Prosti čas Utrinki iz narave Za dušo

Vsemogočna sivka

Sivka ali lavanda, priljubljena rastlina omamnega vonja, s številnimi zdravilnimi učinki. Splošno uporabna v kozmetiki, kremah in celo kulinariki. Rastlina, ki so jo že uporabljali v antičnih časih. To splošno uporabno rastlino, ki pomirja, naj bi kot zdravilo v preteklosti predpisoval svojim pacientom celo Kneipp.

Veliko uporabnih informacij o tej prelepi rastlini dobite na povezavi.

Sivka-evforija

Priznam, tudi sama sem navdušena nad to neverjetno rastlino. Všeč mi je njen omamen in dišeč vonj, ki me vedno znova napolni z energijo. Tudi doma imamo nekaj grmov sivke, ki jih vsako poletje z veseljem občudujem in voham.

Ker sem velika zagovornica domače proizvodnje, in tega da si človek poskuša narediti čimveč stvari sam, vam bom danes predstavila nekaj načinov, kako uporabiti sivko in kako iz nje ustvariti različne proizvode, kar se da preprosto.

Sivkino razkužilo

V zadnjih letih je zaradi situacije povezane z virusom razkužilo postalo nepogrešljivi del protivirusne zaščite. Rada bi vam predstavila enega izmed načinov, kako si lahko sami doma izdelate učinkovito razkužilo, ki sem si ga pred kratkim izdelala tudi sama. Glede na to, da je doma narejeno razkužilo, pa je pri tem potrebno upoštevati določene napotke, da bo razkužilo res učinkovalo.

Vsaj 60-procentni alkohol

Osnova razkužila mora biti alkohol, ki mora biti vsaj 60-procentni. Le na tak način bo razkužilo res služilo svojemu namenu, torej razkuževanju in učinkovitemu uničenju mikroorganizmov, ki bi našemu organizmu lahko škodovali.

Osnova razkužila mora biti alkohol, ki mora biti vsaj 60 procentni. Le na tak način bo razkužilo res služilo svojemu namenu, torej razkuževanju in učinkovitemu uničenju mikroorganizmov, ki bi našemu organizmu lahko škodovali.

Torej jaz sem najprej v lekarni kupila 70-procentni medicinski alkohol. V lekarni le-tega prodajajo v 100-mililitrski steklenički, ki stane okoli 6 evrov. Alkohol sem kasneje nalila v prazne stekleničke s pumpicami (glej spodnjo sliko), v vsako stekleničko pa sem dodala tudi nekaj kapljic 100- procentnega sivkinega eteričnega olja. Pri tem pa velja še omeniti, da je obvezno, da je eterično olje naravno oz. 100-procentno. Ne dodajajte sintetičnih eteričnih olj, saj so le-ta nevarna za naš organizem, na koži pa lahko povzročijo alergične reakcije. Priporočljiva naravna 100- procentna eterična olja so olja znamke Biopark.

Obvezno je, da je eterično olje naravno oz. 100-procentno. Ne dodajajte sintetičnih eteričnih olj, saj so le-ta nevarna za naš organizem, na koži pa lahko povzročijo alergične reakcije.

Seveda pa eterično olje ni nujna sestavina, ki jo morate dodati razkužilu. Jaz sem ga dodala zgolj zaradi lepšega vonja, saj imajo navadna razkužila zelo neprijeten vonj. Uporabite lahko tudi druga naravna eterična olja, jaz sem uporabila sivko, saj, kot sem že povedala, mi je ta zelo všeč. 100-mililitrski medicinski alkohol pa je zadostoval za količino razkužila, ki ga lahko vidite na spodnji fotografiji. Torej za približno tri 20-mililitrske stekleničke ter za eno 30-mililitrsko stekleničko. Jaz sem kar uporabila stare stekleničke parfumov, pred tem pa sem jih dobro umila in očistila.

Sivkina parfumska vodica

V lanskem letu me je kar naenkrat prešinila zamisel, da bi si naredila svoj parfum. Sprva se mi je ta zamisel zdela zelo težko izvedljiva, kar kmalu pa sem ugotovila, da zadeva sploh ni zahtevna.

Kot osnovo za domač parfum lahko uporabimo alkohol ali destilirana vodo. Sama sem uporabila slednjo, saj alkohol zelo izsuši našo kožo. Torej destilirano vodo sem nalila v stekleničke s pumpico. Destilirani vodi sem kasneje dodala dve eterični olji, in sicer sem izbrala eterično olje sivke in eterično olje pomaranče. Pri tem pa vas moram še enkrat opozoriti, da je potrebno uporabiti naravno 100-procentno eterično olje, ki na vaši koži ne bo povzročilo škode.

V destilirano vodo sem dodala 10 kapljic sivkinega in 10 kapljic pomarančnega eteričnega olja. Nato sem stekleničko zaprla, vsebino dobro premešala in domači parfum je bil narejen. Izbira eteričnega olja je odvisna od vašega osebnega okusa. Uporabite lahko tudi zgolj eno eterično olje, ali več eteričnih olj. Jaz sem na primer v naslednji rundi izdelave uporabila zgolj eterično olje sivke.

Poudarila pa bi tudi rada, da ta parfum ni najbolj obstojen, torej ne pričakujte, da bo njegov vonj trajal dolgo časa. Zato je zanj bolj kot parfum primeren izraz parfumska vodica. Je pa definitivno njegova prednost ta, da je naraven in produkt vaše domače proizvodnje, zato ima tudi večjo vrednost.

Sivkini mošnjički

Zagotovo ste že slišali, da sivka odganja molje. Pri nas doma že več let izdelujemo sivkine mošničke, ki jih polagamo v omaro z oblačili z namenom, da ti odganjajo molje. V letošnjem letu sem se izdelave mošnjičkov lotila tudi sama.

Najboljše je mošnjičke izdelati nekje julija, ko sivka že odcveti in ko jo lahko porežemo. Porezane vejice rastline pustimo, da se posušijo. Nato iz stebla rastline oberemo cvetove. Cvetove kasneje damo v mošnjičke, ki jih predhodno kupimo, ali pa jih izdelamo sami. Jaz sem jih izdelala sama, pri tem pa sem uporabila blago ter čipko. Cvetove se m naprej dala v blago, okoli tega pa sem dala čipko. Cvetove nisem dala direktno v čipko zato, ker bi lahko popadali ven, saj je imela čipka prevelike odprtine. Kasneje sem mošničke zavezala s trakom.

To je le nekaj od možnosti, kako lahko uporabite sivko. Včasih tudi cvetove sivke namakam v olivnem olju, s tem pa dobim sivkino tinkturo oz. sivkin macerat, ki blagodejno vpliva na vse udarce in bolečine.

Sivko uporabljam tudi kot dekoracijo v vazi ali kot dekoracijo na venčku.

Sivko pa večkrat uporabim za dekoracijo na tortah, sem namreč pristaš bolj naravne dekoracije.

Več o tem pa v kategoriji kulinarika.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor