Danes vam predstavljam najboljšo idejo za silvestrsko juho.
No, zraven pa vam še predstavljam nekaj drugih idej za jedi, ki jih lahko ponudite kot priloge ob silvestrski večerji.
Danes vam predstavljam najboljšo idejo za silvestrsko juho.
Najboljša silvestrska juha
Gre za zelo zelo okusno simfonijo okusov, ki se prepletajo znotraj domače gobove juhe. Ja, prav ste slišali. Predstavila vam bom recept za okusno domačo gobovo juho.
Gre za zelo zelo okusno simfonijo okusov, ki se prepletajo znotraj domače gobove juhe.
Domača gobova juha
Sestavine
- 500 g šampinjonov,
- 1 velika čebula,
- štirje veliki krompirji,
- trije veliki korenčki,
- 200 ml smetane za kuhanje,
- kisla smetana,
- sol, poper, vegeta (ali druge začimbe po želji).
Postopek
Najprej v veliki kozici prepražite čebulo. Dodate ji na kose narezane gobe, na kose narezani krompir ter narezan korenček. Vse skupaj zalijete z vodo (da sestavine plavajo) in začinite.
Nato pustite, da se juha kuha nekaj časa. Vmes neprestano mešate in dolivate vodo. Po približno 15-tih minutah v juho dodate smetano za kuhanje (približno polovico). Pustite, da se juha nekaj časa kuha, nato pa še dodate ostalo smetano.
Preden juho sevirate, dodate v jed še nekaj kisle smetane (približno 3-4 žlice) in vaša jed je pripravljena.
Najboljše cukrove silvestrske priloge
Danes vam predstavljam nekaj zanimivih in inovativnih idej za priloge k vaši silvestrski večerji. Naj bo vaša letošnja božična večerja nekaj posebnega s pomočjo Cuker bloga.
Recepti so enostavni in hitri za pripravo, ponujajo pa pravo gurmansko razvajanje.
Recepti so enostavni in hitri za pripravo, ponujajo pa pravo gurmansko razvajanje.
Kar pa se mi zdi še posebej pomembno pa je to, da za predstavljene jedi ne boste potrebovali posebnih in “eksotičnih” sestavin, za katere bi zapravili celo premoženje. Saj veste, “simpl kuhna” je lahko najboljša in najbolj okusna.
“Simpl kuhna” je lahko najboljša in najbolj okusna.
Preden pa vam predstavim jedi vas vabim, da si na povezavi ogledate nekaj cukrovih predlogov za praznično peko.
1. Pršut na palčkah
Ta jed je res enostavna za pripravo, na izgled pa je nekaj posebnega. Za njeno pripravo potrebujete zgolj grisine, pršut, sir, zelenjavo in po želji še kakšne dodatke.
Rezine pršuta navijete okoli grisinov, zraven narežete sir na koščke, dodate zelenjavo in vaša jed je gotova.
Narezek bo kljub temu, da boste zanj porabili malo časa, izgledal prefinjeno. Okrasite ga lahko tudi z začimbami, jaz na primer zelo rada uporabim rožmarin.
2. Pica kruhki
Pica kruhki ali pica rolice. Specialiteta, ki je v zadnjem času zelo popularna. Pica kruhke ali pice rolice je moč zaslediti v ponudbi številnih gostiln, ki so pravzaprav po njih zaslovele.
Pica kruhki so odlična ideja za prilogo ali predjed k vaši božični večerji.
Sestavine
Testo
- 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
- 1 žlica sladkorja,
- 1 žlica moke,
- 1 dl mlačne vode,
- 600 g moke,
- 1 dl vode (ali po občutku),
- žlička soli,
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega),
Nadev (predlog sestavin)
- naribani sir,
- sirni namaz,
- šunka,
- paradižnikova mezga,
- gobice, koruza,
- origano.
- naribani sir,
- sirni namaz,
- šunka,
- paradižnikova mezga,
- gobice, koruza,
- origano.
Postopek
V posodo posujte suhi kvas (lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato ga razdelite na kroglice, vsako kroglico pa kasneje razvaljajte v obliko pravokotnika. Nasvet: Priporočam vam, da testa ne razvaljajte v preveč debelo, niti ne v preveč tanko plast.
Nato na eno stran plasti testa nadevajte izbrane sestavine za nadev. Kasneje testo zvijajte, robe pa upognite na notranjo stran.
Kruhke pecite na 200 stopinj Celzija, približno 20 minut.
Kruhke lahko postrežete z zelenjavo in z različnimi omakami. Izbira je vaša.
3. Pica polžki
Ta preprosta in okusna jed vam bo vzela zgolj 30 minut. Potrebujete listnato testo, sir, šunko, paradižnikovo mezgo (ketchup) ter začimbe po želji.
Na listnato testo najprej namažete paradižnikovo mezgo, dodate šunko (jaz jo po navadi naribam), sir ter začimbe. Testo zavijete skupaj in ga prerežete na več kosov, da dobite polžke. Te razporedite po pekaču, v dovolj veliko medsebojno razdaljo, da se ne bodo med peko prijeli skupaj.
Polžke pecite približno 25 minut.
4. Testeninska solata
Za to okusno prilogo ne potrebujete veliko.
Sestavine
- testenine (makaroni),
- poljubna zelenjava,
- majoneza,
- poljubne začimbe.
Postopek
Najprej makarone skuhajte v osoljeni vodi in precedite. Skuhane makarone dajte v posodo, nato pa dodajte poljubno zelenjavo. Jaz sem na primer uporabila papriko, koruzo in paradižnik. Dodajte še majonezo, poljubne začimbe ter premešajte. Vaša testeninska solata je narejena. Količino sestavin si lahko poljubno prilagodite.
5. Gurmanska posodica
Za božansko posodico boste potrebovali jajce, toast in začimbe. Gurmanske posodice bodo služile kot odlična priloga ali predjed k vaši božični večerji.
Najprej z valjarjem razvaljajte toast, tako da se raztegne. Nato toast položite po pekaču za mafine, ki ste ga predhodno dobro namastili, tako da se prilega eni odprtini (da dobite košarico). V košarico iz toasta nato ubijete jajce, nanj pa potrosite poljubne začimbe.
Košarice pečete približno dvajset minut, dokler se jajce ne speče, vendar pazite, da se slednje ne zapeče preveč.
Nato iz pekača vzamete košarice ven in jih servirate z zelenjavo ali s poljubnimi dodatki.
6. Tunin ali avokadov namaz
Za pripravo tega prigrizka boste potrebovali 1 pločevinko tune (80 g), majonezo in 1 topljeni sir. Najprej skupaj zmešajte vse navedene sestavine, da dobite kremast namaz. Namaz lahko začinite s poljubnimi začimbami (predlagam origano).
Avokadov namaz izdelate popolnoma enako, le, da poleg zgoraj navedenih sestavin dodate polovico avokada, ki ga predhodno zmečkate z vilico.
Namaz si lahko namažete na kruh, toast, ali pa ga uporabite kot prilogo k jedem.
7. Polnjene bučke
Bučke lahko pripravimo tudi tako, da jih napolnimo z različnimi sestavinami. Nekateri jih polnijo z mletim mesom, s šunko, s sirom itd.
Bučke najprej olupimo in izdolbemo. Nato bučke napolnimo z različnimi polnili. Jaz sem na primer dala na bučke malo paradižnika, malo naribanega sira in šunke, malo skute ter origano (spodnja slika). Bučke damo nato peči.
Namesto bučk lahko uporabite tudi kakšno drugo zelenjavo.
Želimo vam okusno zadnjo večerjo v letu 2021, v letu 2022 pa veliko uresničenih želja in radosti!