Cuker raziskuje Cukrov potep Cukrove ideje Prosti čas Utrinki iz narave

Pokrajina številnih doživetij in prijaznih ljudi

Predstavljam vam nekaj idej, kaj si ogledati v slikoviti slovenski pokrajini, ki je med drugim znana po belih narodnih nošah, brezah in dobrosrčnih ljudeh.

Ali veste o kateri pokrajini govorim?

Bela krajina

Bela krajina se nahaja na jugovzhodu Slovenije.

Dežela tisočerih doživetij

Znana je po bogati naravni in kulturni dediščini, po odlični kulinariki, bogati flori in favni, lepih običajih, prijaznih in dobrosrčnih ljudeh in še bi lahko naštevali.

Skratka ta pokrajina je nekaj posebnega.

Bela krajina je odlična ideja za izlet, saj poleg ohladitve v Kolpi ponuja še številna druga doživetja.

Cuker blog je za vas zbral nekaj le-teh.

Nekaj belokranjskih doživetij

Podajte se v Krajinski park Lahinja in odkrijte bogato belokranjsko naravno dediščino, pestro floro in favno. Pot vam bo zagotovo prekrižala kakšna štorklja ali čaplja.

Posebnost omenjenega parka so Nerajski lugi. Gre za močvirnat svet, v katerem lahko opazimo bogato floro in favno (navadna rezika, nizka barja, štorklje, čaplje, vodomci).

Na koncu lugov vas čaka tudi ptičja opazovalnica. Na omenjenem območju je vzpostavljena tudi učna pot.

Pot lahko nadaljujete proti izviru reke Lahinje, ki velja za dragoceni del krajinskega parka.

V občini Metlika si lahko v vasi Otok ogledate tudi letalo DC-3, obnovljeno letalo iz druge svetovne vojne. Gre za spomin na številna slovenska letališča, ki so delovala v času narodnoosvobodilne fronte. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

Bela krajina je med drugim tudi znana po endemitu črnem močerilu oz. črni človeški ribici. Najdete jo lahko v podzemlju Črnomlja. Slavnega endemita boste najlažje srečali v raziskovalnem brbotalniku pri izviru Jelševniščice.

Poleg brbotalnika se nahaja tudi animacijski center, kjer si lahko ob predhodni najavi uredite vodeni ogled.

Priporočam vam tudi ogled pestrega in zanimivega Belokranjskega muzeja v Metliki. V njem je predstavljeno življenje Belokranjcev skozi zgodovino ter značilnosti pokrajine nasploh.

Muzej bo odlično izhodišče za vaše raziskovanje Bele krajine.

Ali ste že slišali za znamenito belokranjsko pisanico?

Gre za posebno tehniko okrasitve velikonočnih jajc, ki ga v Beli krajini poznajo že več stoletij. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

V kraju Adlešiči se lahko dogovorite za delavnico izdelave belokranjskih pisanic ali pa si omenjeni postopek zgolj ogledate.

Posebej velja omeniti tudi Vinico, kraj, ki slovi po rojstni hiši znanega pisatelja Otona Zupančiča ter po znamenitem viniškem gradu, od koder se vam odpira lep pogled nad reko Kolpo.

Še nekaj izletniških idej

Povzpnete se lahko tudi na najvišji belokranjski vrh, Mirno goro, do koder vas vodi pestra in zanimiva gozdna učna pot. Na vrhu se lahko povzpnete tudi na zvonik želja, pozvonite in si nekaj zaželite.

zvonik želja

Odpravite se lahko tudi do romantičnega izvira reke Krupe.

Gre zgolj za nekaj znamenitosti iz Bele krajine, še več idej za posebna doživetja pa si lahko ogledate na povezavi.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor