Kolumna Prosti čas Za dušo

Hobiji kot terapija?

So vas že kdaj prevzele negativne misli, ki ste jih “utišali” šele takrat, ko ste počeli kaj prijetnega?

Meni se to dogaja stalno. Zato se vedno, ko sem slabe volje, ali me prevzemajo negativne misli, “zavlečem” h kateremu izmed svojih hobijev.

In moram vam povedati, da mi ti vedno pomagajo. Čez čas tako spet postanem dobre volje in na svoje skrbi kar malo pozabim. No, vedno tudi ni tako preprosto, je pa dejstvo, da sem zaradi hobijev boljše razpoložena.

Ko sem slabe volje, se največkrat “zavlečem” h kateremu izmed mojih hobijev.

Moje rešilne barke

V času otroštva in najstništva sem imela res ogromno hobijev in obšolskih dejavnosti. Če mene vprašate preveč, a o tem bom spregovorila kdaj drugič.

Hobiji so me, poleg šolskega dela, zaposlili do te mere, da nisem imela veliko časa razmišljati o negativnih stvareh in težavah, ki so me pestile. Hobiji so bili na nek način vedno moje rešilne barke.

Vedno dobre volje?

Seveda pa sem bila tu in tam tudi slabe volje (da ne bo sedaj zvenelo kot, da sem bila samo dobre) in še vedno sem, kar pa je seveda nekaj običajnega.

Dejstvo je, da so naša življenja obarvana z različnimi čustvi; od veselja, jeze, žalosti, presenečenja, sramu, in prav je tako. Ne moremo biti vedno dobre volje ali žalostni. A zakaj bi se predajali pretirani melanholiji, če lahko le-to omilimo in si tako ustvarimo lepši svet?

Zakaj bi se predajali pretirani melanholiji, če lahko le-to omilimo in si tako ustvarimo lepši svet?

Svet, v katerem je doma samo pozitiva

Sama zelo rada ustvarjam z barvami, te pa me vedno znova “povlečejo” v svoj svet, kjer me “prežemajo” s pozitivno energijo. Ob barvah popolnoma pozabim na čas.

Na nek način “padem” v stanje zanosa. Stavim, da če bi me takrat v tem “mojem” stanju zanosa zmotili, se, tudi če bi mi ponujali hrano, ne bi odzvala. Sem namreč velika gurmanka in ljubiteljica dobre hrane.

Kaj pa vi radi počnete? Imate kakšne hobije?

Ko pozabiš na čas

Zanos ali po angleško “flow” je pravzaprav stanje, v katerem je človek v neko dejavnost zatopljen do te mere, da izgubi občutek za čas, prostor, osnovne potrebe, dejavnosti pa se popolnoma prepusti.

Zanos ali po angleško “flow” je pravzaprav stanje, v katerem je človek v neko dejavnost zatopljen do te mere, da izgubi občutek za čas, prostor, osnovne potrebe, dejavnosti pa se popolnoma prepusti.

Posameznik v stanju zanosa vso svojo pozornost namenja in se popolnoma osredotoča na določeno mentalno ali fizično aktivnost. Temelj zanosa je posameznikova notranja motivacija za to aktivnost. (Wikipedija. org., 2020)

Nekdo je lahko notranje motiviran za šport, drugi za branje knjig, spet drugi za umetnost itd.

Posameznik bo doživel zanos, če se bo posluževal dejavnosti, za katero je notranje motiviran.

Zanos samo ob izzivih

Pojem zanosa je leta 1975 prvi opredelil Mihaly Csikszentmihalyi s številnimi študijami. Gre torej za relativno mlad pojem. (Wikipedija. org., 2020)

Na podlagi kasnejših raziskav so ugotovili, da lahko posameznik zanos doseže le takrat, ko svoje sposobnosti ocenjuje visoko, nalogo pa dojema kot izziv.

Ugotovili so, da lahko posameznik zanos doseže le takrat, ko svoje sposobnosti ocenjuje visoko, nalogo pa dojema kot izziv.

Kaj pravi stroka?

V preteklosti sem se pogovarjala s priznanim psihologom, ki mi je povedal, da so ljudje danes vse preveč zasedeni in obremenjeni.

Priznani psiholog mi je povedal, da so ljudje danes vse preveč zasedeni in obremenjeni. Dodal pa je tudi, da se mu zdi nujno, da se ljudje ukvarjajo s svojimi hobiji oz. s stvarmi, ki jih osrečujejo.

Pretirana obremenjenost, se po njegovem mnenju, opaža že pri otrocih. Dodal pa je tudi, da se mu zdi nujno, da se ljudje ukvarjajo s svojimi hobiji oz. s stvarmi, ki jih osrečujejo.

Na spletni strani psychic-parapsychologist navajajo, da naj bi študije pokazale, da so bili ljudje, ki so svojim hobijem posvečali vsaj 20 minut na dan, manj dovzetni za utrujenost. Več informacij o pozitivnih učinkih hobijev na zdravje, si lahko preberete na njihovi spletni strani. (Slv.psychic-parapsychologist.com, 2020)

Moje laično mnenje?

Ljudje bi imeli veliko manj težav, če bi več časa posvetili tistim stvarem, ki jih radi počno in aktivnostim, ki jih polnijo z energijo. Prepričana sem, da bi bilo med ljudmi manj obolenj, manj depresije, ankioznosti, celotna družba pa bi bila bolj zadovoljna.

Iz prakse namreč vemo, da so zadovoljni posamezniki pri svojem delu bolj efektivni.

Primer: Ste že kdaj opazili, da je bilo vaš delo, ko ste prišli nazaj na delovno mesto po odmoru, bolj efektivno?

Vaše telo in možgani preprosto potrebujejo počitek, v okviru katerega se spočijete in naberete nove, sveže energije. In prav hobiji so odlična priložnost, da se sprostite.

Časa je dovolj!

A kaj, ko je sodoben način življenja tako hiter, da včasih nimamo časa, da bi živeli, kaj šele, da bi se ukvarjali s konjički.

A saj veste kaj pravijo, časa je dovolj, le vzeti si ga je potrebno.

Časa je dovolj, le vzeti si ga je potrebno.

Viri:

  • Wikipedija. org. (2020). Flow (psychology). Pridobljeno 7. 8. 2020.
  • Slv.psychic-parapsychologist.com. (2020). Pomen hobijev za odpravo stresa – Obvladovanje stresa – 2020. Pridobljeno 7. 8. 2020.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor