Kulinarika Prosti čas

Domača specialiteta za oblizniti prste

Pica. Za mene in za marsikoga drugega ena izmed ljubših jedi.

Imela sem obdobje, ko bi jo lahko jedla čisto vsak dan. Kar pa seveda vemo, da ni zdravo. Človek namreč potrebuje pestro in raznoliko prehrano.

This image has an empty alt attribute; its file name is pizza.jpg

Človek potrebuje pestro in raznoliko prehrano.

Kljub temu, da sem sama zagovornik tega, da bi moral človek jesti tisto, kar njemu oz. njegovemu organizmu prija, je v življenju na vseh področjih potrebno ravnovesje, tudi pri prehrani.

Kaj si mislim…

Človek potrebuje raznoliko prehrano, sploh v otroštvu in v rani mladosti, da se lahko normalno razvija in raste. Zato sama nisem zagovornik tega, da se otroke sili v vegansko ali vegetarijansko prehrano. Naši najmlajši namreč potrebujejo tudi snovi in živalske beljakovine, ki jih lahko v svoj organizem dobijo z mesom. V naše telo z mesom vnašamo tudi železo, hkrati pa so njegove maščobe zelo zdrave.

Na koncu koncev je odločitev posameznika, kaj bo jedel, samo njegova. A dejstvo je, da potrebujemo raznoliko prehrano iz vseh skupin prehranske piramide.

Hrana revnih ljudi

Ena izmed najbolj priljubljenih jedi sodobnega časa, je bila v 19. stoletju pravzaprav hrana za reveže, ki si kaj drugega niso mogli privoščiti. Prvo pico v obliki, ki jo poznamo danes, so spekli okoli leta 1750, prva picerija pa se je odprla leta 1830, in sicer v italijanskem Neaplju. V Sloveniji je prva picerija zaživela leta 1974. (Wikipedija org., 2020)

Ena izmed najbolj priljubljenih jedi sodobnega časa, je bila v 19. stoletju hrana za reveže, ki si kaj drugega niso mogli privoščiti. Prvo pico v obliki, ki jo poznamo danes, so spekli okoli leta 1750, prva picerija pa se je odprla leta 1830, in sicer v italijanskem Neaplju. V Sloveniji je prva picerija zaživela leta 1974. (Wikipedija org., 2020)

Predstavljam vam recept za zelo enostavno testo za pico, ki pa je naravnost božansko. Sama dolgo nisem znala narediti testa za pico, zato sem ga kupovala. A kmalu sem z malce domišljije svoje kuharsko-pekarsko znanje dopolnila.

Pica za oblizniti prste

Sestavine

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki)
  • 1 žlica sladkorja
  • 800 g do 1 kg moke
  • 2,5 dl vode (ali po občutku)
  • žlička soli
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega)

Postopek

V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Kasneje testo razvlecite po pravokotnem ali okroglem pekaču. Odvisno, kakšne oblike pice si želite.

Na testo dodajte sestavine, ki bi jih radi imeli na pici. Sama zelo rada dam na pico kar klasične sestavine, včasih pa tudi zelenjavo, tuno ali mleto meso. Možnosti je res ogromno.

Če boste na pico dodali mleto meso, priporočam, da ga predhodno prepražite.

Pico pečete na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.

Pa dober tek!

Vir

  • Wikipedija,, org. (2020). Pica. Pridobljeno 9. 9. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Pica.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor