Cukrove ideje Prosti čas Za dušo Za otroke

Cukrova ideja: Zabavno praskanje za unikatno presenečenje

Prepričana sem, da ste že slišali za praskanko.

Gre za likovno tehniko s področja risanja in slikanja, pri kateri otroci s praskanjem na posebno podlago ustvarjajo različne motive.

Praskanko si lahko doma izdelate tudi sami.

Unikatne voščilnice

Danes bi vam rada predstavila inovativen način za izdelavo voščilnic, ki bodo unikatne in malce drugačne od običajnih.

Danes bi vam rada predstavila inovativen način za izdelavo voščilnic, ki bodo unikatne in malce drugačne od običajnih.

Pravzaprav lahko vaše voščilnice ustvarite kar s praskanjem.

Izdelajte voščilnico na zabaven način

Najprej si morate pripraviti osnovo za vašo praskanko.

1. Osnova za praskanko

Že na začetku se morate odločiti, ali bi vaša praskanka barvna, torej ali bo vsebovala več barv, ali pa bo zgolj črno-bela. Če se boste odločili, da bo vaša praskanka raznobarvna, potrebujete pri pripravi osnove za praskanje tudi voščenke.

Že na začetku se morate odločiti, ali bi vaša praskanka barvna, torej ali bo vsebovala več barv, ali pa bo zgolj črno-bela.

Za pripravo osnove za praskanko potrebujete:

  • trši papir format (najboljše papir od koledarja),
  • črno tempero,
  • dva jajčna rumenjaka,
  • lonček za mešanje,
  • debel čopič,
  • zobotrebec ali špilo,
  • voščenke,
  • škarje.

Najprej si pripravite trši papir, torej podlago za vašo praskanko. Najbolje je, da uporabite kar papir od koledarja. V primeru, da bo vaša praskanka raznobarvna, celotno površino tršega papirja pobarvate z voščenkami. Če ste se odločili, da bo vaša praskanka črno-bela pa lista ne barvate.

Kasneje v lončku dobro zmešate dva jajčna rumenjaka in malce črne tempere. Nato pa premaz, ki ste ga dobili z mešanjem rumenjaka in tempere, nanesete na celotno površino tršega (belega ali pobarvanega) papirja. Kasneje počakate nekaj ur, da se papir posuši.

2. Priprava osnove za voščilnico

V vmesnem času si lahko pripravite papir za vašo voščilnico. Potrebujete barvni papir formata A4 poljubne barve. Papir prepognete in ga razrežete na dva dela (dva A5 formata). Vsakega izmed dobljenih delov še enkrat prepognete, da dobite dve voščilnici. Na sprednjo stran voščilnice boste kasneje prilepili vašo praskanko.

3. Zabava-praskanje

Ko se črna podlaga posuši, je na vrsti zabava. Pripravite si zobotrebec ali leseno špilo nato pa s pomočjo pripravljenega začnete praskati po črni podlagi. Praskate lahko poljubne motive, kar pa je tudi odvisno od namena vaše voščilnice oz. ob kateri priložnosti voščilnico izdelujete.

Kasneje vašo praskanko obrežete na željeno velikost (najboljše na velikost A6 formata, ki se bo prilegal sprednjemu delu voščilnice) ter jo prilepite na sprednjo stran voščilnice, katere osnovo ste si izdelali že prej.

Vaša unikatna voščilnica je narejena. Vse kar morate še sedaj narediti je to, da v voščilnico še nekaj lepega napišete.

Aktivnost je, ob vaši pomoči, primerna tudi za otroke.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor