Cuker praznuje Kolumna Za dušo

Največ daješ samemu sebi

Prostovoljstvo; Nesebična in plemenita dejanja, v okviru katerih človek veliko daje, še več pa prejema.

V Sloveniji imamo mnogo organizacij, v okviru katerih delujejo prostovoljci. Od prostovoljnih gasilskih društev, do Rdečega križa, Zveze prijateljev mladine in še bi lahko naštevali.

Petega decembra praznujemo mednarodni dan prostovoljstva, v okviru katerega lahko prostovoljne organizacije pokažejo svoje dosežke, ki so sad njihovega nesebičnega in plemenitega dela skozi celotno leto.

Moja izkušnja

Tudi sama sem že nekaj let prostovoljka, in sicer v eni izmed nevladnih organizacij. Lahko povem, da je bila odločitev, da sem postala prostovoljka ena najboljših odločitev, kar sem jih sprejela.

Odločitev, da sem postala prostovoljka je bila ena boljših odločitev, kar sem jih v življenju sprejela.

Že od malega namreč zelo rada pomagam drugim. S tem ko sem postala prostovoljka, pa sem najbolj pomagala sami sebi. Marsikomu se bo slednje zdelo smešno, češ kako lahko pomagaš samemu sebi, če je tvoje poslanstvo pomagati drugim. Odgovor je preprost; s prostovoljstvom sem dobila samozavest, potrditev da zmorem, čustveno sem se “utrdila” in pridobila nove dragocene izkušnje. Prepričana sem, da lahko enako rečejo tudi ostali prostovoljci.

S tem ko sem postala prostovoljka, pa sem najbolj pomagala sami sebi.

Mali kiparji

Nauki modrih ljudi

Ko sem bila v osnovni šoli sem bila nekaj časa prostovoljka v domu za ostarele, kjer sem obiskovala starostnike. Vsak teden sem se z njimi družila eno uro. Povedati vam ne morem, koliko starostnikom pomeni tista ura, ki jo preživijo s prostovoljcem, mnogi izmed njih so namreč zelo osamljeni. Skupaj s starostniki smo brali, peli, igrali družabne igre, ali debatirali o aktualnih dogodkih. In bili so super družba.

Vsi smo se od drug drugega veliko učili. Oni so mi dali veliko pomembnih življenjskih modrosti in naukov, jaz pa sem njih seznanjala z aktualnimi trendi v novi, po njihovih besedah “zmešani” družbi 😛 .

Narod prostovoljcev

Spomnim se, da smo bili tisto leto prostovoljci, za svoje nesebično delo tekom šolskega leta, zelo lepo nagrajeni. Na koncu leta smo odšli na sprejem v predsedniško rezidenco v Kranju, kjer so nas sprejeli in pogostili. Slikala sem se celo s predsednikom države. Meni se je to zelo takrat zelo “nobel”. Tako, da menim, da je v naši državi prostovoljstvo zelo spoštovano.

Menim, da je v naši državi prostovoljstvo zelo spoštovano.

V Sloveniji je prostovoljstvo zelo razširjeno. Slednje kaže na to, da smo ljudje dobro ozavestili pomen prostovoljstva, kar pa me zelo veseli.

Nasmejani obrazi in zadovoljni prostovoljci

Ko sem začela študirati, sem postala tudi prostovoljka v eni zmed nevladnih organizacij. Prostovoljka sem že pet let, v okviru tega pa pomagam pri izvedbi delavnic in izletov, ki jih organizacija za otroke organizira skozi celo leto. Delo z otroki me osrečuje in polni s pozitivno energijo. Videti otroške nasmehe, občutiti njihovo srečo in slišati njihov smeh je nekaj neprecenljivega.

Videti otroške nasmehe, občutiti njihovo srečo in slišati njihov smeh je nekaj neprecenljivega.

Otroški izdelki

Mali borci in morske dogodivščine

Štiri leta sem bila tudi prostovoljka v poletni koloniji, kamor smo otroke peljali na morje. Med njimi je bilo veliko otrok, ki so prihajali iz socialno šibkejših družin in ki so doma doživljali takšne ali drugačne katastrofe.

Otroci se ti slej kot prej zaupajo in verjemite, zgodbe mnogih so res težke. Zato je dejstvo, da lahko takemu otroku omogočiš vsaj deset brezskrbnih dni v letu, toliko bolj neprecenljivo.

Otroci se ti slej kot prej zaupajo in verjemite, zgodbe mnogih so res težke.

Še bolj samozavestna

Spomnim sem, da sem prvo leto v koloniji, kot vzgojiteljica novinka, imela zelo zahtevno skupino fantov. A takrat sem si rekla, da bom skupino pripeljala do konca kolonije, pa tudi če bom iz sebe iztisnila zadnji atom energije. In uspelo mi je.

Pridobila sem ogromno samozavesti, novih izkušenj in samozaupanja. Naslednje leto me je prostovoljka, ki je bila vzgojiteljica enaki skupini, ki sem jo sama imela leto poprej, vprašala, zakaj sem s prostovoljstvom v koloniji nadaljevala, češ da je ta skupina neobvladljiva.

No, sama gledam na stvari nekoliko drugače. Dejstvo, da mi je uspelo do konca kolonije pripeljati zahtevno skupino, mi je dalo nov zagon in novo veselje do dela z otroki. Zakaj bi se predala in obupala, če sem lahko še boljša?

Zakaj bi se predala in obupala, če sem lahko še boljša?

Otroški izdelki

Otroci so največje ogledalo staršev!

Zagotovo ste že večkrat slišali tale stavek. Če kje spoznaš njegovo resničnost, je to definitivno v okviru prostovoljstva. Ko si z otroki dlje časa, se takoj pokaže, kateri otrok nima doma dovolj pozornosti in jo na različne načine išče pri tebi (vedenjska problematičnost, nasilje itd), kateri otrok ima doma urejene razmere in kateri žal ne.

Sama trdim, da bi vsak moral preizkusiti v vlogi prostovoljca. Le-tako bi pridobili nove izkušnje, predvsem pa nov pogled na svet, v prvi vrsti pa bi najbolj pomagali prav sebi.

Sama trdim, da bi vsak moral preizkusiti v vlogi prostovoljca. Le-tako bi pridobili nove izkušnje, predvsem pa nov pogled na svet, v prvi vrsti pa bi najbolj pomagali prav sebi.

Če bom katerega izmed vas uspela navdušiti, da bi se preizkusil kot prostovoljec, je moj namen dosežen.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor