Cukrove ideje Prosti čas Za dušo

Cukrova ideja: Namizni aranžma

Danes vam Cuker blog predstavlja cukrovo idejo za preprosti namizni aranžma.

Podarite svojem domu nekaj barvitosti in veselja, svoji domači dekoraciji pa dodajte osebno noto.

Podarite svojem domu nekaj zimske barvitosti in veselja, svoji domači dekoraciji pa dodajte osebno noto.

Ustvarjalni izgovor

Sama ob ustvarjanju in dekoriranju preprosto uživam, hkrati pa verjamem, da si vsi letni časi in posebni dogodki zaslužijo svojo dekoracijo. No, slednje mi je bolj izgovor za to, da lahko čim več ustvarjam. 😀

Cukrovo priporočilo

Pomembno, da počnete tisto, kar vas navdihuje in kar vas polni z energijo. Skratka pomembno je, da namenite čas tistim aktivnostim, ki vas delajo srečne, za to pa ne potrebujete izgovorov.

Pomembno je, da namenite čas tistim aktivnostim, ki vas delajo srečne, za to pa ne potrebujete izgovorov.

Sama zelo rada ustvarjam z barvami, te pa me vedno znova “povlečejo” v svoj svet, kjer me “prežemajo” s pozitivno energijo. Ob barvah popolnoma pozabim na čas.

Na nek način “padem” v stanje zanosa. Stavim, da če bi me takrat v tem “mojem” stanju zanosa zmotili, se, tudi če bi mi ponujali hrano, ne bi odzvala. Sem namreč velika gurmanka in ljubiteljica dobre hrane.

Kaj pa vi radi počnete? Imate kakšne hobije?

Ko pozabiš na čas

Zanos ali po angleško “flow” je pravzaprav stanje, v katerem je človek v neko dejavnost zatopljen do te mere, da izgubi občutek za čas, prostor, osnovne potrebe, dejavnosti pa se popolnoma prepusti.

Zanos ali po angleško “flow” je pravzaprav stanje, v katerem je človek v neko dejavnost zatopljen do te mere, da izgubi občutek za čas, prostor, osnovne potrebe, dejavnosti pa se popolnoma prepusti.

Posameznik v stanju zanosa vso svojo pozornost namenja in se popolnoma osredotoča na določeno mentalno ali fizično aktivnost. Temelj zanosa je posameznikova notranja motivacija za to aktivnost. (Wikipedija. org., 2020)

Nekdo je lahko notranje motiviran za šport, drugi za branje knjig, spet drugi za umetnost itd.

Posameznik bo doživel zanos, če se bo posluževal dejavnosti, za katero je notranje motiviran.

Zanos samo ob izzivih

Pojem zanosa je leta 1975 prvi opredelil Mihaly Csikszentmihalyi s številnimi študijami. Gre torej za relativno mlad pojem. (Wikipedija. org., 2020)

Na podlagi kasnejših raziskav so ugotovili, da lahko posameznik zanos doseže le takrat, ko svoje sposobnosti ocenjuje visoko, nalogo pa dojema kot izziv.

Ugotovili so, da lahko posameznik zanos doseže le takrat, ko svoje sposobnosti ocenjuje visoko, nalogo pa dojema kot izziv.

Kaj pravi stroka?

V preteklosti sem se pogovarjala s priznanim psihologom, ki mi je povedal, da so ljudje danes vse preveč zasedeni in obremenjeni.

Priznani psiholog mi je povedal, da so ljudje danes vse preveč zasedeni in obremenjeni. Dodal pa je tudi, da se mu zdi nujno, da se ljudje ukvarjajo s svojimi hobiji oz. s stvarmi, ki jih osrečujejo.

Pretirana obremenjenost, se po njegovem mnenju, opaža že pri otrocih. Dodal pa je tudi, da se mu zdi nujno, da se ljudje ukvarjajo s svojimi hobiji oz. s stvarmi, ki jih osrečujejo.

Na spletni strani psychic-parapsychologist navajajo, da naj bi študije pokazale, da so bili ljudje, ki so svojim hobijem posvečali vsaj 20 minut na dan, manj dovzetni za utrujenost. Več informacij o pozitivnih učinkih hobijev na zdravje, si lahko preberete na njihovi spletni strani. (Slv.psychic-parapsychologist.com, 2020)

Moje laično mnenje?

Ljudje bi imeli veliko manj težav, če bi več časa posvetili tistim stvarem, ki jih radi počno in aktivnostim, ki jih polnijo z energijo. Prepričana sem, da bi bilo med ljudmi manj obolenj, manj depresije, ankioznosti, celotna družba pa bi bila bolj zadovoljna.

Iz prakse namreč vemo, da so zadovoljni posamezniki pri svojem delu bolj efektivni.

Primer: Ste že kdaj opazili, da je bilo vaš delo, ko ste prišli nazaj na delovno mesto po odmoru, bolj efektivno?

Vaše telo in možgani preprosto potrebujejo počitek, v okviru katerega se spočijete in naberete nove, sveže energije. In prav hobiji so odlična priložnost, da se sprostite.

Časa je dovolj!

A kaj, ko je sodoben način življenja tako hiter, da včasih nimamo časa, da bi živeli, kaj šele, da bi se ukvarjali s konjički.

A saj veste kaj pravijo, časa je dovolj, le vzeti si ga je potrebno.

Časa je dovolj, le vzeti si ga je potrebno.

Vrnimo se k našemu namiznemu aranžmaju!

Od naravnih do sintetičnih materialov

Za osnovno aranžmaja lahko uporabite različne podlage; obod, posodo, krožnik, skodelico ali druge dekorativne figure.

Jaz sem v preteklosti za podlage namizni aranžmajev uporabila;

 • plastično posodo
 • dekorativno zvezdo
 • okvir za sliko (ja, tudi to se da)
 • krožnik
This image has an empty alt attribute; its file name is 120454334_684130952228099_5810067823830539258_n-1.jpg

Za osnovno namiznega aranžmaja lahko uporabite različne podlage; posodo, krožnik, skodelico ali druge dekorativne figure.

Naravni in sintetični materiali

Na namizne aranžmaje lahko nizate različne materiale, meni so najljubši naravni materiali, ki pa jih je v zimskem času žal manj na razpolago.

Sicer pa po navadi zelo rada uporabim bršljan, les, veje iglavcev, posušene liste, mah, storže, sivko orehe itd.

Seveda v kombinaciji z naravnimi materiali uporabljam tudi sintetične materiale; sveče, svečnike, dekorativne okraske, dekorativne figure, posušene okraske, dekorativne trake itd.

Sintetične materiale pa sem uporabila pri izdelavi predstavljenega aranžmaja.

Domišljija ne počiva

Po navadi se odločam za zelo raznolike barve aranžmaja. Slednje je odvisno predvsem od tega, kakšne barve imam trenutno pri roki.

Po navadi se odločam za zelo raznolike barve aranžmaja. Slednje je odvisno predvsem od tega, kakšne barve imam trenutno pri roki.

Najljubša mi je modra barva, ki je tudi v kombinaciji z drugimi barvami fantastična.

Modra in srebrna barva se po mojem mnenju odlično dopolnjujeta. Omenjeni barvi tudi prevladujeta na mojem namiznem aranžmaju.

Ko smo že ravno pri barvah

Ali veste, da barve odražajo vašo notranjo energijo?

Tako je. Barve vaših umetnin izražajo vašo notranjo energijo. Velja, da svetlejše barve odražajo nekakšno notranje zadovoljstvo, radost in pozitivno energijo, medtem ko temne barve izražajo melanholijo in nezadovoljstvo.

Barve vaših umetnin izražajo vašo notranjo energijo. Velja, da svetlejše barve odražajo nekakšno notranje zadovoljstvo, radost in pozitivno energijo, medtem ko temne barve izražajo melanholijo in nezadovoljstvo.

Kaj pa pomen posamezne barve?

Modra barva je pravzaprav izrazna barva ter barva komuniciranja in zdravja. Rdeča barva je barva poživitve, ki nam pomaga izboljšati življenjsko energijo. Zelena barva je zelo pomirjujoča, vzpodbuja pa tudi ravnovesje, saj lahko z njeno pomočjo vzpostavimo ravnovesje telesa in duha. (Sensa.metropolitan.si, 2019)

Rumena barva je barva kreative in inspiratorstva, blagodejno pa vpliva tudi na kožo. Oranžna barva je vesela barva, ki izboljšuje naše ravnovesje. Roza barva je barva ljubezni, ki lahko poveča našo srečo. Vijolična barva izraža moč, blagodejno pa vpliva na naše možgane in živčni sistem. (Sensa.metropolitan.si, 2019)

Terapevtski učinek?

Barve naj bi imele zdravilne učinke. Obstaja celo terapija z barvami, ki spada med alternativno medicino. Več o terapevtskih učinkih barve si lahko preberete tukaj.

Vrnimo se k aranžmaju

Kaj potrebujete za vaš aranžma?

 • podlago za aranžma,
 • poljubne naravne materiale,
 • poljubne sintetične materiale,
 • dekorativni trak (po želji),
 • druge poljubne dodatke (po želji)
 • škarje,
 • silikon ali vroče lepilo,
 • vaša domišljija naj naredi svoje!

Postopek;

Najprej si pripravimo podlago za naš aranžma. Jaz sem uporabila kar slamnati obod, ki je bil že narejen. Najprej sem obod prekrila z žaklovino, ki mi je pri dekoriranju res blizu. Del oboda sem nato še prekrila z modrim dekorativnim trakom. Nato sem s pomočjo vročega lepila oz. silikona preprosto nizala sintetične, naravne (storži) in dekorativne materiale, ki sem si jih izbrala.

Bodite kreativni!

Viri

 • Sensa.metropolitan.si, (2019). Kaj pomeni vaša najljubša barva? Pridobljeno 14. 9. 2020 iz https://sensa.metropolitan.si/osebna-rast/pomen-vase-najljubse-barve/.
 • Wikipedija. org. (2020). Flow (psychology). Pridobljeno 7. 8. 2020.
 • Slv.psychic-parapsychologist.com. (2020). Pomen hobijev za odpravo stresa – Obvladovanje stresa – 2020. Pridobljeno 7. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor