Kulinarika Za dušo

Skutina tortica, ki vas bo začarala

Cheesecake ali po naše skutina torta (tudi skutin kolač) je med ljudmi vedno bolj priljubljena.

Njena osnovna sestavina je skuta, pa tudi različni kremni siri.

V skutino tortico lahko dodamo; različno sadje, pudinge, zelo priljubljena pa je tudi skutina tortica z dodatkom nutelle.

Prastari recepti in lastna knjiga

Za vas sem izbrskala nekaj zanimivosti o skutini torti (Wikipedija. org., 2020).

  • Najstarejša omemba skutine torte sega že v 5. stoletje pred našim štetjem, ko jo je v svojem zapisu omenjal znanstvenik Aegimus. Ta naj bi napisal celo knjigo o pripravi skutine torte.
  • Najstarejši obstoječi recept za skutino torto najdemo v knjigi Cato the Elder’s De Agri Cultura.
  • Angleško ime “cheesecake” se je začelo uporabljati šele v 15. stoletju, v 18. stoletju pa je torta dobila značilno obliko.
  • Starejša oblika torte se je pripravljala na način, da je bilo testo (biskvit) posebej pečeno oz. ločeno od nadeva.
  • Testo starejših oblik torte je vključevalo tudi kvas, katerega so z dodatkom jajc kasneje zamenjali. S tem je znana torta postala sladica.

Najstarejša omemba skutine torte sega že v 5. stoletje pred našim štetjem, ko jo je v svojem zapisu omenjal znanstvenik Aegimus. Ta naj bi napisal celo knjigo o pripravi skutine torte.

Najboljša skutina tortica

Receptov za skutino torto je “malo morje”, jaz pa sem za vas izbrala najboljšega. Tortica je hitro pripravljena, rezultat pa je odličen.

Skutina torta ali Cheesecake

Za biskvit

  • 3 jajca
  • 6 žlic sladkorja
  • 6 žlic olja
  • 8 žlic moke
  • 1 pecilni prašek

Za nadev

  • 3 jajca
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vanilijev puding (prah)
  • 500 g skute
  • 1 velika kisla smetana

Potek

Jajca in sladkor penasto vmešamo z mešalcem, nato pa dodamo ostale sestavine za biskvit. Vse skupaj zmešamo in vlijemo v namaščen pekač za torto.

Z mešalcem zmešamo tudi vse sestavine za nadev. Dobljeno maso vlijemo v tortni pekač, na sredino mase za biskvit. Za lažjo predstavo si oglejte spodnji prikaz.

prikaz za torto

Torto pečemo 1 uro na 180 stopinjah Celzija.

Avtoričini “hinti”

Naj vam zaupam nekaj mojih “hintov” pri peki skutine tortice.

  • Torto lahko pečete tudi v modelih drugih oblik (ni potrebno spreminjati količine sestavin). Sama sem jo na zadnje spekla v modelu srčkaste oblike.
  • Namesto kisle smetane lahko dodate tudi sladko smetano. Preverjeno izpade super tudi tako.
  • Tortica bo najboljša, če boste uporabili domačo skuto.
  • V nadev lahko dodate jagodičevje ali sezonsko sadje.
  • Nasvet: Tortico dajte v hladilnik vsaj za dve uri.

Bodite kreativni!

Viri:

  • Wikipedija.org., (2020). Cheesecake. Pridobljeno 6. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor