Kulinarika Prosti čas Za dušo Za otroke

Preproste jedi za male nadobudne kuharje

Predstavljam vam seznam preprostih jedi, ki jih boste lahko pripravljali z vašimi najmlajšimi.

V prostem času zelo rada kuham ter pečem, ker pa sem po izobrazbi učiteljica, pa pogosto tudi razmišljam, katere jedi bi lahko pripravljala z otroki oz. z mladimi nadobudnimi kuharji.

Z vidika pedagoga se mi zdi zelo pomembno, da starši začnejo otroke vključevati v hišna in druga domača opravila čimbolj zgodaj.

vir: The Muppets, 2010, https://www.youtube.com/watch?v=B7UmUX68KtE&t=1s

Hišni pomočniki

Pred kratkim sem naletela na zelo zanimiv članek, ki govori o tem, da bi morali otroci sodelovati pri hišnih opravilih že pred 8 letom. Članek navaja tudi primere hišnih opravil, ki jih lahko opravljajo otroci določenih starosti. Ker je prispevek res zanimiv, vam ga tudi prilagam.

Popotnica za srečne odrasle

Otroci s tem, ko pomagajo pri hišnih opravilih, razvijajo lastne delovne navade, ki so za njihovo nadaljnje življenje zelo pomembne.

Otroci s tem, ko pomagajo pri hišnih opravilih, razvijajo delovne navade, ki so za njihovo nadaljnje življenje zelo pomembne.

V prihodnosti se bodo otroci z razvitimi delovnimi navadami lažje soočali z izzivi, lažje in bolje si bodo organizirali čas, lažje pa bodo tudi prenašali stresne situacije, saj se nalog ne bodo lotili zadnji čas.

V prihodnosti se bodo otroci z razvitimi delovnimi navadami lažje soočali z izzivi, lažje in bolje si bodo organizirali čas, lažje pa bodo tudi prenašali stresne situacije, saj se nalog ne bodo lotili zadnji čas.

Manj je več

Moja kuha je znana po tem, da si stvari zelo rada olajšam. Trudim se, da ne kompliciram, v kar pa me je v zadnjih letih na nek način “prisilil” nizek študentski budget za hrano.

Dejstvo, da moram včasih pripraviti dobrote iz zgolj peščice stvari, ki jih imam na voljo, mi vedno znova predstavlja izziv. Človek je na nek način prisiljen ustvariti mojstrovine iz omejene količine sestavin, pri tem pa se najbolj razvijata njegova kreativa in ustvarjalnost.

Dejstvo, da moram včasih pripraviti dobrote iz zgolj peščice stvari, ki jih imam na voljo, mi vedno znova predstavlja izziv. Človek je na nek način prisiljen ustvariti mojstrovine iz omejene količine sestavin, pri tem pa se najbolj razvijata njegova kreativa in ustvarjalnost.

Enostavne jedi za veliko kuharskega veselja

Predstavljam vam enostavne jedi in napitke, ki si jih lahko vaši najmlajši pripravijo za malico. Pri tem pa jim boste malce pomagali tudi vi.

1. Sadna nabodala

Otroci na koščke narežejo sezonsko sadje in ga kasneje “napikajo” na leseno špilo ali na zobotrebec. Sadje lahko oblijejo tudi s čokolado. Na tak način si bodo pripravili res zdravo in okusno malico, s katero bodo zaužili veliko vitaminov.

2. Sadna kupa

Iz sezonskega sadja lahko otroci pripravijo sadno kupo. Sadje narežejo, zmešajo, pokapljajo z malo limone in postavijo za nekaj časa v hladilnik. Medtem ob pomoči staršev pripravijo stepeno smetano.

Sadje kasneje nadevajo v posodice, na sadje dajo smetano, ki pa jo kasneje potrosijo s kakavom. Za sadno kupo lahko uporabijo tudi sadne kompote, po želi pa lahko sadje kombinirajo tudi z oreščki (npr. orehi, lešniki).

Za podrobnejši opis postopka izdelave sadne kupe vam prilagam predstavitev.

3. Mini pice

Otroci lahko postanejo pravi picopeki in si pripravijo mini pice. Potrebujejo toast, ketchup, šunko, sir, origano, po želji pa še gobice, koruzo ali drugo zelenjavo.

Na toast najprej namažejo ketchup. Na to položijo rezino šunke in rezino sira. Na sir še potrosijo origano ter dajo gobe ali poljubno zelenjavo.

Nato dajo pice peči, pri tem pa jim priskočite na pomoč starši. Mini pice se pečejo na 180 stopinjah Celzija, približno 10 do 15 minut.

Seveda si lahko sestavine nekoliko prilagajajo. Namesto posamezne sestavine lahko uporabijo drugo, posamezno sestavino lahko dodajo, ali pa katero izmed njih izpustijo.

4. Čokoladne kroglice in čokoladni ježki

Gre za zelo enostavno sladico, ki ne potrebuje peke. Otroci potrebujejo za omenjeno sladico naslednje sestavine: maslene kekse (250 g), maslo (200 g), sladkor v prahu (100 g), kokosovo moko (100 g) in kakav v prahu (80 g). Vse omenjene sestavine z rokami zmešajo in oblikujejo veliko kepo testa. Testo dajo v hladilnik za približno eno uro, nato pa iz testa oblikujejo kroglice. Te kasneje še povaljajo v kokosovi moki.

Smešni ježki

Iz mase za čokoladne kroglice lahko naredijo otroci tudi smešne ježke ali, kot jih bi poimenovali Prekmurci, hecne đejže.

Namesto, da iz testa oblikujejo kroglice, oblikujejo ježke, ki jih kasneje okrasijo (oči, smrček, bodice). Za dekoracijo lahko uporabijo poljubne stvari (oreščke, kosmiče, sadje itd.)

5. Ledeni kakav

Namesto domače ledene kave, si lahko otroci pripravijo ledeni kakav. Potrebujejo zgolj mleko, kakav, sladoled ter smetano. Najprej ob pomoči staršev skuhajo kakav, ki ga kasneje nalijejo v kozarce/skodelice, iz katerih bodo kasneje pili. V kakav dajo sladoled, na kakav pa smetano. Na smetano lahko po želji posujejo kakav, čokolado v prahu, dodajo čokoladne bonbone, okrasijo s piškoti itd. Pustite otrokom svobodno izbiro.

6. Domači ledeni čaj

Otroci si lahko pripravijo tudi domači ledeni čaj. Najprej ob pomoči staršev skuhajo čaj, ki ga kasneje ohladijo. Ko je čaj ohlajen, ga nalijejo v steklenice/kozarce, v napitek pa dodajo sadje, led in dodatke po izbiri (meto, meliso). Ledeni čaj postavijo za vsaj eno uro v hladilnik.

7. Preprosta skutina tortica z nutello

Otroci lahko naredijo preprosto skutino tortico z nutello. Potrebujejo maslene piškote (300 g), maslo (130 g), pasirano skuto (500 g), sladkor (100 g), nekaj žlic nutelle.

Najprej naj otroci zdrobijo maslene piškote in jim dodajo razmehčano maslo. Oboje zmešajo in s tem obložijo okrogli pekač za torto. Nato zmešajo skuto, sladkor in nutello. Z dobljeno kremo premažejo oblogo iz piškotov in masla. Torto dajo za vsaj dve uri v hladilnik.

8. Tunin ali avokadov namaz

Otroci bodo za pripravo te malice potrebovali 1 pločevinko tune (80 g), majonezo in 1 topljeni sir. Mladi nadobudneži naj skupaj zmešajo vse navedene sestavine, da dobijo kremast namaz. Namaz lahko začinijo s poljubnimi začimbami (predlagam origano).

Avokadov namaz izdelajo popolnoma enako, le, da poleg zgoraj navedenih sestavin dodajo polovico avokada, ki ga predhodno zmečkajo z vilico.

Namaz si lahko namažejo na kruh, toast, ali pa ga uporabijo kot prilogo k jedem.

Malim nadobudnim kuharjem želim veliko kreative!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor