Intervju Prosti čas Za dušo

Moji spomini in izkušnje ustvarjajo glasbo

Na Cuker blogu z veseljem podpiramo mlade in nadarjene ustvarjalce.

Skratka ljudi, ki skozi svojo ustvarjalnost in inovativnost pripovedujejo zgodbo.

Zato v kategoriji “Intervju” vsake toliko časa objavimo pogovor z navdihujočim posameznikom/posameznico.

In tudi tokrat je tako.

Logo

Glasba povezuje srce in um

“Glasba je več kot petje in igranje na instrument. Je umetnost, ki povezuje srce in um. Prav slednje je izhodišče za vsako umetnost, ki se kasneje preko petja, pisanja, komponiranja, igranja, ali drugega umetniškega udejstvovanja, prenese ljudem,” pravi moj tokratni sogovornik mladi glasbenik z umetniškim imenom Alice Fox.

Mladi glasbenik, ki se sicer profesionalno ukvarja s povsem drugim področjem, o sebi ne želi veliko govoriti in raje pusti, da zgodbo o njem pripoveduje prav glasba.

Alice Fox

Vse so ustvarili spomini in izkušnje

Z glasbo se je začel udejstvovati že v otroštvu, saj je vrsto let prepeval in igral kitaro. Pravi, da so prav njegovi občutki, spomini ter izkušnje, ki si jih je doslej nabral, ustvarili glasbo, ki je njegova nepogrešljiva življenjska sopotnica.

Že nekaj let se ukvarja z ustvarjanjem priredb znanih pesmi, ki jim poleg zvočne komponente, vedno doda tudi vizualno. Nekaj njegovih glasbenih del si lahko pogledate na povezavi.

V najinem pogovoru mi je med drugim zaupal, da naj bi kmalu izšel njegov prvi album.

Kaj mojemu sogovorniku pomeni glasba, kako ocenjuje kvaliteto današnje glasbe, od kod inspiracija za njegovo glasbeno ustvarjanje in še mnogo več, pa si preberite v najinem tokratnem intervjuju.

Glasba, ki te pošlje na potovanje v nek drugi svet

Kaj je bil pravzaprav povod za začetek tvoje glasbene poti?

Kot otrok nisem imel možnosti slišati veliko različne glasbe. Poslušal sem lahko tisto, kar je bilo pač dostopno na radiu ali na televiziji. Takrat še pri nas interneta nismo imeli, pa še sploh nisem tako star (smeh). Zato pa so bili vsi ti glasbeni momenti, ko sem se srečal z novo glasbo, tako čarobni. Spomnim se, da sem bil star približno osem let, ko sem prvič slišal rock glasbo. Vsi ti zvoki kitar so me takrat tako premamili, da sem razmišljal le še o tem, kako bom igral in pel v bandu. To je bil tudi povod. V mojih najstniških letih sem se nato začel učiti igranja kitare, kasneje pa igral tudi v glasbeni skupini Fatal Passions.

Razmišljal sem le še o tem, kako bom igral in pel v bandu.

Torej si že imel pred solo kariero predhodne izkušnje v glasbi?

Da. Prvič sem se srečal z glasbo, kot kitarist skupine Fatal Passions. Letos junija bo minilo 10 let od kar smo prvič nastopili. Hkrati pa je to tudi obletnica, mojega prvega nastopa nasploh. Kasneje sem preko banda prišel do učiteljice petja Nataše Trobentar Majcen, pri kateri sem se začel učiti. Na tej točki so se začele stvari spreminjati. Spoznal sem še producenta Tilna Sapača, ki je postal tudi moj mentor, učitelj in sedaj skupaj sodelujeva pri ustvarjanju glasbe.

Kakšno zvrst glasbe sicer ustvarjaš?

Po duši sem roker in to je tudi opazno v mojih priredbah. Sem pa začel že v priredbe vključevati določene elemente “synthwave” glasbe, kar pa je sedaj postala tudi osnova za mojo glasbeno ustvarjanje in album, katerega ustvarjam. V grobem lahko povem, da sem iz težkih kitarskih zvokov prešel v delno elektronsko glasbo, obarvano z “retro” zvoki. Ta žanr ima veliko skupnega z glasbo in filmi iz osemdesetih ter iz začetka devetdesetih. Preko tega žanra obujam otroka v sebi, spomine in določene poglede na določene stvari v življenju. Za poslušalca zna biti ta žanr malce mračen ter mističen, v vsakem primeru pa te oddalji od vsakdanje realnosti. Temu rad rečem: »Pošlje te na potovanje v nek drug svet«.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je slika1-1-1024x683.jpg

Za poslušalca zna biti moj žanr glasbe malce mračen ter mističen, v vsakem primeru pa te oddalji od vsakdanje realnosti.

Velik del tvojega glasbenega ustvarjanja torej predstavljajo priredbe. Na podlagi česa pa se odločiš, da boš priredil določeno pesem?

Priredbe izberem tako, da vedno poskušam izbrati nekaj, kar mi je preprosto všeč, hkrati pa mi predstavlja tudi izziv, s pomočjo katerega se potem veliko naučim. Recimo ena taka je bila pesem Thinking Out Loud od Eda Sherrana, do takrat sem namreč prepeval le rock komade.

Priredbe izberem tako, da vedno poskušam izbrati nekaj, kar mi je preprosto všeč, hkrati pa mi predstavlja tudi izziv.

S kom vse sodeluješ pri svojem glasbenem ustvarjanju?

Vseskozi glasbeno sodelujem s Tilnom Sapačem. Kot mentor in producent mi je ogromno pomagal pri priredbah in brez njegove pomoči verjetno tega intervjuja danes ne bi imela. Trenutno sodelujeva tudi pri mojem prihajajočem albumu. Poleg njega mi veliko pomaga še vocal coach Julija Fajhtinger. Pri priredbah pa sem sodeloval tudi s hrvaškim kitaristom Ivanom Milišićem ter z mlado umetnico Rebeko Rajšek. Je pa tu še ena oseba katero želim izpostaviti in sicer je to Rok Slamek. On skrbi za moje glasbene videospote. Sicer sem jaz tisti, ki napiše scenarij za videospot, Rok pa nato ta scenarij realizira in poskrbi za tehnične stvari vse od snemanja pa do video produkcije.

Omenil si videospote, ki so del tvojega glasbenega ustvarjanja. Zakaj?

Pravzaprav obožujem videospote in si skoraj ne morem predstavljati glasbe brez videospota. Ampak to najverjetneje izhaja iz dejstva, da sem veliki ljubitelj filmov, predvsem znanstvene fantastike. Ko ustvarjam glasbo, si naprej predstavljam film. Nato poskusim v tem filmu poiskati občutke, na osnovi katerih nato naredim ali priredim glasbo.

Ko ustvarjam glasbo, si naprej predstavljam film.

Od kod črpaš inspiracijo za svoje glasbeno ustvarjanje?

Največ inspiracije dobim iz filmov in njihove glasbe. Predvsem tistih filmov, ki sem jih gledal kot otrok. Razlog je verjetno v tem, da preko njih obujam spomine. Veliko inspiracije črpam tudi iz glasbe osemdesetih let, vse od hard rocka pa do synth popa.

Kaj ti pomeni glasba?

Velikokrat mi enostavno pomeni mir. Vse te “poplave” vsakodnevnih informacij ter izzivov na vseh možnih področjih v življenju, me velikokrat vržejo iz ravnotežja, zato iščem vse možne načine, da najdem mir s samim seboj. Z glasbo pa velikokrat zaplavam v drugi svet, v katerem se dogaja magija.

Z glasbo velikokrat zaplavam v drugi svet, v katerem se dogaja magija.

Si bil pri svojem glasbenem ustvarjanju deležen spodbud s strani drugih?

Sprva je bilo zelo težko. Obstajal je cilj, a poti nisem vedel. Občutek je bil takšen, kot da bi se znašel na sredini oceana, daleč okoli pa ne bi bilo nič . Moje odločitve, da del svojega življenja posvečam glasbi in ustvarjanju, niso vsi razumeli in še danes je tako. A sprijaznil sem se. Malce lažje mi je postalo šele, ko sem začel igrat v bandu. Takrat sem se začel učiti od ostalih glasbenikov, s katerimi sem igral in tako tudi dobil občutek podpore.

V vseh teh letih sem se srečeval z mnogimi izzivi, vzponi in padci, ampak skozi leta so se pojavili ljudje, ki so me na takšen ali drugačen način podpirali oz. me še podpirajo. Če vztrajaš dovolj dolgo, te opazijo tudi drugi ljudje, ki ti želijo pomagati in dodati še svojo vrednost k temu, kar ustvarjaš. Mislim, da je prav to največja možna vzpodbuda, ki sem je lahko deležen in daje pomen mojemu celotnemu delu.

Če vztrajaš dovolj dolgo, te opazijo tudi drugi ljudje, ki ti želijo pomagati in dodati še svojo vrednost k temu, kar ustvarjaš.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je slika3-1-1024x683.jpg

Kakšni so tvoji glasbeni načrti za prihodnost?

Težko govorim o načrtih za prihodnost. Seveda obstajajo ogromne želje, a izzivi so tudi vedno večji. Že samo to, da kljub vsem življenjskim izzivom, najdem čas ter predvsem energijo, da sploh kaj ustvarjam, je zmaga sama po sebi. Že nekaj časa delam na svojem albumu in moj cilj za prihodnost je dokončati ta album. Album pa si želim še opremiti z video vsebino, saj vsaka pesem na njem predstavlja del zgodbe. Je neke vrste film. Tega se res zelo veselim in to je pravzaprav tudi vse, kar si trenutno želim.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je slika2-1-1024x505.jpg

Se ti zdi, da je bila glasba včasih kvalitetnejša kot je danes?

Težko rečem. Vsako obdobje prinaša nekaj novega, nekaj drugačnega. Mislim, da tu igra veliko vlogo subjektiven pogled na glasbo. Meni osebno so zelo pri srcu osemdeseta, veliko poslušam glasbo s tega obdobja. Všeč mi je celotna slika tega obdobja, od načina oblačenja do raznih filmov, stilov slik itd. V tem vidim nekaj pozitivnega, daje mi upanje, a težko razložim, zakaj. Vsekakor pa to ni razlog, da je bila glasba nekoč boljša. Mislim, da imamo tudi danes ogromno kvalitetne glasbe.

Mislim, da imamo tudi danes ogromno kvalitetne glasbe.

Mladega glasbenika lahko spremljate na njegovem YouTube kanalu, Facebook profilu ali Instagram profilu.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je slika3-1-1024x683.jpg

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor