Cuker raziskuje Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Preprosto pecivo s figami

Ste ljubitelji fig?

Zame je figa eden izmed najbolj okusnih sadežev.

Spomnim se, da sem jih kot mala punčka najraje jedla na morju, kjer sem jih trgala kar iz dreves.

Kasneje smo drevo fige posadili tudi doma. Samo predstavljate si lahko, kako nestrpno čakam vsako leto, da na drevesu zrastejo sadeži.

Nasvet: Nezahtevno drevo fige potrebuje ogromno svetlobe. Zato ga posadite na prisojno stran oz. na mesto, kjer bo imel dovolj svetlobe.

Dozorijo na kuhinjskem pultu

Ti sočni sadeži so res nekaj posebnega. Razveseljujejo nas tako v poletnih, kot tudi v jesenskih mesecih. Najboljše pa je, da lahko eno drevo fige rodi tudi dvakrat na leto.

Poberemo lahko tudi sadeže, ki še niso čisto dozoreli, saj lahko ti kasneje do konca dozorijo tudi na našem kuhinjskem pultu.

Najboljše je, da jih čim prej zaužijete, seveda pa jih lahko shranjujete, najbolje v hladilniku, kjer pa bodo zdržale zgolj nekaj dni. (Bodieko. si, 2020)

Fige nas razveseljujejo tako v poletnih, kot tudi v jesenskih mesecih.

Poleg svežih fig so zelo priljubljene tudi suhe, ki jih uživamo predvsem v zimskih mesecih.

Zagotovo ste za darilo od katerega izmed treh dobrih decembrskih mož že dobili suhe fige. No, jaz sem jih velikokrat dobila, pa sem bila kar malo razočarana. Nikoli namreč nisem bila ljubiteljica suhega sadja. A saj veste, z leti se naš okus spreminja.

Bogat sadež

Fige so poznali že v času antike, med ljudmi pa so bile vedno zelo cenjene. (Okusno.je, L.E., 2018)

Gre pravzaprav za zelo preprosto in nezahtevno drevo, katerega sadež ponuja pravo bogastvo. Fige vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. (Okusno.je, L.E., 2018)

Sončni sadeži med drugim vsebujejo; kalcij, železo, baker, magnezij, kalij, vitamine A, E, K in B6. (Okusno.je, L.E., 2018)

Med drugim fige lajšajo tudi menstrualne težave, glavobole, druge zdravstvene tegobe in na splošno dobro vplivajo na naše počutje. (Bodieko. si, 2020)

Za lepo postavo

Ker vsebujejo fige veliko vlaknin, na našo prebavo vplivajo zelo blagodejno. Tako da če si želite lepe postave, uživajte fige. Ob uživanju tega sadeža bomo prej dobili občutek sitosti, zato bomo kasneje pojedli bistveno manj. (Okusno.je, L. E., 2018).

Če si želite lepe postave, uživajte fige.

Toda pozor! Pri vseh stvareh je potrebna zmernost, tako tudi pri uživanju fig. V primeru, da jih uživamo prekomerno, imajo lahko tudi odvajalni učinek. (Bodieko. si, 2020)

Ali ste vedeli?

  • Fige lahko shranimo v hladnih in temnih prostorih, kjer zdržijo tudi do nekaj mesecev.
  • Fige delimo v tri glavne skupine; rdeče, bele in črne.
  • V sladicah lahko namesto sladkorja uporabimo figov pire.
  • Uživamo lahko tudi olupek fige, saj je užiten cel sadež.
  • Okus sadeža je odvisen od tega, kje je drevo zraslo in kakšna je njegova starost.
  • Sok figovega drevesa uporabljajo za medicinske namene, med drugim tudi za zdravljenje bradavic. (Bodieko. si, 2020)

Nepogrešljive v kulinariki!

Fige so tudi nepogrešljive v kulinariki. Zagotovo poznate znamenito figovo marmelado, ki je zame ena boljših. Dober recept za marmelado najdete na spletni strani Okusno.je.

Fige lahko, poleg tega da jih uživamo kot sadeže, kombiniramo z jogurtom, kruhom, sirom ali pa iz njih pripravimo torte in ostale sladice.

Preprosto pecivo s figami

V današnjem prispevku vam predstavljam preprosto poletno pecivo s figami.

Priprava peciva je res preprosta in hitra, vzela vam bo zgolj pol ure.

Poleg tega pa je velika prednost sladice tudi ta, da je ni potrebno peči. Slednje je poleti velika prednost, saj je zunaj vroče.

Sestavine;

  • 480g navadnih maslenih keksov,
  • 2 vaniljeva pudinga,
  • liter mleka,
  • 250g sira Mascarpone,
  • 3 velike žlice čokoladnega namaza,
  • 250 ml smetane za stepanje,
  • 10 zrelih fig

Postopek;

Na dno pekača položimo maslene kekse, ki bodo služili kot podloga našemu pecivu. V mleku skuhamo oba pudinga. Nato puding prelijemo po maslenih piškotih (podlogi iz maslenih piškotov za pecivo) in pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi. Medtem, ko se puding hladi, pripravimo novo plast pecivo. V posodi stepemo smetano, nato pa ji dodamo sir Mascarpone ter čokoladni namaz. Vse skupaj previdno zmešamo (najbolje kar z mešalnikom). Nato na puding, ki se je medtem ohladil in strdil, damo še eno plast maslenih piškotov. Po tej plasti kasneje namažemo kremo iz smetane, Mascarponeja in namaza. Na koncu narežemo še fige in jih položimo na vrh peciva.

Bodite kreativni!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor