Cukrove ideje Prosti čas Za dušo

Simboli za dosego miru, sožitja in ravnovesja

Ste že kdaj opazili tale skrivnosten simbol (na spodnji sliki), poln najrazličnejših barv, oblik in vzorcev?

Ali veste, kako se ta simbol imenuje? (Če seveda niste prebrali napisa na sliki 😛 )

Gre za simbol poimenovan mandala, ki jo lahko uporabljamo pri koncentraciji, meditaciji, osebnostnem razvoju ali celo pri zdravljenju. (Omejc in Železnik, 2011)

Mandalo lahko uporabljamo pri koncentraciji, meditaciji, osebnostnem razvoju ali celo pri zdravljenju. (Omejc in Železnik, 2011)

Radovednost je lepa čednost

Tudi sama sem pred leti poskusila ustvarjati mandale. Ti skrivnostni simboli me preprosto navdušujejo s svojimi barvami in neverjetnimi vzorci. Ker pa sem si o skrivnostnem simbolu želela izvedeti še več, sem za vas o mandali izbrskala nekaj zanimivosti.

Tudi sama sem pred leti poskusila ustvarjati mandale. Ti skrivnostni simboli me preprosto navdušujejo s svojimi barvami in neverjetnimi vzorci. Ker pa sem si o skrivnostnem simbolu želela izvedeti še več, sem za vas o mandali izbrskala nekaj zanimivosti.

Ta skrivnostni, sveti krog označuje vesolje, pravzaprav vse v tem vesolju. V skrivnostnem krogu se nahajajo najrazličnejše oblike, simboli, liki, figure, vse pa se razprostira okoli središča. Mandala pravzaprav označuje vse v vesolju, od majhnega do velikega. (Arula; Sensa, 2011)

Ta skrivnostni, sveti krog označuje vesolje, pravzaprav vse v tem vesolju. V skrivnostnem krogu se nahajajo najrazličnejše oblike, simboli, liki, figure, vse pa se razprostira okoli središča. (Arula; Sensa, 2011)

Meditacija in pot k samemu sebi

V deželah, kot so Indija, Nepal ali Tibet ima mandala zelo pomemben meditativen pomen. O skrivnostnem simbolu in njegovem pomenu pa je govoril tudi znameniti psiholog Carl Gustav Jung, ki je mandale uporabljal celo pri svojem delu. S podobo mandale pa je opisal tudi našo psiho. (Arula; Sensa, 2011)

Ste jo opazili?

V vsakdanjem življenju lahko opazimo mandale vsepovsod, dobro so vidne npr. na cerkvenih oknih, freskah ali ploščicah. Čudovite primere naravnih mandal lahko opazimo tudi na školjkah, cvetju, morskih zvezdah, snežinkah, v sadju itd. Nenazadnje je mandala tudi človek. (Arula; Sensa, 2011)

Tudi človek je mandala.

Skrivnosten simbol nam pomaga najti pot k ravnovesju, harmoniji, ali izpostaviti povezavo s spiritualnim svetom. Poudarja pa tudi, da človek ni zgolj telo, temveč tudi duša. (Omejc in Železnik, 2011)

In kaj je potrebno narediti z mandalo?

Pravzaprav naj bi imela mandala terapevtski učinek že takrat, ko jo zgolj opazujemo. Kot na svoji spletni strani poudarjata avtorici Omejc in Železnik , nas opazovanje mandale navdihuje z občutkom reda in življenjskega smisla. (Omejc in Železnik, 2011)

Mandala naj bi imela terapevtski učinek že takrat, ko jo zgolj opazujemo.

Več o mandalah si lahko preberete na spletni strani Mandalavaga.si.

Umetnost za harmonijo

Mandale lahko tudi rišemo, barvamo ali zlagamo. Ta dejanja imajo za posameznika terapevtski učinek, saj ga navdihujejo z redom, spodbujajo ga k iskanju notranjega ravnovesja in harmonije. Omenjene aktivnosti pa se priporočajo tudi pri delu z otroki. (Arula; Sensa, 2011)

Kot zanimivost, pri risanju mandal se uporabljajo tudi pravila zlatega reza.

Več o samem ustvarjanju mandal in njegovem pomenu, si lahko preberete na spletni strani Sensa.metropolitan.si .

Navdaja me z veseljem

Za mnenje o samem risanju mandale sem povprašala umetnico, ki se je z umetnostjo mandal ukvarjala več let. Povedala mi je, da so jo mandale navdihnile že prvič, ko jih je videla. Ustvarjanje le-teh pa jo navdaja s pozitivno energijo, veseljem in radostjo.

Poučila me je, da so mandale povezane s svetimi števili (izstopa število pet), vsak simbol pa je povezan z določenim pojmom, ki ga mandala poudarja (mandala ljubezni, mandala razpoloženja itd.).

Ustvarite mandalo tudi vi!

Viri:

  • Arula, P. (2015). Sensa; Zakaj simbol mandale navdušuje ljudi in kakšne moči ima. Pridobljeno 20. 8. 2020 iz https://sensa.metropolitan.si/duhovnost/modrost-mandale/.
  • Omejc, Železnik (2011). Mandalavaga.si, O mandalah. Pridobljeno 20. 8. 2020 iz http://www.mandalavaga.si/sl/mandala/kje-jih-najdemo.html.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor