Cuker praznuje Kulinarika Prosti čas Za dušo

Odkrili so jo naključno

1. oktobra, obeležujemo svetovni dan kave.

Prvič smo omenjeni dan praznovali pred sedmimi leti v Milanu na razstavi Expo 2015. Organizirala ga je Mednarodna organizacija za kavo. (Dnevnik. si, RŠ, 2017)

This image has an empty alt attribute; its file name is 117429923_293658868397437_8566883152522693679_n.jpg

Prvič smo omenjeni dan praznovali pred petimi leti v Milanu na razstavi Expo 2015.

Ali ste tudi vi strastni “kofetarji”?

No, jaz imam najraje kar navadno “domačo” kavo, brez sladkorja in drugih dodatkov. Najraje si jo skuham v stari dobri “đezvi”, saj kave iz aparata ne maram preveč.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117818392_704786510076144_3548929792333276205_n.jpg

Je pa res, da so med ljudmi priljubljene zelo različne variante tega poživljajočega napitka.

Katera pa je vaša najljubša vrsta kave?

This image has an empty alt attribute; its file name is 117367070_842515256155289_7254567915290167456_n.jpg

Kava se (poleg čaja in vode) na svetu popije v največjih količinah. (Dnevnik. si, RŠ, 2017). Seveda pa je tudi pri pitju kave potrebna zmernost in odgovornost.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117594363_951786458633545_5157334927165836080_n.jpg

Živali so se obnašale čudno

Ali veste, da so poživilne učinke kave odkrili povsem naključno?

Po legendi naj bi pastir, ki je pasel kamele/ovce, menihom v Jemnu poročal, da se njegove črede obnašajo čudno in da večkrat prebedijo noč. Tako so menihi s pastirjem na čelu odšli k čredi, da bi jo opazovali. Bili so namreč prepričani, da je za čudno vedenje živali kriva hrana. Ugotovili so, da živali jedo grme z rdečimi plodovi. Eden izmed menihov je plodove grma vzel ter jih nato prevrel, dobljeni napitek pa je popil. Kasneje je bedel celo noč in po premisleku ugotovil, da je za to kriva skrivnostna pijača. Menihi so kasneje čudežni napitek pili vsako noč, kava pa se je razširila po celotnem kraljestvu Jemna. Nato se je razširila po celem svetu. (Naironus, Faustus Banesius, 1710)

Po legendi naj bi pastir, ki je pasel kamele/ovce, menihom v Jemnu poročal, da se njegove črede obnašajo čudno in da večkrat prebedijo noč.

Domača jesenska kava

Danes vam predstavljam recept za jesensko kavo. Gre za nekakšno različico ledene kave, ki ne vsebuje sladoleda.

Sestavine:

  • črna kava (najboljša je Barcaffe),
  • sladka smetana za stepanje,
  • čokolada v prahu (lahko tudi kakav),
  • po želji tudi ostali dodatki.

Postopek

Najprej skuhate kavo in jo kasneje še nekaj časa pustite v posodi, da se delci kavne usedline usedejo na dno ter, da se kava nekoliko ohladi. Kasneje napitek precedite s pomočjo gaze ali drobnega cedila. Kavo po želji tudi sladkajte.

Napitek nalijete v skodelice/ kozarce, iz katerih boste kasneje pili. Na vrh napitka dodate še stepeno smetano. Smetano lahko po želji potresete s čokolado v prahu ali kakavom, lahko dodate čokoladne bombone, meto itd.

Bodite kreativni!

Predstavljam vam tudi recept za domačo kavno masko, za sijočo in prijetno kožo.

Domača kavna maska za čisto in mehko kožo

Sestavine:

  • 1 mala žlička kakava v prahu
  • ½ male žličke mlete prave kave
  • 1 žlica toplega mleka

Postopek

Sestavine dobro premešamo, da dobimo lepo, gladko maso. Ko je masa homogena, jo nanesemo po obrazu, vratu, po želi pa tudi po dekolteju.

Masko pustimo delovati 30 minut. Med njenim delovanjem boste občutili, kako se koža napenja in zateguje.

Masko si najprej izperemo s toplo vodo, kasneje pa še temeljito s hladno vodo.

Enostavni čokokeksi

Predstavljam vam recept za enostavne čokokekse, ki so zelo dobra kombinacija s kavo.

Sedaj, ko je zunaj lepo vreme, imate dobro priložnost, da si božansko kombinacijo privoščite na terasi/balkonu, na prijetnem soncu.

Prav tako pa je zelo dobra kombinacija čokokeksov z mlekom ali s kakavom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117307301_626605914936277_5339985856525726891_n.jpg

Recept ni pretirano težek, vsebuje pa zgolj “osnovne” sestavine za piškote.

Sestavine

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • pol kilograma moke
  • 1 dl mleka
  • 150 g masla
  • 200 g kokosove moke
  • 100 g temne čokolade (lahko tudi mlečne)

Postopek

V posodo damo jajci, moko, sladkor, mleko, maslo (narezano na koščke), kokosovo moko ter na koščke narezano čokolado. Vse skupaj pregnetemo, da dobimo kepico testa. Po želji lahko damo testo za pol ure v hladilnik, saj bo kasneje boljše.

Nato iz mase oblikujemo več manjših kroglic, ki jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem.

V tem primeru vam ne bo potrebno paziti na medsebojno razdaljo zaradi koronavirusa, ampak boste morali polagati kroglice v takšno medsebojno razdaljo, da se ne bodo pri peki sprijele skupaj. Torej ne polagajte jih čisto skupaj.

Piškote pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno 25-30 minut.

Viri:

  • Bischofszell Food Ltd. Archived 2013-01-17 at the Wayback Machine
  • Meyers, Hannah (7. marec 2005). “”Suave Molecules of Mocha” — Coffee, Chemistry, and Civilization”. Pridobljeno dne 3. februar 2007.
  • Dnevnik.si (29. 9. 2017). RŠ. 1. oktobra praznujemo mednarodni dan kave: po jutranji kavi se dan pozna. Pridobljeno 1. 10. 2020 iz https://www.dnevnik.si/1042786134.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor