Cukrove ideje Prosti čas Za dušo Za otroke

Cukrova ideja: Zabavno praskanje za unikatno presenečenje

Vsako leto se potrudim, da najdem čas in izdelam novoletne voščilnice, ki jih pošljem ljubim osebam.

Pri izdelavi uporabljam različne materiale, kar je odvisno od mojega časa in od materialov, ki jih imam pri roki. V izdelavo voščilnic “dajem” vedno delček sebe in svoje energije.

Pri izdelavi uporabljam različne materiale, kar je odvisno od mojega časa in od materialov, ki jih imam pri roki. V izdelavo voščilnic “dajem” vedno delček sebe in svoje energije.

Rojstnodnevne čestitke in še kaj

No, voščilnice pa lahko izdelamo tudi ob drugih priložnostih, ne zgolj za novo leto. Tako lahko na primer rojstnodnevno čestitko namesto, da jo kupimo, izdelamo kar sami.

Rojstnodnevno čestitko lahko namesto, da jo kupimo, izdelamo kar sami.

Domača proizvodnja je zakon!

Dejstvo je, da je domača proizvodnja zakon. V vsak naš domač proizvod vložimo veliko energije, časa ter truda.

Dejstvo je, da je domača proizvodnja zakon. V vsak naš domač proizvod vložimo veliko energije, časa ter truda.

Ali poznate praskanko?

Prepričana sem, da ste že slišali za praskanko. Gre za likovno tehniko s področja risanja in slikanja, pri kateri otroci s praskanjem na posebno podlago ustvarjajo različne motive.

Praskanko si lahko doma izdelate tudi sami.

In zagotovo se sedaj sprašujete; Kaj imajo skupnega voščilnice in praskanka?

Unikatne voščilnice

Danes bi vam rada predstavila inovativen način za izdelavo voščilnic, ki bodo unikatne in malce drugačne od običajnih.

Danes bi vam rada predstavila inovativen način za izdelavo voščilnic, ki bodo unikatne in malce drugačne od običajnih.

Pravzaprav lahko vaše voščilnice ustvarite kar s praskanjem.

Izdelajte voščilnico na zabaven način

Najprej si morate pripraviti osnovo za vašo praskanko.

1. Osnova za praskanko

Že na začetku se morate odločiti, ali bi vaša praskanka barvna, torej ali bo vsebovala več barv, ali pa bo zgolj črno-bela. Če se boste odločili, da bo vaša praskanka raznobarvna, potrebujete pri pripravi osnove za praskanje tudi voščenke.

Že na začetku se morate odločiti, ali bi vaša praskanka barvna, torej ali bo vsebovala več barv, ali pa bo zgolj črno-bela.

Za pripravo osnove za praskanko potrebujete:

 • trši papir format (najboljše papir od koledarja),
 • črno tempero,
 • dva jajčna rumenjaka,
 • lonček za mešanje,
 • debel čopič,
 • zobotrebec ali špilo,
 • voščenke,
 • škarje.

Najprej si pripravite trši papir, torej podlago za vašo praskanko. Najbolje je, da uporabite kar papir od koledarja. V primeru, da bo vaša praskanka raznobarvna, celotno površino tršega papirja pobarvate z voščenkami. Če ste se odločili, da bo vaša praskanka črno-bela pa lista ne barvate.

Kasneje v lončku dobro zmešate dva jajčna rumenjaka in malce črne tempere. Nato pa premaz, ki ste ga dobili z mešanjem rumenjaka in tempere, nanesete na celotno površino tršega (belega ali pobarvanega) papirja. Kasneje počakate nekaj ur, da se papir posuši.

2. Priprava osnove za voščilnico

V vmesnem času si lahko pripravite papir za vašo voščilnico. Potrebujete barvni papir formata A4 poljubne barve. Papir prepognete in ga razrežete na dva dela (dva A5 formata). Vsakega izmed dobljenih delov še enkrat prepognete, da dobite dve voščilnici. Na sprednjo stran voščilnice boste kasneje prilepili vašo praskanko.

3. Zabava-praskanje

Ko se črna podlaga posuši, je na vrsti zabava. Pripravite si zobotrebec ali leseno špilo nato pa s pomočjo pripravljenega začnete praskati po črni podlagi. Praskate lahko poljubne motive, kar pa je tudi odvisno od namena vaše voščilnice oz. ob kateri priložnosti voščilnico izdelujete.

Kasneje vašo praskanko obrežete na željeno velikost (najboljše na velikost A6 formata, ki se bo prilegal sprednjemu delu voščilnice) ter jo prilepite na sprednjo stran voščilnice, katere osnovo ste si izdelali že prej.

Vaša unikatna voščilnica je narejena. Vse kar morate še sedaj narediti je to, da v voščilnico še nekaj lepega napišete.

Aktivnost je, ob vaši pomoči, primerna tudi za otroke.

Dejanje, ki “obudi” skrita čustva

Kdaj ste nazadnje napisali pismo? Komu ste pisali?

PISMO

Pišem in pišem,
dan za dnem pišem.
Zate je to pisemce – zate,
ki si daleč od mene.

Pišem ti,
da v meni iskrica živi,
da to iskrico si pustil ti.

To moja je skrivnost –
a zate dragi, velika je novost.

Želim, da čimprej to izveš,
da poleg naju še kdo živi,
nekdo, ki je kot jaz in ti. (Krhlanko, 2004)

Čustveni ob prebiranju

Sama sem nad pisanjem pisem zelo navdušena. Tu in tam napišem kakšno pismo, s katerim presenetim kakšno prijateljico, ki je že dolgo nisem videla.

Menim, da je pisanje pisem nekaj najlepšega. Je dejanje, v katerega človek “vloži” svoj trud, čas in energijo. In prav energija, s katero ste napisali pismo, se pri naslovniku še kako čuti.

Pisanje pisem je nekaj najlepšega, je dejanje v katerega človek “vloži” svoj trud, čas in energijo. In prav energija, s katero ste napisali pismo, se pri naslovniku še kako čuti.

Spomnim se, da mi je pred nekaj leti prijateljica povedala, da se je razjokala, ko je brala moje pismo. Napisala sem ji ga namreč za rojstni dan, saj se že nisva dolgo videli. Pa nočem sedaj opevati moje “sposobnosti” pisanja pisem. Hotela sem vam zgolj pokazati primer, kako energija pisočega vpliva na naslovnika.

Zakaj bi pisali, če lahko tipkamo?

V zadnjih letih je navada pisanja pisem nekoliko zamrla, saj je pisano besedo zamenjala sodobna tehnologija. Zakaj bi pisali pisma in se mučili z besedami če imamo; messenger, e-pošto, instagram, je mišljenje mnogih.

No, pravzaprav imajo prav, zakaj bi porabljali čas in trud z ročnim pisanjem, če lahko tipkamo?

A vseeno, ali v tipkanje vložimo res toliko truda in svoje energije, kot v pisanje pisem?

Ali v tipkanje vložimo res toliko truda in svoje energije, kot v pisanje pisem?

No, tu tiči bistvo pisanja pisem. Tipkanje je sicer hitrejše in manj potratno, a tako poglobljenih čustev in toliko energije kot v pismu v natipkanem besedilo sigurno ne boste našli.

Tipkanje je sicer hitrejše in manj potratno, a tako poglobljenih čustev in toliko energije kot v pismu v natipkanem besedilo sigurno ne boste našli.

Veselje v nabiralniku

Zame ni lepšega kot pisemce ljube osebe, ki te pričaka v nabiralniku. Dobim ga sicer zelo redko, a mi zato prinaša še večje veselje.

Spomnim se, da sva si pred leti, s prijateljico iz Češke dopisovali preko pisem. Še zdaj hranim vsa pisma, ki mi jih je poslala. Oteževalna okoliščina pri najinem dopisovanju je bilo dejstvo, da še nisva znali dobro angleško, dopisovali sva si namreč v angleščini. A kljub temu sva se vedno vse dogovorili. Vsako njeno pisemce pa mi je polepšalo dan.

Viri

 • Krhlanko (2004). Iskrice za dušo. Celje: Samozaložba
 • Levi, Wendell (1977). The Pigeon. Sumter, South Carolina: Levi Publishing Co, Inc. ISBN 0-85390-013-2.
 • Blechman, Andrew (2007). Pigeons-The fascinating saga of the world’s most revered and reviled bird. St Lucia, Queensland: University of Queensland Press. ISBN 978-0-7022-3641-9. Archived from the original on 2008-05-14.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor