Kulinarika Prosti čas Za dušo

Najslajša domača razvada

Vsako leto komaj čakam, da se malce ohladi in da se začnem sladkati s svojim najljubšim napitkom. Ali veste za kateri napitek gre?

Namig: Pravijo, da je glavna sestavina napitka sladka razvada.

Prav ste ugotovili.

Moj najljubši napitek je vroča čokolada.

Logo

Vročo čokolado si najraje privoščim ob mrzlih jesenskih in zimskih večerih, največkrat pa si jo doma pripravim kar sama.

Vročo čokolado si največkrat pripravim kar sama.

Domača razvada

Ta bogat napitek si najraje pripravim v kombinaciji s kokosom, banano ali piškoti.

Vroča čokolada je tudi dobra v kombinaciji s cimetom, oreščki ali s sadjem, v zadnjem času pa je popularna v kombinaciji s penicami.

Vroča čokolada je tudi dobra v kombinaciji s cimetom, oreščki ali s sadjem, v zadnjem času pa je popularna v kombinaciji s penicami.

Pri ljubiteljih vroče čokolade obstaja večna dilema; Ali je boljše, da je vroča čokolada gosta kot puding, ali pa da je tekoča kot kakav?

Ali je boljše, da je vroča čokolada gosta kot puding, ali pa da je tekoča kot kakav?

Kaj pa vi? Ali imate raje, da je vroča čokolada gosta ali da je bolj tekoča?

Uporabljali tudi kot zdravilo

Vročo čokolado naj bi poznali že Maji. V Evropi se je ta popularen napitek uveljavil v 19. stoletju, po tem ko so jo k nam zanesli iz Mehike. Zanimivo je tudi, da naj bi vročo čokolado uporabljali kot zdravilo za bolezni želodca in jeter. (Wikipedija, org., 2020)

Ta napitek je popularen po celem svetu.

V Ameriki poznajo nekoliko bolj tekočo različico vroče čokolade, ki močno spominja na kakav, medtem ko je za Italijo značilna zelo gosta vroča čokolada. Ta napitek je priljubljen tudi v Španiji, kjer ga uživajo v kombinaciji s priljubljeno špansko sladico Churros. (Wikipedija, org., 2020)

Recept za Churrose najdete na povezavi.

Ta napitek je priljubljen tudi v Španiji, kjer ga uživajo v kombinaciji s priljubljeno špansko sladico Churros. (Wikipedija, org., 2020)

Domača različica vroče čokolade

Predstavljam vam recept za domačo različico vroče čokolade.

Ta napitek lahko kasneje kombinirate s številnimi dodatki, najboljša pa je v kombinaciji s kokosovo moko ali s sadjem.

Jaz po navadi sadje kar pretlačim in zmešam v vročo čokolado, kokosovo moko pa posujem po vrhu napitka.

Moj recept za vročo čokolado je res preprost, saj si stvari ne kompliciram. Tako manj časa porabim za samo pripravo napitka, kasneje pa dlje časa uživam ob pitju vroče čokolade in ob njenih radostih.

Sestavine za 1 skodelico;

  • 125 ml sladke smetane (polovica male smetane za stepanje),
  • 80 g temne ali jedilne čokolade,
  • voda (po želji),
  • dodatki po želji (kokos, banana, oreščki, penice).

Postopek

V manjšo kozico nalijte sladko smetano. Nasvet: Jaz vedno sladko smetano razredčim z malce vode (nekaj kapljic). Kasneje temno/jedilno čokolado stopite v sladki smetani. Medtem, ko se čokolada topi, pa neprestano mešate, da se čokolada ne bi prijela na dno kozice. Čokolado mešate tako dolgo, dokler ne nastane gosta čokolada. Čokolado kasneje ohladite, prelijete v skodelico ter ji dodate poljubne dodatke.

Bodite kreativni!

Viri

  • Wikipedija, org. (2020). Hot chocolate. Pridobljeno 2. 11. 2020 iz https://en.wikipedia.org/wiki/Hot_chocolate.
  • Trivedi, Bijal (July 17, 2012). “Ancient Chocolate Found in Maya “Teapot””. National Geographic. Retrieved July 15, 2017.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor