Predstavljam vam recept za sladico, ki bo kot nalašč v kombinaciji s toplim čajem ob mrzlih zimskih večerih.
Sladico sem poimenovala kar marmorni mafini, saj gre pravzaprav za enako pecivo kot je marmorni kolač, le da je v obliki mafinov.
Gre za enako pecivo kot je marmorni kolač, le da je v obliki mafinov.
Ste tudi vi ljubitelj marmornega kolača?
No, jaz sem definitivno njegova velika ljubiteljica. Njegov okus je res božanski, priprava kolača pa je res enostavna.
Okus marmornega kolača je res božanski, njegova priprava pa je res enostavna.
Jaz ne kompliciram!
Sama sem kar se da pri kuhi in peki “nekomplicirana”, kar pomeni, da si stvari zelo rada olajšam.
V kuhi in peki tudi zelo eksperimentiram in med seboj kombiniram različne okuse.
V kuhi in peki zelo rada eksperimentiram in med seboj kombiniram različne okuse.
Orehi in ostale sestavine
Že v enem izmed preteklih prispevkov sem vam predstavila recept za marmorni kolač, katerega zelo pomembna sestavina je (navadni) jogurt. Ta okus samega peciva zelo obogati, kolač pa je prav tako bolj sočen.
Je že res, da je receptov za marmorne kolače na internetu “malo morje”, a prav zaradi jogurta je “moj” marmorni kolač nekaj posebnega.
Je že res, da je receptov za marmorne kolače na internetu “malo morje”, a prav zaradi jogurta je “moj” marmorni kolač nekaj posebnega.
V marmorni kolač lahko po želji dodate orehe, rozine ali ostalo suho sadje. Sama nad rozinami nisem najbolj navdušena, zato največkrat dodam v pecivo kar orehe.
Oreh je čudo narave in vir mnogih zdravilnih učinkovin. Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco. Po videzu namreč močno spominjajo na možgane. Jedrca oreha so energetsko tudi zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob. (Wikipedija. org., 2020)
Jedrca oreha nam sama po sebi povedo, da so zelo dobra za možgane ter da preprečujejo demenco. Po videzu namreč močno spominjajo na možgane. Jedrca oreha so energetsko tudi zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob. (Wikipedija. org., 2020)
Poln vitaminov in zdravilnih učinkovin
Navadni oreh je listnato drevo, ki spada med družino orehovk. Listi rastline imajo zelo močen vonj.
Le-ti skupaj s plodovi oreha vsebujejo veliko vitamina C, prav tako pa s svojim značilnim vonjem odganjajo številne škodljivce. Rastlina vsebuje tudi eterično olje, flavonojde, juglon itd. (Wikipedija. org., 2020)
Splošno uporaben
Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. Iz listov oreha lahko pripravimo tudi čaje, kreme, različne poparke itd. Več o zdravilnih učinkih oreha si lahko preberete na spletni strani Bodieko.si. (Hieng, 2020)
Jedrca oreha so zelo dobra tudi za kožo, prebavo in za žile. Pripravki oreha so dobri v boju proti mozoljem ali nečisti koži, zelo cenjeno in znano pa je tudi orehovo olje. (Hieng, 2020)
Marmorni mafini z orehi
Sestavine
Za biskvit
- 4 jajca
- 2 skodelici sladkorja
- 3 skodelice moke
- 1 skodelica navadnega jogurta
- pol skodelice olja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- kakav/čokolada v prahu
- 100 g orehovih jeder (po želji)
- rozine ali drugo suho sadje (po želji)
Postopek
Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Temu dodamo kasneje moko, jogurt, olje, pecilni prašek in vanilijev sladkor. Vse skupaj zmešano. Nato maso razdelimo v dve posodi. V eno izmed posod dodamo kakav in vse skupaj zmešamo, da dobimo temno maso.
Kasneje v obe masi (v svetlo in temno) dodamo orehova jedrca, ki smo jih predhodno očistili in narezali na manjše koščke. Orehe z maso zmešamo z žlico.
Nato si pripravimo pekač za mafine. V vsako odprtino pekača položimo eno papirnato posodico za mafine. V vsako posodico damo najprej nekaj svetle, nato pa nekaj temne mase, tako da bo v vsaki posodici malo svetle in malo temne mase. Mafine pečemo na 200 stopinjah Celzija, približno 30 minut.
Kasneje pustimo, da se mafini ohladijo, nato pa jih po želji dekoriramo.
Zelo dobra kombinacija je kombinacija marmornih mafinov in domačega toplega čaja.
V tem času je aktualen šipek oz. šipkov čaj.
Domač šipkov čaj
Šipkov čaj pripravimo tako, da najprej naberemo plodove šipka in jih posušimo.
Ko se plodovi dobro posušijo (sušijo se približno en teden) jih zmeljemo.
Za pripravo šipkovega čaja (1 skodelico) kasneje potrebujemo zgolj 1 žlico mletih šipkovih plodov in dva decilitra mrzle vode.
Posušene plodove kasneje damo v posodo, v kateri je mrzla voda. To kasneje damo na štedilnik, zavremo in pustimo vreti približno 10 minut.
Bodite kreativni!
Viri
- Wikipedija. org. (2020). Navadni oreh. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_oreh.
- Hieg, B. (2020). Oreh za žile, koži in prebavo. Bodieko.si. Pridobljeno 29. 8. 2020 iz https://www.bodieko.si/oreh.