Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Enostavne spomladanske specialitete

V današnjem prispevku vam predstavljam nekaj nepogrešljivih receptov za cukrove spomladanske jedi.

1. Regratova solata z jajci in fižolom

Regrat je vsestranska rastlina, dobra na krožniku, zdrava, ko nas kaj teži in zabavna, če si dovolimo uživati v njej.

Zdravilne učinkovine regrata lahko preverite na povezavi.

Regrat je vsestranska rastlina, dobra na krožniku, zdrava, ko nas kaj teži in zabavna, če si dovolimo uživati v njej.

“Solata revnih” po astronomskih cenah

Če je še do nedavnega veljal za ‘solato revnih‘, pa nas sprehod po tržnici in astronomske cene, ki jih tam vidimo, kaj kmalu prepričajo, da temu ni več tako.

Če je še do nedavnega regrat veljal za ‘solato revnih’, pa nas sprehod po tržnici in astronomske cene, ki jih tam vidimo, kaj kmalu prepričajo, da temu ni več tako.

Kave, sirupi in sendviči

Regrat je res nepogrešljiv v kulinariki.

Priljubljena je predvsem regratova solata z različnimi dodatki in kombinacijami; s trdo kuhanim jajcem in krompirjem, ocvirki, koščki slanine, jogurtom, fižolom …

Nekateri regrat blanširajo ob špinači, drugi z njim v sendvičih nadomestijo rukolo, kuhajo se juhe, iz cvetov namakajo sirupi, nekateri pa njegovo korenino uporabijo celo za (brezkofeinski) nadomestek kave.

V kakršnikoli obliki že ga uživate, vam ga toplo priporočamo, saj je zelo zdrav.

Nekateri regrat blanširajo ob špinači, drugi z njim v sendvičih nadomestijo rukolo, kuhajo se juhe, iz cvetov namakajo sirupi, nekateri pa njegovo korenino uporabijo celo za (brezkofeinski) nadomestek kave.

Regratova solata z jajci in fižolom

Logo

Kot velika ljubiteljica naravnih dobrin, sem nedavno nabrala regrat in ga kasneje pripravila v solati. Dodala sem še nekaj radiča, narezano trdo kuhano jajce, fižol ter česen. Solato sem kasneje začinila s soljo, bučnim oljem ter kisom. Pripravljena jed je bila prava spomladanska poslastica, ki jo priporočam tudi vam.

2. Preprosta jagodna torta

Sestavine;

Za biskvit;

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice moke
  • 2 skodelici navadnega jogurta
  • pol skodelice olja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • mleko (za navlažitev biskvita)

Za kremo;

  • 250 g sira Mascarpone,
  • 375 ml smetane za stepanje (ena mala smetana in pol),
  • 450 g zmrznjenih jagod,
  • sladkor (po okusu).

Postopek;

Najprej z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Nato dodamo ostale sestavite in vse skupaj zmešamo. Maso prelijemo v tortni model in pečemo na 180 stopinjah Celzija, približno 35 minut. Počakamo, da se biskvit ohladi, nato pa ga prerežemo na pol.

Za kremo najprej stepemo smetano, nato pa v njo primešamo sir Mascarpone, dodamo pa tudi jagode, ki smo jih predhodno odmrznili in narezali na kose. Opomba: Nekaj jagod si prihranimo za okrasitev torte. Po občutku dodamo še sladkor (jaz dodam približno štiri žlice) in vse skupaj zmešamo.

Biskvit kasneje dobro navlažimo, spodnjo polovico biskvita pa dobro namažemo z jagodno kremo. Na premazano polovico položimo zgornjo polovico biskvita.

Torto kasneje poljubno okrasimo. Jaz sem jo na primer premazala s čokolado (glej spodnjo sliko), ki sem jo naredila tako, da sem jedilno čokolado zakuhala v sladki smetani.

Torto sem kasneje okrasila z jagodami in posula s kokosovo moko.

This image has an empty alt attribute; its file name is 139598351_421567609083213_7843611519606602220_n.jpg

3. Okusni domači hamburgerji

Okusne domače bombetke

Sestavine za 4 bombetke;

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
  • 1 žlica sladkorja,
  • 700 g moke,
  • 2,5 dl vode (ali po občutku),
  • žlička soli,
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega),
  • semena za posip (po želji oz. če jih imate).

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato ga razdelite na manjše dele in iz njih oblikujte kroglice oz. bombetke.

Bombetke lahko po želji posujete s semeni, vendar jih morate v tem primeru, preden jih posujete s semeni, premazati z oljem. Jaz jih ponavadi ne posujem s semeni, verjamem pa, da tudi s semeni zelo okusne.

Bombetke nato specite na temperaturi 200 stopinj Celzija, približno pol ure, oz. odvisno od pečice. Jaz jih na primer v študentskem stanovanju pečem občutno dlje kot doma, saj je pečica že stara 😛 .

Ideja, kako začiniti pleskavice

Ker pa je nepogrešljivi del hamburgerja tudi pleskavica, vam bom še zaupala, kako pri nas doma le-to začinimo, da je na koncu res omamno dobra.

V mleto nezačinjeno meso dodajte eno jajce, nekaj drobtin, malo iztisnjenega česna, sol in poper. Po želji še lahko dodate sesekljane začimbe. Vse skupaj zmešajte in nato iz mase oblikujete pleskavice in jih specite.

4. Testeninska solata

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 130082822_1269762356738418_2104365104899222343_n.jpg

Sestavine

  • testenine,
  • poljubna zelenjava,
  • majoneza,
  • poljubne začimbe.

Postopek

Najprej testenine, ki so vam ostale, dajte v posodo, nato pa dodajte poljubno zelenjavo. Jaz sem na primer uporabila papriko, koruzo in paradižnik. Dodajte še majonezo, poljubne začimbe ter premešajte. Vaša testeninska solata je narejena. Zakaj nisem napisala količine sestavin? Zato, ker je slednje odvisno od količine testenin, ki so vam ostale pri kosilu.

5. Bučkini polpeti

Pripravite si lahko bučkine polpete, ki so božanskega okusa. Ta okusna jed bo z lahkoto nadomestila meso.

Sestavine

  • 500 g bučk
  • 2 jajci
  • drobtine (toliko, da se masa sprime skupaj)
  • 1 čebula
  • sol, poper
  • peteršilj (ali druge začimbe)
  • naribani sir

Postopek

Najprej bučke naribamo in dobro odcedimo. Medtem narežemo čebulo, peteršilj in razžvrkljamo jajci. Precejene bučke damo v posodo in jih zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami. Iz dobljene mase oblikujemo polpete. Polpete kasneje spečemo v ponvi, na vročem olju.

Polpete lahko spečemo tudi v pečici. V tem primeru jih pečemo na 200 stopinj Celzija, polpete pa pečemo približno 20 minut.

6. Polnjene bučke

Bučke lahko pripravimo tudi tako, da jih napolnimo z različnimi sestavinami. Nekateri jih polnijo z mletim mesom, s šunko, s sirom itd.

Bučke najprej olupimo in izdolbemo. Nato bučke napolnimo z različnimi polnili. Jaz sem na primer dala na bučke malo paradižnika, malo naribanega sira in šunke, malo skute ter origano (spodnja slika). Bučke damo nato peči.

7. Pica za oblizniti prste

Sestavine;

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki)
  • 1 žlica sladkorja
  • 800 g do 1 kg moke
  • 2,5 dl vode (ali po občutku)
  • žlička soli
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega)

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Kasneje testo razvlecite po pravokotnem ali okroglem pekaču. Odvisno, kakšne oblike pice si želite.

Na testo dodajte sestavine, ki bi jih radi imeli na pici. Sama zelo rada dam na pico kar klasične sestavine, včasih pa tudi zelenjavo, tuno ali mleto meso. Možnosti je res ogromno.

Če boste na pico dodali mleto meso, priporočam, da ga predhodno prepražite.

Pico pečete na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.

8. Nesramno dobre kremne rezine

Sestavine;

  • Albert keksi,
  • 2 litra mleka,
  • 5 vanilijevih pudingov,
  • 4 žlice ostre moke,
  • 8 jajc (rumenjaki),
  • 15 dag sladkorja,
  • rum,
  • 500 ml smetane.

Postopek;

Najprej na dno velikega pekača položimo Albert kekse, tako da prekrijemo celotno dno pekača. Nato ločimo rumenjake in beljake, iz slednjih pa stepemo sneg. Mleko vlijemo v kozico, ki jo pristavimo na ogenj. Medtem, ko se mleko greje, skupaj zmešamo pudinge, sladkor, moko, jajca ter rum.

Ko mleko zavre, vanj vlijemo maso, na koncu pa v dobljeno kremo na rahlo še primešamo beljake. Kremo še vročo vlijemo na kekse. Ko se krema ohladi, še nanjo dodamo stepeno smetano. Po želji lahko po smetani potrosimo še čokolado.

Ali so boljše tradicionalne kremne rezine ali kremne rezine z Albert keksi pa presodite sami.

9. Ciganski golaž po moje

Sestavine:

  • 3 čebule,
  • 500 g govedine,
  • 6 krompirjev,
  • 4 korenčki,
  • 1 rdeča paprika (lahko tudi kot začimba),
  • vegeta,
  • poper,
  • začimba za golaž.

Postopek

Najprej prepražimo na koščke narezano čebulo, dodamo ji govedino in meso prepražimo. Ko govedina porjavi in spusti svoj sok, dodamo narezan krompir in korenje.

Jed vegetamo, popramo in zalijemo z veliko vode. Golaž pustimo, da se kuha. Čez nekaj časa dodamo narezano rdečo papriko ter začimbo za golaž. Nato pustimo, da se golaž kuha sam.

Med kuho neprestano kolaž zalivamo z vodo in mešamo. Jed se kuha približno eno uro.

Bodite kreativni! Pa dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor