Kulinarika Prosti čas Za otroke

Pica na sto in en način

Pica. Za mene in za marsikoga ena izmed ljubših jedi.

Imela sem obdobje, ko bi jo lahko jedla čisto vsak dan. Kar pa seveda vemo, da ni zdravo. Človek namreč potrebuje pestro in raznoliko prehrano.

Človek potrebuje pestro in raznoliko prehrano.

Kljub temu, da sem sama zagovornik tega, da bi moral človek jesti tisto, kar njemu oz. njegovemu organizmu prija, je v življenju na vseh področjih potrebno ravnovesje, tudi pri prehrani.

Kaj si mislim…

Človek potrebuje raznoliko prehrano, sploh v otroštvu in v rani mladosti, da se lahko normalno razvija in raste. Zato sama nisem zagovornik tega, da se otroke sili v vegansko ali vegetarijansko prehrano. Naši najmlajši namreč potrebujejo tudi snovi in živalske beljakovine, ki jih lahko v svoj organizem dobijo z mesom. V naše telo z mesom vnašamo tudi železo, hkrati pa so njegove maščobe zelo zdrave.

Na koncu koncev je odločitev posameznika, kaj bo jedel, samo njegova. A dejstvo je, da potrebujemo raznoliko prehrano iz vseh skupin prehranske piramide.

Hrana revnih ljudi

Ena izmed najbolj priljubljenih jedi sodobnega časa, je bila v 19. stoletju pravzaprav hrana za reveže, ki si kaj drugega niso mogli privoščiti. Prvo pico v obliki, ki jo poznamo danes, so spekli okoli leta 1750, prva picerija pa se je odprla leta 1830, in sicer v italijanskem Neaplju. V Sloveniji je prva picerija zaživela leta 1974. (Wikipedija org., 2020)

Ena izmed najbolj priljubljenih jedi sodobnega časa, je bila v 19. stoletju hrana za reveže, ki si kaj drugega niso mogli privoščiti. Prvo pico v obliki, ki jo poznamo danes, so spekli okoli leta 1750, prva picerija pa se je odprla leta 1830, in sicer v italijanskem Neaplju. V Sloveniji je prva picerija zaživela leta 1974. (Wikipedija org., 2020)

Sto in en recept

Danes vam predstavljam sto in en recept za različne oblike pice. No, pravzaprav vam bom danes predstavila nekaj variant te nadvse priljubljene jedi.

Recepti so enostavni, vsebujejo pa zgolj osnovne sestavine za pico.

Jaz ne kompliciram

Sama sicer pri kuhi in peki ne kompliciram. Zelo rada ustvarjam in med sabo kombiniram različne komponente, a pri tem se trudim, da uporabljam tisto, kar mi je na razpolago.

Sama sicer pri kuhi in peki ne kompliciram. Zelo rada ustvarjam in med sabo kombiniram različne komponente, a pri tem se trudim, da uporabljam tisto, kar mi je na razpolago.

Domači pica kruhki

Pri peki dobroto vam lahko pomagajo tudi vaši najmlajši, saj bodo ob tem preprosto uživali.

This image has an empty alt attribute; its file name is 118015724_1186683708361355_621158265317581732_n.jpg

Vaši najmlajši bodo ob peki preprosto navdušeni, hkrati pa jim boste pomagali, da bodo razvijali svoje delovne navade ter kreativnost.

Pica polžki

Ta preprosta in okusna jed vam bo vzela zgolj 30 minut. Potrebujete listnato testo, sir, šunko, paradižnikovo mezgo (ketchup) ter začimbe po želji.

Na listnato testo najprej namažete paradižnikovo mezgo, dodate šunko (jaz jo po navadi naribam), sir ter začimbe. Testo zavijete skupaj in ga prerežete na več kosov, da dobite polžke. Te razporedite po pekaču, v dovolj veliko medsebojno razdaljo, da se ne bodo med peko prijeli skupaj.

Polžke pecite približno 25 minut.

Mini pice

Za to enostavno jed potrebujete toast, ketchup, šunko, sir, origano, po želji pa še gobice, koruzo ali drugo zelenjavo.

Na toast najprej namažete ketchup. Na to položite rezino šunke in rezino sira. Na sir še potrosite origano ter daste gobe ali poljubno zelenjavo.

Mini pice se pečejo na 180 stopinjah Celzija, približno 10 do 15 minut.

Pica kruhki

Sestavine

Testo

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
  • 1 žlica sladkorja,
  • 1 žlica moke,
  • 1 dl mlačne vode,
  • 600 g moke,
  • 1 dl vode (ali po občutku),
  • žlička soli,
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega),

Nadev (predlog sestavin)

  • naribani sir,
  • sirni namaz,
  • šunka,
  • paradižnikova mezga,
  • gobice, koruza,
  • origano.

Postopek

V posodo posujte suhi kvas (lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato ga razdelite na kroglice, vsako kroglico pa kasneje razvaljajte v obliko pravokotnika. Nasvet: Priporočam vam, da testa ne razvaljajte v preveč debelo, niti ne v preveč tanko plast.

Nato na eno stran plasti testa nadevajte izbrane sestavine za nadev. Kasneje testo zvijajte, robe pa upognite na notranjo stran.

Kruhke pecite na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.

Kruhke lahko postrežete z zelenjavo in z različnimi omakami. Izbira je vaša.

Pica za oblizniti prste

Sestavine

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki)
  • 1 žlica sladkorja
  • 800 g do 1 kg moke
  • 2,5 dl vode (ali po občutku)
  • žlička soli
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega)

Postopek

V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Kasneje testo razvlecite po pravokotnem ali okroglem pekaču. Odvisno, kakšne oblike pice si želite.

Na testo dodajte sestavine, ki bi jih radi imeli na pici. Sama zelo rada dam na pico kar klasične sestavine, včasih pa tudi zelenjavo, tuno ali mleto meso. Možnosti je res ogromno.

Če boste na pico dodali mleto meso, priporočam, da ga predhodno prepražite.

Pico pečete na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.

Pa dober tek!

Vir

  • Wikipedija,, org. (2020). Pica. Pridobljeno 9. 9. 2020 iz https://sl.wikipedia.org/wiki/Pica.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor