo premoženje. Saj veste, “simpl kuhna” je lahko najboljša in najbolj okusna.

“Simpl kuhna” je lahko najboljša in najbolj okusna.

Preden pa vam predstavim jedi vas vabim, da si na povezavi ogledate nekaj cukrovih predlogov za praznično peko.

1. Pršut na palčkah

Ta jed je res enostavna za pripravo, na izgled pa je nekaj posebnega. Za njeno pripravo potrebujete zgolj grisine, pršut, sir, zelenjavo in po želji še kakšne dodatke.

Rezine pršuta navijete okoli grisinov, zraven narežete sir na koščke, dodate zelenjavo in vaša jed je gotova.

Narezek bo kljub temu, da boste zanj porabili malo časa, izgledal prefinjeno. Okrasite ga lahko tudi z začimbami, jaz na primer zelo rada uporabim rožmarin.

2. Pica kruhki

Pica kruhki ali pica rolice. Specialiteta, ki je v zadnjem času zelo popularna. Pica kruhke ali pice rolice je moč zaslediti v ponudbi številnih gostiln, ki so pravzaprav po njih zaslovele.

Pica kruhki so odlična ideja za prilogo ali predjed k vaši božični večerji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 125163038_795593610987075_3114729166115933004_n.jpg

Sestavine;

Testo

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
  • 1 žlica sladkorja,
  • 1 žlica moke,
  • 1 dl mlačne vode,
  • 600 g moke,
  • 1 dl vode (ali po občutku),
  • žlička soli,
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega),

Nadev (predlog sestavin)

  • naribani sir,
  • sirni namaz,
  • šunka,
  • paradižnikova mezga,
  • gobice, koruza,
  • origano.
  • naribani sir,
  • sirni namaz,
  • šunka,
  • paradižnikova mezga,
  • gobice, koruza,
  • origano.

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas (lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato ga razdelite na kroglice, vsako kroglico pa kasneje razvaljajte v obliko pravokotnika. Nasvet: Priporočam vam, da testa ne razvaljajte v preveč debelo, niti ne v preveč tanko plast.

Nato na eno stran plasti testa nadevajte izbrane sestavine za nadev. Kasneje testo zvijajte, robe pa upognite na notranjo stran.

Kruhke pecite na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.

Kruhke lahko postrežete z zelenjavo in z različnimi omakami. Izbira je vaša.

3. Pica polžki

Ta preprosta in okusna jed vam bo vzela zgolj 30 minut. Potrebujete listnato testo, sir, šunko, paradižnikovo mezgo (ketchup) ter začimbe po želji.

Na listnato testo najprej namažete paradižnikovo mezgo, dodate šunko (jaz jo po navadi naribam), sir ter začimbe. Testo zavijete skupaj in ga prerežete na več kosov, da dobite polžke. Te razporedite po pekaču, v dovolj veliko medsebojno razdaljo, da se ne bodo med peko prijeli skupaj.

Polžke pecite približno 25 minut.

4. Testeninska solata

Za to okusno prilogo ne potrebujete veliko.

Sestavine;

  • testenine (makaroni),
  • poljubna zelenjava,
  • majoneza,
  • poljubne začimbe.

Postopek;

Najprej makarone skuhajte v osoljeni vodi in precedite. Skuhane makarone dajte v posodo, nato pa dodajte poljubno zelenjavo. Jaz sem na primer uporabila papriko, koruzo in paradižnik. Dodajte še majonezo, poljubne začimbe ter premešajte. Vaša testeninska solata je narejena. Količino sestavin si lahko poljubno prilagodite.

5. Gurmanska posodica

Za božansko posodico boste potrebovali jajce, toast in začimbe. Gurmanske posodice bodo služile kot odlična priloga ali predjed k vaši božični večerji.

Najprej z valjarjem razvaljajte toast, tako da se raztegne. Nato toast položite po pekaču za mafine, ki ste ga predhodno dobro namastili, tako da se prilega eni odprtini (da dobite košarico). V košarico iz toasta nato ubijete jajce, nanj pa potrosite poljubne začimbe.

Košarice pečete približno dvajset minut, dokler se jajce ne speče, vendar pazite, da se slednje ne zapeče preveč.

Nato iz pekača vzamete košarice ven in jih servirate z zelenjavo ali s poljubnimi dodatki.

6. Tunin ali avokadov namaz

Za pripravo tega prigrizka boste potrebovali 1 pločevinko tune (80 g), majonezo in 1 topljeni sir. Najprej skupaj zmešajte vse navedene sestavine, da dobite kremast namaz. Namaz lahko začinite s poljubnimi začimbami (predlagam origano).

Avokadov namaz izdelate popolnoma enako, le, da poleg zgoraj navedenih sestavin dodate polovico avokada, ki ga predhodno zmečkate z vilico.

Namaz si lahko namažete na kruh, toast, ali pa ga uporabite kot prilogo k jedem.

7. Mini pice

Za to enostavno jed potrebujete toast, ketchup, šunko, sir, origano, po želji pa še gobice, koruzo ali drugo zelenjavo.

Na toast najprej namažete ketchup. Na to položite rezino šunke in rezino sira. Na sir še potrosite origano ter daste gobe ali poljubno zelenjavo.

Mini pice se pečejo na 180 stopinjah Celzija, približno 10 do 15 minut.

8. Polnjene bučke

Bučke lahko pripravimo tudi tako, da jih napolnimo z različnimi sestavinami. Nekateri jih polnijo z mletim mesom, s šunko, s sirom itd.

Bučke najprej olupimo in izdolbemo. Nato bučke napolnimo z različnimi polnili. Jaz sem na primer dala na bučke malo paradižnika, malo naribanega sira in šunke, malo skute ter origano (spodnja slika). Bučke damo nato peči.

Namesto bučk lahko uporabite tudi kakšno drugo zelenjavo.

9. Okusne mehiške tortilje

Sestavine (za približno 6 tortilj);

  • 500 g mletega mesa,
  • 2 velika pora,
  • 1 velik korenček (lahko tudi 2 mala),
  • 1 velika bučka,
  • 50 g graha,
  • 2 dl paradižnikove omake,
  • 2 dl sladke smetane,
  • vegeta, poper in ostale začimbe po okusu.

Dodatki za nadev;

  • rezina sira (za eno tortiljo),
  • koruza,
  • jogurtov preliv (2 dl navadnega jogurta, ščepec česna, začimbe po okusu).

Postopek;

Najprej pripravite omako za tortilje. Na olju prepražite na kocke narezana pora, nato pa dodajte meso in pustite, da se omenjeno nekaj časa praži.

Če nekaj časa meso vegetate, dodate pa še paradižnikovo omako in ostale začimbe. Vse skupaj premešate. Korenček in bučko olupite ter naribajte in ju dodajte v omako. Vse skupaj zalijte z nekaj vode in pustite, da se kuha. Čez nekaj časa dodate grah in smetano. Omako pustite, da se kuha še približno 30 minut.

Ko je omaka gotova, vzamete tortiljo, jo razgrnete in na en del tortilje najprej položite rezino sira. Na rezino sira z žlico nadevate omako (približno štiri žlice), omenjenemu še dodate koruzo ter polijete z jogurtovim prelivom. Tortiljo prepognete in daste v mikrovalovno pečico za 3 minute, da se sir raztopi.

Tortilje lahko po želji še okrasite oz. dekorirate z začimbami. Pa dober tek!

Pa še cukrov predlog za božični pogrinjek

Napišite svojemu drižinskemu člano lepo sporočilce

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor