Cuker raziskuje Kulinarika Prosti čas

Ste ga opazili?

Ste ljubitelji marmelade?

Priznam, sama nisem največji ljubitelj sadne razvade, saj sadje jem najraje kar sveže.

Kompoti, sirupi, sokovi in marmelade sicer imajo svoj čar in v sebi nosijo vitamine in vso energijo, ki smo jo vložili v izdelavo, a saj veste kaj pravijo; najbolj je zdravo sveže, neobdelano sadje.

Kompoti, sirupi, sokovi in marmelade sicer imajo svoj čar in v sebi nosijo vitamine in vso energijo, ki smo jo vložili v izdelavo, a saj veste kaj pravijo; najbolj je zdravo sveže, neobdelano sadje.

Domače za gurmanske uživače

Pri nas doma zelo radi iz sezonskega sadja delamo marmelade. Pri tem uporabimo karseda malo sladkorja.

Mama in babica pogosto pripravita grozdno, slivovo ali breskovo marmelado.

Otroški spomini…

Posebej priljubljena pri nas je jagodna marmelada, ki sem se je že lotila tudi jaz.

Sama preprosto obožujem palačinke z jagodno marmelado, rada pa jo uporabljam tudi na pecivih.

Kljub temu, da nisem oboževalec marmelad, pa vseeno obstaja marmelada, ki mi preprosto očara. To je šipkova marmelada.

Kljub temu, da se pri nas doma sredi vrta razkošno bohoti šipkov grm, se šipkove marmelade nismo sami lotili še nikoli.

A kljub temu se spomnim njenega omamnega okusa še iz otroških let. Rečem vam lahko le; da boljše marmelade od šipkove ni!

Recept za šipkovo marmelado najdete na spletni strani Oblizniprste.si.

Pasja roža?

Šipek je zdravilna rastlina, ki se uvršča v družino rožnic. Gre za grm, ki vsebuje dolge, trnjaste veje. Plodovi so značilne rdeče barve in jajčaste oblike. Šipek dozori septembra in oktobra. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Šipek vsebuje številne zdravilne učinkovine. Plodovi šibka vsebujejo vitamine, minerale ter nekaj pektina in fruktoze. Plodove pogosto nabiramo in jih sušimo za čaj. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Šipek vsebuje številne zdravilne učinkovine. Plodovi šibka vsebujejo vitamine, minerale ter nekaj pektina in fruktoze. Plodove pogosto nabiramo in jih sušimo za čaj. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Prepričana sem, da ste že vsaj enkrat v življenju poskusili šipkov čaj, slednji je namreč zelo priljubljen.

Šipkov čaj se uporablja tako pri prehladu, pri boleznih dihal, za ledvična obolenja, prav tako pa je tudi dobro odvajalo. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Šipkov čaj se uporablja tako pri prehladu, pri boleznih dihal, za ledvična obolenja, prav tako pa je tudi dobro odvajalo. (Gorenjske-lekarne.si., 2020)

Več zanimivosti o šipku si lahko preberete na spletni strani gorenjske-lekarne.si.

Ali ste vedeli?

  • Šipek imenujejo tudi divja roža ali pasja roža.
  • Lubje rastline se je nekoč uporabljalo proti ugrizu psov, od koder tudi ime pasja roža.
  • Šipek odpravlja tudi utrujenost in nerazpoloženost.
  • Plodovi šipka, ki so naloženi drug na drugega lahko splesnijo.
  • Šipkova marmelada se ne sme prekuhati, saj slednje uniči vse vitamine v plodovih.
  • Zelo priljubljeno je tudi šipkovo olje. (Farmedica.si, 2020)

Viri

  • Gorenjske-lekarne.si. (2020). Navadni šipek. Pridobljeno 22. 9. 2020 iz https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/sipek-navadni.
  • Farmedica.si. (2020). Šipek. Pridobljeno 22. 9. 2020 iz https://www.farmedica.si/si/dodatki/rastlina-sipek.html.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor