Cuker praznuje Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas Za otroke

Ta norčavi pustni čas na Cuker blogu

Bliža se veseli in norčavi pustni čas.

Čas, ko se lahko sprostimo in za nekaj časa prevzamemo vlogo; pravljičnega junaka/junakinje, svoje najljubše živali, pustolovca, priljubljenega idola itd.

This image has an empty alt attribute; its file name is 132097425_2814270905515437_5424116862295277924_n-1-576x1024.jpg

Čas, ko se lahko sprostimo in za nekaj časa prevzamemo vlogo; pravljičnega junaka/junakinje, svoje najljubše živali, pustolovca, priljubljenega idola itd.

Bogata tradicija pri nas

Pri nas je pustna tradicija zelo močna in hkrati zelo razširjena.

Pri nas je pustna tradicija zelo močna in hkrati zelo razširjena.

Le kdo ne pozna naših tradicionalnih mask, kot so; kurenti iz Ptuja, pa laufarji iz Cerkenega, pozvačini iz Prekmurja, pa coprnice z Uršulo na čelu iz Slivnice itd. (Slovenia.info, 2021)

V Sloveniji so v pustnem času uveljavljeni številni zanimivi in raznoliki pustni običaji ter navade, o katerih si lahko več preberete na povezavi.

V veliko slovenskih krajih v tem času potekajo tudi pustni karnevali, posebno znan je tisti iz Ptuja, kjer vsako leto priredijo Kurentovanje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 126117893_743478366515022_624607428107333036_n.jpg

Pustne dobrote

Pustni čas je znan tudi po pustnih dobrotah, med katerimi so nepogrešljivi pustni krofi, miške pa flancati itd.

Dober recept za miške z jogurtom dobite na povezavi.

Ali ste vedeli?

Pustni čas je pravzaprav odvisen od velike noči, saj pustna nedelja vsako leto nastopi sedem tednov pred tem velikim krščanskim praznikom. (Wikipedija, 2021)

Pustna nedelja nastopi sedem tednov pred veliko nočjo. (Wikipedija, 2021)

Pestra zgodovina

Beseda “pust” izvira iz italijanske besede “carneleva”, kar pomeni opustiti meso, slednje pa je povezano s postom. To bi lahko logično povezali z dejstvom, da pustovanje danes nastopi v času pred štiridesetdnevnim postom, a se je ta čas za pustovanje uveljavil šele po letu 1300, kar pa je bilo tudi bistveno kasneje od samega “izvora” pustovanja. (Wikipedija, 2021)

Iz italijanske besede “carneleva” je kasneje nastala izpeljanka “carnevale”, kar v prevodu pomeni pust in praznovanje. (Wikipedija, 2021)

Pust naj bi bil že razširjen v obdobju pred krščanstvom, kasneje pa so to navado prevzeli Rimljani. Slednji so se šemili ob različnih praznikih v času pred pomladjo. (Wikipedija, 2021)

V času pokristjanjevanja in prevlade Cerkve je bila navada šemljenja nekoliko v zatonu, a se je kasneje kljub temu ohranila. (Wikipedija, 2021)

Kako pa je letos?

Ali veste, da letos pust “pade” na 13. 2. 2024, ko je pustni torek, ter na 10. in 11. februarja, ko je pustni vikend?

Bi radi, da vaša maska izstopa?

Ponavadi v pustnem času “sceno” prevzamejo maske, ki v pustnih povorkah s svojo neumorno energijo in veseljem do neba preganjajo zimo.

Bi radi, da letos vaša maska izstopa oz. da je nekaj posebnega?

Cukrova “simpl” ideja

Cuker blog vam predlaga, da ste inovativni ter ustvarjalni in si doma izdelate svojo unikatno pustno masko.

Cuker blog vam predlaga, da ste ustvarjalni in si doma izdelate svojo unikatno masko.

V nadaljevanju prispevka vam predstavim idejo, kako pristopiti k izdelavi domače maske.

Cukrova ideja: Domača maska

Kaj potrebujete?

  • trši karton,
  • papir,
  • pisalo,
  • okraske ali dekorativne detajle,
  • okrasno perje, okrasne trakove,
  • bleščice,
  • škarje,
  • močno lepilo ali silikon,
  • tempera barve,
  • elastika.

Postopek;

Najprej si iz tršega kartona naredite osnovo. Najlažje si naredite osnovo tako, da si model maske, ki bo ustrezal meram vašega obraza, najprej narišete na papir in ga kasneje izrežete. Nato model iz papirja s pisalom preprosto obrišete na karton. Narisan model na kartonu nato obrežete. Po želji si lahko vašo osnovo za masko tudi pobarvate s tempera barvami, nato pa počakate, da se osnova posuši. Vaša osnova za masko je naret!

Nato je na vrsti vaša domišljija. Svojo masko lahko poljubno okrasite, pri tem pa lahko uporabljate dekorativne materiale, trakove, bleščice, perlice, okrasno perje itd. Materiale na vašo osnovo maske nizate s pomočjo silikona ali močnega lepila.

Na koncu pa še v zadnjem delu vaše maske napeljete elastiko, s pomočjo katere si boste lahko kasneje masko pritrdili nase. Vaša pustna maska je nareta!

Bodite kreativni!

Viri

  • Wikipedija, org. (2021). Pust. Pridobljeno 1. 2. 2021 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Pust.
  • www.slovenia.info. (2021). Spoznajte pustne običaje v Sloveniji. Pridobljeno 1. 2. 2021 iz https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/pustni-obicaji-v-sloveniji.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor