Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Najboljše cukrove ideje za decembrsko peko

December je mesec poln radosti, drobnih presenečenj, čarobnih trenutkov, bleščečih lučk in skrivnostnih pričakovanj.

December je mesec poln radosti, drobnih presenečenj, čarobnih trenutkov, bleščečih lučk in skrivnostnih pričakovanj.

Skratka gruden je mesec obarvan z radostjo in veseljem.

December pa med drugim zaznamujejo tudi pekovske dobrote in ostale gurmanske poslastice.

Veselje gre skozi želodec

Predstavljam vam nekaj idej za decembrsko peko, ki bo vaše najbližje preprosto navdušila, v vaš doma pa bo prinesla veselo decembrsko vzdušje.

Predstavljam vam nekaj idej za decembrsko peko, ki bo vaše najbližje preprosto navdušila, v vaš doma pa bo prinesla veselo decembrsko vzdušje.

Pri peki vam lahko pomagajo tudi otroci, saj bodo pri tem preprosto uživali.

Curkove ideje za decembrsko peko

Logo

Recepti so enostavni, vsebujejo pa sestavine, ki jih imate zagotovo doma.

1. Čokokeksi

This image has an empty alt attribute; its file name is 117389933_1289660748050637_6487642696570352694_n.jpg

Sestavine

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • pol kilograma moke
  • 1 dl mleka
  • 150 g masla
  • 200 g kokosove moke
  • 100 g temne čokolade (lahko tudi mlečne)

Postopek

V posodo damo jajci, moko, sladkor, mleko, maslo (narezano na koščke), kokosovo moko ter na koščke narezano čokolado. Vse skupaj pregnetemo, da dobimo kepico testa. Po želji lahko damo testo za pol ure v hladilnik, saj bo kasneje boljše.

Nato iz mase oblikujemo več manjših kroglic, ki jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem.

V tem primeru vam ne bo potrebno paziti na medsebojno razdaljo zaradi koronavirusa, ampak boste morali polagati kroglice v takšno medsebojno razdaljo, da se ne bodo pri peki sprijele skupaj. Torej ne polagajte jih čisto skupaj.

Piškote pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno 25-30 minut.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117389933_1289660748050637_6487642696570352694_n.jpg

2. Navadni masleni piškoti

Sestavine

  • 2 jajci
  • 100 g sladkorja
  • 1 kilogram moke
  • 2 dl sladke smetane
  • 250 g masla
  • 200 g kokosove moke
  • žlička cimeta (po želji)

Postopek

V posodo damo jajci, moko, sladkor, sladko smetano, maslo (narezano na koščke) ter kokosovo moko. Vse skupaj pregnetemo, da dobimo kepico testa. Po želji lahko damo testo za pol ure v hladilnik, saj bo kasneje boljše.

Nato maso vzamemo iz hladilnika in ga z valjarjem razvaljamo na tanko plast, ki pa ne sme biti pretanka (debelina nekje pol centimetra). Priporočam, da delovno površino, na kateri boste valjali testo, dobro pomokate.

V maso kasneje vtiskujete modelčke za peko piškotov in jih polagate na pekač, pokrit s peki papirjem.

V tem primeru vam ne bo potrebno paziti na medsebojno razdaljo zaradi koronavirusa, ampak boste morali polagati piškote v takšno medsebojno razdaljo, da se ne bodo pri peki sprijeli skupaj.

3. Veseli možeki

Sestavine

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • 3 žlice medu
  • 1 kilogram moke
  • 2 dl sladke smetane
  • 250 g masla
  • 200 g kokosove moke
  • 3 žličke cimeta
  • koščki čokolade za dekoracijo

Postopek

V posodo damo jajci, moko, sladkor, sladko smetano, maslo (narezano na koščke) ter kokosovo moko. Vse skupaj pregnetemo, da dobimo kepico testa. Po želji lahko damo testo za pol ure v hladilnik, saj bo kasneje boljše.

Nato maso vzamemo iz hladilnika in ga z valjarjem razvaljamo na tanko plast, ki pa ne sme biti pretanka (debelina nekje pol centimetra). Priporočam, da delovno površino, na kateri boste valjali testo, dobro pomokate.

V maso kasneje vtiskujete modelčke za peko piškotov v obliki možekov in jih polagate na pekač, pokrit s peki papirjem.

Piškote še okrasite s koščki čokolade (oči, gumbi itd.). Pečete jih na 200 stopinj Celzija, približno 25 do 30 minut.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117996008_300994577999191_879603854992280454_n.jpg

4. Kremne rezine v kozarcih

This image has an empty alt attribute; its file name is 124004850_1732324593611712_2921538685406784120_n.jpg

Sestavine;

  • 1 liter mleka
  • 2 vrečki pudinga
  • 250 ml sladke smetane
  • listnato testo
  • kakav
  • borovnice (ali drugo sadje po želji)

Postopek;

Najprej v mleku skuhate vanilijev puding in ga vlijete v kozarce. Nato steptate smetano in jo daste na puding. Stepeno smetano okrasite s čokolado ali s sadjem. Za piko na I lahko še iz listnatega testa naredite in spečete zvezdice, ki jih dodate/zapiknete v smetano.

Iz listnatega testa naredite zvezdice tako, da v testo preprosto vtisnete modelčke za peko piškotov.

This image has an empty alt attribute; its file name is puding-1.jpg

Recept za nesramno dobre “kremšnite”, v svoji običajni podobi, pa najdete na povezavi.

5. Mascarpone čokoladna razvada

Sestavine

Za biskvit;

  • 4 jajca
  • 5 žlic sladkorja
  • 5 žlic moke
  • 2 žlici kakava
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • 1 pecilni prašek

Za nadev;

  • 500 g sira Mascarpone
  • mleko

Za preliv;

  • 3 dl sladke smetane
  • 300 g jedilne čokolade

Postopek

Najprej jajca in sladkor zmešamo skupaj z mešalcem, nato pa še dodamo ostale sestavine. Vse skupaj zmešamo, vlijemo v srednje velik pravokotni pekač in pečemo na 180 stopinj Celzija.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. V kozico nalijemo sladko smetano, v njej pa raztopimo jedilno čokolado. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Ko je biskvit pečen, ga ohladimo, nato pa prerežemo na pol (najboljše po dolžini), na dva enaka dela. Eno polovico najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo z 250 g sira Mascarpone. To kasneje oblijemo s polovično količino čokoladnega preliva, ki smo ga predhodno naredili.

Na vse to položimo drugo polovico biskvita (kot sendvič), na njega nanesemo preostali sir Mascarpone (250 g), vse skupaj pa še prelijemo s preostalim čokoladnim prelivom.

Po želji lahko pecivo okrasimo s sezonskih sadjem, nanj naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Po želji lahko pecivo okrasimo s sezonskih sadjem, nanj naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

Sladico damo za nekaj časa v hladilnik (za vsaj eno uro), kasneje pa ga serviramo svojim gostom.

This image has an empty alt attribute; its file name is Mascarpone21-1.jpg

6. Mascarpone tortica

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-1-1024x897.jpg

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • 4 žlice kakava
  • mleko (za navlažitev biskvita)

Za nadev

  • 500 g sira Mascarpone
  • mleko

Za preliv

  • 3 dl sladke smetane
  • 300 g jedilne čokolade

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno pol ure. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.

Medtem ko se pecivo peče, si pripravimo preliv. In sicer tako, da v kozici raztopimo jedilno čokolado v sladki smetani. Kasneje počakamo, da se preliv ohladi.

Spodnjo polovico biskvita najprej navlažimo z mlekom, nato pa premažemo z 250 g sira Mascarpone ter oblijemo s polovično količino čokoladnega preliva, ki smo ga predhodno naredili.

Na vse to položimo drugo polovico biskvita in na njega nanesemo preostali sir Mascarpone, vse skupaj pa še prelijemo s preostalim čokoladnim prelivom.

Po želji lahko torto okrasimo s sezonskih sadjem, nanjo naribamo kekse, ali si preprosto izmislimo svojo dekoracijo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-1-1024x897.jpg

7. Jogurtov marmorni kolač

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • kakav/čokolada v prahu
  • 100 g orehovih jeder (po želji)
  • rozine ali drugo suho sadje (po želji)

Postopek

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Temu dodamo kasneje moko, jogurt, olje, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Vse skupaj zmešano. Nato maso razdelimo v dve posodi. V eno izmed posod dodamo kakav in vse skupaj zmešamo, da dobimo temno maso.

Kasneje v obe masi (v svetlo in temno) dodamo orehova jedrca, ki smo jih predhodno očistili in narezali na manjše koščke. Orehe z maso zmešamo z žlico.

Obe masi zlijemo v namaščen pekač za šarkelj, in sicer tako, da najprej v pekač zlijemo svetlo maso, na njo pa temno maso. Kolač pečemo na 200 stopinjah Celzija, približno 35-40 minut.

Kasneje pustimo, da se kolač ohladi, nato pa ga damo ven iz pekača. Po želji ga lahko tudi dekoriramo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 122330640_387801978905999_6828481574586335408_n.jpg

8. Ta prava orehova

Sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca,
  • 2 skodelici sladkorja,
  • 3 skodelice moke,
  • 1 skodelica navadnega jogurta,
  • pol skodelice olja,
  • 50 g mletih orehov,
  • 1 pecilni prašek,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • mleko (za navlažitev biskvita).

Za nadev

  • 100 g zmletih orehov,
  • 2 veliki kisli smetani,
  • skodelica sladkorja v prahu,
  • kokosova moka (po občutku),
  • cimet (po želji).

Za preliv

  • 125 ml sladke smetane (polovica male smetane),
  • 100 g jedilne čokolade.

Postopek

Vse sestavine za biskvit zmešamo z mešalcem. Maso vlijemo v namaščen tortni model ter pečemo na 180 stopinj Celzija, približno 45 minut. Ko se biskvit speče, počakamo, da se ohladi.

Medtem ko se peče biskvit, zmešamo v posodi kisli smetani, zmlete orehe ter kokosovo moko (po želji tudi cimet). Dobljeni nadev damo za nekaj časa v hladilnik.

Kasneje biskvit vzamemo iz tortnega modela ter ga po horizontali prerežemo na pol. Spodnji del biskvita navlažimo z mlekom ter po njem namažemo orehov nadev (približno dve tretjini nadev). To pokrijemo z zgornjim delom biskvita, po njem pa še namažemo preostali del orehovega nadeva.

Nato v kozici v sladki smetani stopimo jedilno čokolado, da dobimo tekoč čokoladni preliv. Nato še počakamo nekaj časa, da se preliv nekoliko strdi.

Preliv kasneje polijemo po torti. Pecivo lahko kasneje tudi po želji dekoriramo. Jaz sem na primer uporabila tisto, kar sem imela pri roki (kaki, cimet, posušen šipek ter kokosovo moko).

Bodite kreativni! Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor