Cuker raziskuje Cukrov potep Prosti čas Utrinki iz narave

Od malice na Vršiču, kraško-istrskih doživetij do prelepe zelene pokrajine

Slovenija je res čudovita dežela. Od mogočnih gora, čudovitih hribov in dolin do sinje-modrega morja. Pa raznolikih jezer in čarobnih sprehajalnih poti.

Danes bi vam rada predstavila izlet, na katerem sva s fantom doživela res veliko slovenskih lepot, porabila pa relativno malo denarja.

Mogoče pa boste dobili kakšno idejo, kam se odpraviti na izlet in katere znamenitosti si ogledati.

Dobrodošli na najinem izletu!

Prvi dan, očarljivo kraško mestece

Na pot sva se odpravila šele okoli desetih dopoldne, najprej pa sva se odpravila proti prelepemu kraškemu naselju Štanjel. Slikovite ozke ulice, prelepi parki in kamnite hiše so raj za številne arhitekturne navdušence. Poseben pečat naselju daje grad in nadvse znan Ferrarijev vrt. Gre za vrtni park, ki je razglašen za kulturni spomenik državnega pomena z lastnostmi kulturne krajine. Štanjel se sicer že omenja v mlajši železni dobi, ko je bil izjemnega pomena zaradi dobre geografske lege. Več informacij o kraju z aktualnimi odpiralnimi časi si lahko preberete na povezavi.

Ferrarijev vrt

Pot sva nadaljevala do dvorca Zemono pri Vipavi, v katerem je prestižna Gostilna pri Lojzetu, ki ima celo Michelinovo zvezdico. Več informacij z odpiralnim časom restavracije najdete na povezavi.

Dvorec Zemono

Kasneje sva se odpravila proti vasici Vrhpolje pri Vipavi, kjer sva imela nastanitev. Stanovala sva v prelepih apartmajih Kobal. Apartmaji so res moderni, čudoviti in polno opremljeni, od klime do mikrovalovne pečice in toasterja. V sklopu apartmajev se nahaja tudi picerija, ki kot zanimivost ponuja tudi testo iz konoplje.

Vipava je res dobra lokacija, ki je relativno blizu vseh večjih znamenitosti, ki sva si jih imela namen ogledati. Ugodna lokacija je tudi Tolmin.

2. dan, malica na Vršiču in Kranjska Gora

Drugi dan najinega izleta je bil res pester. Odpravila sva se v Kranjsko Goro, do katere sva se vozila uro in pol. Destinacija ni bila tako blizu, vendar je bila bližje, kot če se bi do nje odpravila od doma.

Najprej sva se odpravila do znamenitega jezera Jasna, kjer sva počivala v senci prelepega gozdička, obdana s ciklamami. Jaz sem pri tem, kot velika ljubiteljica rož, neizmerno uživala. Jasna ponuja tudi možnost najema supa, okrepčilo v restavraciji in sladoled s pijačo v okoliških kafičih. Seveda sem poskusila tudi zaplavati, vendar sem si po tem, ko sem v jezero namočila stopalo, kar kmalu premislila. Voda je bila namreč ledena.

Jasna
Jasna

Kasneje sva se odpravila do Naravnega rezervata Zelenci, le nekaj streljajev stan od Jasne. Jezero v Zelencih je čudovito in pravi balzam za dušo. Kot že ime jezera pove, je to znano po značilni zeleni barvi. Do jezera vodijo številne poti, ki so del planinske poti. Ob poti do jezera sva srečala tudi dva oranžna lepotca, ki sta pozirala na rastlini (glej sliko).

Zelenci
Oranžna lepotca

Nato sva se odpravila do Nordijskega centra v Planici, kjer sva občudovala mlade skakalce, ki so neutrudno trenirali na skakalnicah. Tako mladi, pa tako pogumni. Podate se lahko tudi na zipeline.

skakalnice v Planici

Nato sva se odpravila do trgovine, kjer sva si nakupila vse potrebno za piknik. Odločila sva se namreč, da si bova priredila piknik kar na prelazu Vršič, ki je bil najina naslednja destinacija.

Nato naju je pot vodila nazaj proti Vipavi, in sicer mimo Bovca, skozi Trento, Kobarid, Tolmin in številne druge prekrasne kraje. V Tolminu si lahko ogledate znamenita Tolminska korita, Bovec ponuja prelep pogled na naše najvišje smučišče Kanin itd. Lahko si ogledate tudi slap Boka ali izvir Soče.

Krasna si, bistra hči planin!

Midva sva si ogledala Soška korita in zanimiv alpski botanični vrt.

Trenta ponuja številne možnosti kampiranja ob Soči, kampe in rafting na Soči pa najdete tudi v številnih drugih krajih ob tej smaragdni reki.

V Solkanu sva si še ogledala znameniti Solkanski most.

Solkanski most

Tretji dan, milijoni školjk in prelepa morska pokrajina

Tudi tretji dan je bil pester. Po zajtrku sva se zaradi velike vročine odločila, da se osveživa na slovenski obali. Odpravila sva se v Strunjan, kjer sva se kopala na prenovljeni plaži. Ob nabiti plaži človek sploh ne bi pomislil, da živimo v korona času. Priznati pa moram, da je nova plaža zelo lepo obnovljena.

Strunjan

Zaradi gneče je parkiranje v Strunjanu lahko velik problem. Vse aktualne razmere s cenikom parkiranja pa lahko preverite na povezavi.

Strunjan

Nato sva se podala v Ankaran, kjer sva si ogledala neverjetno sipino školjk, poimenovano tudi pokopališče školjk. Sipina je res čudovita, pravi mali raj za školjčne ljubitelje.

Sipina školjk

Po poteh Ene žlahtne štorije

Odpravila sva se v prelepa Brda, ki so zaslovela predvsem po predvajanju slovenske serije Ena žlahtna štorija.

Pokrajina obdana z nešteto vinogradi, griči in s prelepimi vasicami je res nekaj posebnega. Ustavila sva se v manjšem mestu Šmartno ter na razglednem stolpu, od koder se nama je odprl res lep pogled nad celotno pokrajino.

Obiskala pa sva tudi znameniti Gredič, v katerem je hotel in kjer je bilo prizorišče snemanja serije Ena žlahtna štorija. Več o Grediču si lahko preberete na povezavi.

Brda
Brda

Četrti dan, Koper in čofotanje

Četrti dan najinega potovanja sva izkoristila za oddih v čudovitem obmorskem mestu Koper.

Koper

Še dva cukrova namiga

Na poti iz Kopra se lahko odpravite tudi na ogled prelepe istrske vasice Črni Kal, ki je nekaj posebnega. Poleg kamnoloma je vasica znana po cerkvi Svetega Valentina, ki je nagnjena približno za en meter.

No, razlog, zakaj obiskati to prelepo vasico pa je zagotovo dih jemajoči razgled na viadukt, Koper in Trst.

Hrastovlje

Še en Cukrov izletniški namig pa je prikupna istrska vasica Hrastovlje, ki je najbolj znana po freskah iz tamkajšnje Cerkve Svete Trojice. Gre za enega najstarejših objektov v Istri. Freske v cerkvi naj bi nastale okoli leta 1490, prikazujejo pa različne verske prizore.

Mogoče ti bo všeč tudi ...