Kulinarika Prosti čas Za dušo

Cukrove dobrote, ki vas bodo pogrele

Vas kaj zebe te dni?

No, Cuker blog ima tudi za to rešitev.

Logo

Predstavljam vam seznam jedi, ki so kot nalašč za mrzle dni.

Jedi so enostavne, vsebujejo pa zgolj osnovne sestavine, ki jih imate zagotovo doma.

Jedi so enostavne, vsebujejo pa zgolj osnovne sestavine, ki jih imate zagotovo doma.

Domača vroča čokolada

Zagotovo se sprašujete, zakaj sem vročo čokolado uvrstila na seznam jedi, saj gre vendar za napitek.

No, tale vroča čokolada je tako gosta, da jo brez slabe vesti uvrstim na seznam jedi za mrzle jedi.

Sestavine za 1 skodelico;

  • 125 ml sladke smetane (polovica male smetane za stepanje),
  • 80 g temne ali jedilne čokolade,
  • voda (po želji),
  • dodatki po želji (kokos, banana, oreščki, penice).

Postopek

V manjšo kozico nalijte sladko smetano. Nasvet: Jaz vedno sladko smetano razredčim z malce vode (nekaj kapljic). Kasneje temno/jedilno čokolado stopite v sladki smetani. Medtem, ko se čokolada topi, pa neprestano mešate, da se čokolada ne bi prijela na dno kozice. Čokolado mešate tako dolgo, dokler ne nastane gosta čokolada. Čokolado kasneje ohladite, prelijete v skodelico ter ji dodate poljubne dodatke.

Ste tudi vi veliki ljubitelj jedi na žlico?

Jaz jih preprosto obožujem, saj ponujajo res bogato harmonijo različnih okusov.

Jedi na žlico ponujajo res bogato harmonijo različnih okusov.

V hladnih jesenskih jedeh so enolončnice res dobra izbira. Pravzaprav predstavljajo dober in kvaliteten obrok, ki nas dodobra ogreje in nasiti.

V hladnih jesenskih jedeh so enolončnice res dobra izbira. Pravzaprav predstavljajo dober in kvaliteten obrok, ki nas dodobra ogreje in nasiti.

Predstavljam vam nekaj predlogov bogatih jedi na žlico, ki vas ne bodo nikoli razočarale.

Ali ste vedeli, kakšna je razlika med golažem in bogračem?

Bograč, značilna jed iz Prekmurja, je sestavljena iz treh vrst mesa (svinjina, govedina in divjačina), krompirja ter začimb (česen, sol, paprika).

Od golaža se razlikuje po tem, da je bograč sestavljen iz več vrst mesa, krompir pa se kuha v njem in ne ločeno.

Golaž ali bograč?

Danes vam bi rada predstavila svoj recept za ciganski golaž, nekakšno vmesno različico med golažem in bogračem.

Ciganski golaž po moje

Sestavine:

  • 3 čebule,
  • 500 g govedine,
  • 6 krompirjev,
  • 4 korenčki,
  • 1 rdeča paprika (lahko tudi kot začimba),
  • vegeta,
  • poper,
  • začimba za golaž.

Postopek

Najprej prepražimo na koščke narezano čebulo, dodamo ji govedino in meso prepražimo. Ko govedina porjavi in spusti svoj sok, dodamo narezan krompir in korenje.

Jed vegetamo, popramo in zalijemo z veliko vode. Golaž pustimo, da se kuha. Čez nekaj časa dodamo narezano rdečo papriko ter začimbo za golaž. Nato pustimo, da se golaž kuha sam.

Med kuho neprestano kolaž zalivamo z vodo in mešamo. Jed se kuha približno eno uro.

Ričet s sadjem

Sestavine

  • 200 g ješprenja
  • 3 veliki korenčki
  • 4 veliki krompirji
  • 400 g fižola (velika konzerva)
  • druga zelenjava po želji
  • 1 jabolko/4 suhe slive
  • peteršilj
  • 2 čebuli
  • ostale začimbe po želji

Postopek

Najprej na olju prepražimo čebulo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, korenček, ješprenj ter drugo zelenjavo po želji. Vse skupaj začinimo, zalijemo in pustimo da se kuha.

Čez nekaj časa v enolončnico dodamo na kocke narezano jabolko/ suhe slive ter fižol. Dodamo še peteršilj ter začimbe po okusu.

Tako pustimo, da se enolončnica kuha približno eno uro, vmes pa neprestano zalivamo in mešamo.

Namig: Jaz med zbirko začimb za ričet vedno umestim domačo mešanico začimb (origano, šetraj, timijan), vegeto, poper, malce rdeče paprike ter kurkume. Za piko na I dodam še “za odtenek” sladke smetane.

Gobova juha

Ker obožujem domačo gobovo juho, sem vam danes tudi pripravila recept za zelo okusno gobovo juho, ki jo pripravljam sama.

Za jed boste potrebovali zgolj eno uro, ker pa si stvari zelo rada olajšam, za jed ne boste potrebovali veliko sestavin.

Sestavine

  • 500 g šampinjonov (še boljše če imate gobe, ki ste jih nabrali sami)
  • 1 velika čebula
  • štirje veliki krompirji
  • trije veliki korenčki
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • kisla smetana
  • sol, poper, vegeta (ali druge začimbe po želji)

Postopek

Najprej v veliki kozici prepražite čebulo. Dodate ji na kose narezane gobe, na kose narezani krompir ter narezan korenček. Vse skupaj zalijete z vodo (da stvari plavajo) in začinite.

Nato pustite, da se juha kuha nekaj časa. Vmes neprestano mešate in dolivate vodo. Po približno 15-tih minutah v juho dodate smetano za kuhanje (približno polovico). Pustite, da se juha nekaj časa kuha, nato pa še dodate ostalo smetano.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117860301_700153307230190_2944395119112510553_n.jpg

Preden juho sevirate, dodate v jed še nekaj kisle smetane (približno 3-4 žlice) in vaša jed je pripravljena.

Tople murke ali kumarčni zos

Babica mi je pripovedovala, da jim je mama (torej moja prababica) vedno, ko so obirali hmelj, prinašala za malico tople murke. V receptu nisem navedla točne količine za posamezne sestavine, saj jih dodajam po občutku. Recept vam ne bo vzel veliko časa, zanj pa ne boste potrebovali veliko sestavin.

Sestavine

Za približno štiri osebe potrebujete:

  • 1 čebulo
  • olje
  • krompir (6 srednjih krompirjev)
  • 2 veliki kumari
  • česen (3 stoke)
  • kislo smetano
  • maslo
  • mleko
  • sol, poper, po želji tudi druge začimbe

Postopek

Najprej krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v kozico. Medtem narežemo čebulo ter naribamo kumari. Čebulo popražimo v ponvi, nato pa dodamo naribane kumare. Vse skupaj premešamo, posolimo in popopramo. Na vse skupaj stisnemo česen s pomočjo stiskalnika za česen. Dobro bo tudi, če boste česen zgolj narezali (če stiskalnika nimate). Nato vse skupaj še zalijemo z vodo in pustimo, da se kuha.

Ko je krompir skuhan od njega odlijemo nekaj vode, vendar ne vse. Nato v krompir dodamo nekaj masla in mleko ter s pomočjo mešalnika naredimo tekoč pire krompir (saj vode, v kateri se je kuhal krompir, nismo odlili). Nato pire krompir damo v večjo kozico v katero dodamo tudi kumare, ki smo jih prej kuhali. Vse skupaj še nekaj časa kuhamo, dodamo pa tudi kislo smetano, jaz običajno dodam tri žlice. Po potrebi še dodamo druge začimbe in naša jed na žlico je gotova.

This image has an empty alt attribute; its file name is juhica2.jpg

Juha iz buče čajote

Čajota je zelena buča v obliki hruške, ki “pika”, po domače povedano. Površina buče je namreč pokrita z bodicami.

Kremna juhica, ki jo naredim iz čajote, je res božanska, recept za njo pa je enostaven. Zato sem se odločila, da ga danes podelim z vami.

Sestavine;

  • 4 velike buče čajote,
  • 2 veliki čebuli,
  • 50 ml sladke smetane,
  • vegeta in ostale poljubne začimbe

Postopek;

Najprej vse buče dajte (neolupljene) za pol ure v pečico na 180 stopinj Celzija. Nato vzamite buče iz pečice ven in jih na tanko olupite.

Toplota bo povzročila, da se bo olup buče omehčal, buča pa se bo posledično lažje olupila.

Nato v kozici prepražite čebuli, ki ste ju predhodno narezali na kose. Čebulam dodajte na kocke narezane buče, vse skupaj pa dobro premešajte in začinite (vegeta in ostale začimbe). Nato še vse skupaj zalijte z vodo (tako da bodo vsi kosi buče v vodi) in pustite, da se jed kuha sama.

Po tridesetih minutah jed odstavite iz štedilnika in jo s paličnim mešalnikom pretlačite tako, da dobite rahlo, gosto kremo.

Nato jed ponovno dajte na štedilnik in jo kuhajte še petnajst minut. Medtem v jed še dodajte sladko smetano, premešajte in po potrebi dodajte še druge začimbe. Vaša jed je gotova!

Nasvet: Zelo dobra kombinacija z juho iz buče čajote so popečeni kruhki, ki jih pripravite tako, da na kocke narezane kruhke popečete na olju, dokler ne postanejo zlato-rumene barve.

Cmoki iz pire krompirja

Prva različica slivovih cmokov je standardna varianta, ki sestoji iz pire krompirja, moke ter jajc.

Sestavine

  • 750 g krompirja
  • 300 g moke
  • 2 jajci
  • 1 žlička soli
  • maslo
  • 1 kilogram poljubnega sadja

Postopek

Najprej skuhamo krompir, ki mu dodamo maslo ter sol. Vse skupaj pretlačimo, da dobimo pire krompir. Pretlačenemu krompirju dodamo moko in dve jajci ter vse skupaj zmešamo, da dobimo kompaktno testo.

Iz testa oblikujemo kroglice, v vsako kroglico pa damo v sredino poljubno sadje.

Cmoke kuhamo v vreli vodi, približno 15 minut oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.

Cmoki iz skute

Meni osebno so ljubši nekoliko manj znani cmoki iz skute.

Sestavine

  • 250 g skute (jaz imam rajši nepasirano)
  • 140 g moke
  • 2 jajci
  • 40 g masla
  • pol kilograma poljubnega sadja
  • ščep soli

Postopek

Najprej skuto v posodi pretlačimo z vilico in ji dodamo moko. Dodamo še stopljeno (ohlajeno) maslo ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo kompaktno testo. Testo za približno pol ure postavimo v hladilnik. Nato iz testa oblikujemo kroglice, na sredino vsake kroglice pa damo poljubno sadje.

Cmoke kuhamo v osoljeni, vreli vodi do 15 minut oz. tako dolgo, da cmoki priplavajo na površje.

Nasvet: Na cmoke se zelo dobro podajo drobtine, ki jih prepražimo na olju ali maslu. K drobtinam še primešamo sladkor in naša polivka za cmoke je gotova.

Zelenjavno-mesna lazanja

Sestavine

  • široki rezanci
  • 500g piščančjih prsi
  • čebula
  • gobice šampinjoni (po želji)
  • bučka, korenček (lahko tudi druga zelenjava, ki jo imate na vrtu)
  • sladka smetana
  • sol, poper (po želji tudi ostale začimbe)
  • moka
  • mleko
  • sir

Postopek

Najprej čebulo narežemo in jo popražimo. Čebuli dodamo piščančja prsa, ki smo jih predhodno narezali na kocke. Meso tako nekaj časa pražimo, nato pa mu dodamo narezane šampinjone. Gobe sicer ni nujno dodati, vendar pa celotno jed zelo popestrijo. Nato dodamo bučke, ki smo jih predhodno narezali na koščke, jaz jih sicer naribam, saj fant ne je zelenjave. Po želji še dodamo korenček ali ostalo zelenjavo, ki jo najdemo na vrtu. Vse skupaj zalijemo z vodo, solimo, popramo, po želji pa še dodamo ostale začimbe. Omako nekaj časa kuhamo. Medtem v kozici zavremo osoljeno vodo, v kateri kasneje skuhamo široke rezance. Naredimo tudi omako bešamel in sicer tako, da na olju prepražimo malo moke, ki ji dolivamo mleko, vmes pa mešamo. Če se naredijo grudice, jaz ponavadi le-te zravnam tako, da omako na kocu zmešam z mešalcem.

Pripravimo si pekač, nato pa začnemo v njega nalagati plasti lazanje. Dno pekača naprej navlažimo s tekočino iz omake, ki smo jo prvotno naredili (omaka z mesom). Nato v pekač položimo široke rezance, in sicer po celotni površini pekača. Rezance polijemo z omako iz mesa, bučk in ostale zelenjave, zraven pa potrosimo tudi naribani sir. Na vse to položimo še eno plast širokih rezancev. Po rezancih polijemo bešamel omako, zraven pa še potrosimo naribani sir. Lazanjo damo v pečico in jo pečemo 30 minut na 200 stopnjah Celzija.

Po želji lahko naredimo še več plasti za lazanjo, vendar moramo pri tem biti previdni, kako bomo razporedili komponente. Seveda pa lahko jed prilagodite tudi za vegetarijance in namesto piščanca uporabite še več zelenjave. Bodite čimbolj kreativni.

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor