Danes vam predstavljam nekaj hitrih idej za kuho.
Danes vam predstavljam nekaj hitrih idej za kuho.
Na povezavi najdete tudi nekaj idej za sladice, ki so gotove “en, dva, tri”.
Ko ti zmanjka idej…
Pogosto se zgodi, da nam pri kuhanju zmanjka idej, kaj skuhati oz. kaj pripraviti.
Na srečo je tu Cuker blog, ki je za vas zbral nekaj svojih predlogov za kuhanje.
Jaz ne kompliciram
Sama sicer pri kuhi in peki ne kompliciram. Zelo rada ustvarjam in med sabo kombiniram različne komponente, a pri tem se trudim, da uporabljam tisto, kar mi je na razpolago.
Sama sicer pri kuhi in peki ne kompliciram. Zelo rada ustvarjam in med sabo kombiniram različne komponente, a pri tem se trudim, da uporabljam tisto, kar mi je na razpolago.
Hitri in hkrati racionalni
Dejstvo je tudi, da ljudje vsako leto zavržemo preveč hrane, na kar opozarjajo številne raziskave in organizacije.
Ob obilju hrane, ki nam je na voljo, smo postali malce razvajeni.
Vsak dan pričakujemo, da bomo imeli na mizi veliko jedi različnih vrst. Vsak dan hodimo v trgovino in ob tem zapravimo malo morje denarja, zgolj zato, da bo naša prehrana dovolj pestra. Najbolj žalostno pa je, da po drugi strani vse preveč hrane, ki smo jo prej tako ognjevito kupovali, zavržemo. Pa res mora biti tako?
Ob obilju hrane, ki nam je na voljo, smo postali malce razvajeni.
Ali obstaja način, da bi kljub temu, da ne hodimo vsak dan v trgovino, uživali dovolj pestro, raznoliko in zdravo prehrano?
Ali obstaja način, da bi kljub temu, da ne hodimo vsak dan v trgovino, uživali dovolj pestro, raznoliko in zdravo prehrano?
Sprašujem se, zakaj ne bi pri kuhi ali peki raje uporabili tisto, kar imamo doma in zakaj se ne bi preprosto znašli s tistimi sestavinami, ki so nam na voljo.
Z drugimi besedami, zakaj ne bi bili pri kuhi/peki bolj racionalni?
Kaj pomeni, da smo racionalni pri porabi hrane?
Racionalni pristop k porabi hrane pomeni zgolj to, da imamo do hrane spoštljiv odnos, da je ne mečemo stran in da uporabljamo tiste sestavine, ki jih imamo na voljo.
Ko bi le vedeli, kakšni umetniki lahko postanete v kreiranju jedi iz omejene količine sestavin, ki jih imate doma.
Ko bi le vedeli, kakšni umetniki lahko postanete v kreiranju jedi iz omejene količine sestavin, ki jih imate doma.
Iz komponent, ki so vam na voljo, lahko pripravite slastne juhe, omake, enolončnice, tudi sladice. “Vklopiti” morate le peščico svoje kreativnosti in domišljije.
Iz komponent, ki so vam na voljo, lahko pripravite slastne juhe, omake, enolončnice, tudi sladice. “Vklopiti” morate le peščico svoje kreativnosti in domišljije.
Sedaj pa si poglejmo nekaj prednosti racionalnega pristopa.
Prednosti racionalne porabe živil pri kuhi/peki;
- razvijanje lastne kreativnosti (znajdi se s tistimi živli, ki jih imaš na voljo),
- krepitev lastne domišljije,
- manj zavržene hrane,
- učinkovita poraba sestavin/komponent, ki jih imate na voljo,
- manj obiskov trgovine in s tem manjša izpostavljenost virusom (tudi Covidu 19),
- izpopolnjevanje lastnega znanja na področju peke in kuhe,
- privajanje na nove okuse, preseganje cone udobja,
- krepitev imunskega sistema,
- bolj zdrava in raznolika prehrana (Ker pri tem eksperimentirate, med sabo kombinirate različne komponente, kot rezultat pa se prehranjujete bolj raznoliko.),
- manj umetne, zamrznjene in na pol pripravljene hrane, ki negativno vpliva na vaše zdravje in posledično tudi imunski sitem,
- prihranek denarja.
Naj se hitra kuhinja s Cuker blogom začne!
Hitri kuharski predlogi
1. Omaka iz govedine in korenčka
Potem, ko imate na jedilniku govejo juho, vam zagotovo vedno ostane govedina. Porabite jo v omaki!
Sestavine
- sezonska zelenjava, ki jo imate pri roki (jaz sem uporabila čebulo, korenček in dve buči čajoti),
- govedina,
- vegeta ali začimbe po želji (jaz sem še dodala malce rdeče paprike),
- malce sladke smetane,
- to je vse!
Postopek
Najprej sem prepražila na kocke narezano čebulo, nato sem dodala na kocke narezano bučo in korenček. Vse skupaj sem začinila, zalila in pustila, da se je kuhalo samo. Po približno petnajstih minutah sem dodala še malce sladke smetane in spet zalila. Po desetih minutah sem dodala še na kocke narezano govedino, zalila z vodo po potrebi še začinila in pustila, da se je kuhalo še petnajst minut. Nato sem posebej še skuhala testenine.
2. Špageti z zelenjavo in šunko
Sestavine
- 5 rezin šunke (toast šunka),
- sezonska zelenjava,
- gobice (če jim imate),
- 1 čebula,
- 1 jajce,
- 60 g sladke smetane,
- vegeta, po želji tudi ostale začimbe,
- polovica zavojčka špagetov.
Postopek
Najprej na olju prepražimo čebulo, ki smo jo predhodno narezali. Nato dodamo narezano zelenjavo in gobe (če jih imate). Dodamo tudi na kocke/delčke narezano šunko. Vse skupaj začinimo z vegeto (ali ostalimi začimbami) ter zalijemo z vodo.
Po nekaj minutah jed zalijemo s sladko smetano, tik pred koncem kuhe pa v jed dodamo še eno razžvrkljano jajce in pustimo, da se to malo pokuha.
Omako postrežemo na špagetih, ki smo jih že predhodno skuhali v osoljeni vodi. Po želji lahko po jedi potrosimo parmezan.
3. Testeninska solata
Vam je pri kosilu ostalo nekaj testenin? Naredite iz njih testeninsko solato.
Sestavine
- testenine,
- poljubna zelenjava,
- majoneza,
- poljubne začimbe.
Postopek
Najprej testenine, ki so vam ostale, dajte v posodo, nato pa dodajte poljubno zelenjavo. Jaz sem na primer uporabila papriko, koruzo in paradižnik. Dodajte še majonezo, poljubne začimbe ter premešajte. Vaša testeninska solata je narejena. Zakaj nisem napisala količine sestavin? Zato, ker je slednje odvisno od količine testenin, ki so vam ostale pri kosilu.
Ob testeninski solati lahko ponudite pleskavice.
Ideja, kako začiniti pleskavice
V mleto nezačinjeno meso dodajte eno jajce, nekaj drobtin, malo iztisnjenega česna, sol in poper. Po želji še lahko dodate sesekljane začimbe. Nato iz mase oblikujete pleskavice in jih specite.
Idejo za “profesionalne” domače hamburgerje najdete na povezavi.
4. Cmoki iz pire krompirja
Vam je pri kosilu ostal pire krompir? Naredite iz njega cmoke s poljubnim sadjem.
Sestavine
- 750 g krompirja,
- 300 g moke,
- 2 jajci,
- 1 žlička soli,
- maslo,
- 1 kilogram poljubnega sadja.
Postopek
Najprej skuhamo krompir, ki mu dodamo maslo ter sol. Vse skupaj pretlačimo, da dobimo pire krompir. Pretlačenemu krompirju dodamo moko in dve jajci ter vse skupaj zmešamo, da dobimo kompaktno testo.
Iz testa oblikujemo kroglice, v vsako kroglico pa damo v sredino poljubno sadje.
Cmoke kuhamo v vreli vodi, približno 15 minut oz. tako dolgo, da priplavajo na površje.
5. Božanska brunch posodica
Pripravite si božanske posodice, za katere boste potrebovali le jajca, toast in začimbe.
Najprej z valjarjem razvaljajte toast, tako da se raztegne. Nato toast položite po pekaču za mafine, ki ste ga predhodno dobro namastili, tako, da se toast prilega eni odprtini (da dobite košarico). V košarico iz toasta nato ubijete jajce, nanj pa potrosite poljubne začimbe.
Vaši jedi lahko še po želji dodate sir, slanino, šunko, kremne namaze, zelenjavo ali ostale dodatke.
Košarice pečete približno dvajset minut na 200 stopinj Celzija, dokler se jajce ne speče, vendar pazite, da se slednje ne zapeče preveč.
Nato iz pekača vzamete košarice ven in jih poljubno dekorirate. Ta korak priprave je prepuščen vaši domišljiji.
6. Domače pica role
Pica kruhki ali pica rolice. Specialiteta, ki je v zadnjem času zelo popularna.
Pica kruhke ali pice rolice je moč zaslediti v ponudbi številnih gostiln, ki so pravzaprav po njih zaslovele.
Cuker blog vam danes ponuja alternativo. Predstavljam vam recept za domače pica kruhke. Recept je preprost in kot nalašč za kosilo ali zgodnjo večerjo.
Predstavljam vam recept za domače pica kruhke. Recept je preprost in kot nalašč za kosilo ali zgodnjo večerjo.
Domače pica role
Sestavine;
Testo
- 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
- 1 žlica sladkorja,
- 1 žlica moke,
- 1 dl mlačne vode,
- 600 g moke,
- 1 dl vode (ali po občutku),
- žlička soli,
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega),
Nadev (predlog sestavin)
- naribani sir,
- sirni namaz,
- šunka,
- paradižnikova mezga,
- gobice, koruza,
- origano.
Postopek;
V posodo posujte suhi kvas (lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato ga razdelite na kroglice, vsako kroglico pa kasneje razvaljajte v obliko pravokotnika. Nasvet: Priporočam vam, da testa ne razvaljajte v preveč debelo, niti ne v preveč tanko plast.
Nato na eno stran plasti testa nadevajte izbrane sestavine za nadev. Kasneje testo zvijajte, robe pa upognite na notranjo stran.
Kruhke pecite na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.
Kruhke lahko postrežete z zelenjavo in z različnimi omakami. Izbira je vaša.
7. Bučkini polpeti
Pripravite si lahko bučkine polpete, ki so božanskega okusa. Ta okusna jed bo z lahkoto nadomestila meso.
Sestavine
- 500 g bučk
- 2 jajci
- drobtine (toliko, da se masa sprime skupaj)
- 1 čebula
- sol, poper
- peteršilj (ali druge začimbe)
- naribani sir
Postopek
Najprej bučke naribamo in dobro odcedimo. Medtem narežemo čebulo, peteršilj in razžvrkljamo jajci. Precejene bučke damo v posodo in jih zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami. Iz dobljene mase oblikujemo polpete. Polpete kasneje spečemo v ponvi, na vročem olju.
Polpete lahko spečemo tudi v pečici. V tem primeru jih pečemo na 200 stopinj Celzija, polpete pa pečemo približno 20 minut.
8. Polnjene bučke
Bučke lahko pripravimo tudi tako, da jih napolnimo z različnimi sestavinami. Nekateri jih polnijo z mletim mesom, s šunko, s sirom itd.
Bučke najprej olupimo in izdolbemo. Nato bučke napolnimo z različnimi polnili. Jaz sem na primer dala na bučke malo paradižnika, malo naribanega sira in šunke, malo skute ter origano (spodnja slika). Bučke damo nato peči.
9. Pica za oblizniti prste
Sestavine;
- 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki)
- 1 žlica sladkorja
- 800 g do 1 kg moke
- 2,5 dl vode (ali po občutku)
- žlička soli
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega)
Postopek;
V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Kasneje testo razvlecite po pravokotnem ali okroglem pekaču. Odvisno, kakšne oblike pice si želite.
Na testo dodajte sestavine, ki bi jih radi imeli na pici. Sama zelo rada dam na pico kar klasične sestavine, včasih pa tudi zelenjavo, tuno ali mleto meso. Možnosti je res ogromno.
Če boste na pico dodali mleto meso, priporočam, da ga predhodno prepražite.
Pico pečete na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.
10. Juha iz bodeče buče
Kremna juhica, ki jo naredim iz čajote, je res božanska, recept za njo pa je enostaven. Zato sem se odločila, da ga danes podelim z vami.
Sestavine;
- 4 velike buče čajote,
- 2 veliki čebuli,
- 50 ml sladke smetane,
- vegeta in ostale poljubne začimbe
Postopek;
Najprej vse buče dajte (neolupljene) za pol ure v pečico na 180 stopinj Celzija. Nato vzamite buče iz pečice ven in jih na tanko olupite.
Toplota bo povzročila, da se bo olup buče omehčal, buča pa se bo posledično lažje olupila.
Nato v kozici prepražite čebuli, ki ste ju predhodno narezali na kose. Čebulam dodajte na kocke narezane buče, vse skupaj pa dobro premešajte in začinite (vegeta in ostale začimbe). Nato še vse skupaj zalijte z vodo (tako da bodo vsi kosi buče v vodi) in pustite, da se jed kuha sama.
Po tridesetih minutah jed odstavite iz štedilnika in jo s paličnim mešalnikom pretlačite tako, da dobite rahlo, gosto kremo.
Nato jed ponovno dajte na štedilnik in jo kuhajte še petnajst minut. Medtem v jed še dodajte sladko smetano, premešajte in po potrebi dodajte še druge začimbe. Vaša jed je gotova!
Nasvet: Zelo dobra kombinacija z juho iz buče čajote so popečeni kruhki, ki jih pripravite tako, da na kocke narezane kruhke popečete na olju, dokler ne postanejo zlato-rumene barve.
11. Tople murke ali kumarčni zos
Babica mi je pripovedovala, da jim je mama (torej moja prababica) vedno, ko so obirali hmelj, prinašala za malico tople murke. V receptu nisem navedla točne količine za posamezne sestavine, saj jih dodajam po občutku. Recept vam ne bo vzel veliko časa, zanj pa ne boste potrebovali veliko sestavin.
Sestavine
Za približno štiri osebe potrebujete:
- 1 čebulo
- olje
- krompir (6 srednjih krompirjev)
- 2 veliki kumari
- česen (3 stoke)
- kislo smetano
- maslo
- mleko
- sol, poper, po želji tudi druge začimbe
Postopek
Najprej krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v kozico. Medtem narežemo čebulo ter naribamo kumari. Čebulo popražimo v ponvi, nato pa dodamo naribane kumare. Vse skupaj premešamo, posolimo in popopramo. Na vse skupaj stisnemo česen s pomočjo stiskalnika za česen. Dobro bo tudi, če boste česen zgolj narezali (če stiskalnika nimate). Nato vse skupaj še zalijemo z vodo in pustimo, da se kuha.
Ko je krompir skuhan od njega odlijemo nekaj vode, vendar ne vse. Nato v krompir dodamo nekaj masla in mleko ter s pomočjo mešalnika naredimo tekoč pire krompir (saj vode, v kateri se je kuhal krompir, nismo odlili). Nato pire krompir damo v večjo kozico v katero dodamo tudi kumare, ki smo jih prej kuhali. Vse skupaj še nekaj časa kuhamo, dodamo pa tudi kislo smetano, jaz običajno dodam tri žlice. Po potrebi še dodamo druge začimbe in naša jed na žlico je gotova.
Pa dober tek!