Danes vam predstavljam nekaj receptov za pekovske izdelke, ki so enostavni za pripravo.
Odlikuje jih tudi dejstvo, da so božanski, za njihovo pripravo pa ne potrebujete veliko časa.



Pri peki vam lahko pomagajo vaši najmlajši nadobudnimi peki ali pekarice.

Otroci bodo ob peki preprosto navdušeni, hkrati pa jim boste pomagali, da bodo razvijali svoje delovne navade ter kreativnost.
Še več zanimivih idej, kaj lahko s svojimi najmlajšimi ustvarjate iz testa, pa dobite na povezavi.






Jaz ne kompliciram
Sama sicer pri kuhi in peki ne kompliciram. Zelo rada ustvarjam in med sabo kombiniram različne komponente, a pri tem se trudim, da uporabljam tisto kar mi je na razpolago.



1. Božanske domače žemlje


Sestavine;
- 1,5 vrečke suhega kvasa,
- 1 žlica sladkorja,
- 1 žlica moke,
- 1,5 dl mlačne vode,
- 500 g moke,
- 1 dl vode (ali po občutku),
- 1,5 žličke soli,
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega).
Postopek;
V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato si pripravite pekač za mafine. Ja prav ste slišali, pekač za mafine. Pekač dobro premažite z oljem (vdolbine pekača).

Nato v vsako vdolbino pekača dajte eno kepo/kroglo testa. Nato dajte žemlje v pečico. Pecite jih na 180 stopinj Celzija, približno 35-40 minut.


2. Najenostavnejši domači kruh
Ja, prav ste slišali, najenostavnejši kruh.
Zaupam vam tudi recept za enostaven kruh. Pozabite na to, da si boste morali za peko dobrega kruha vzeti celo popoldne.
Sama priprava kruha vam bo vzela zgolj dobro uro.

Sestavine;
- 2 vrečki suhega kvasa (ali eno kocko kvasa),
- 1 žlica sladkorja,
- 1 kg moke poljubne moke (lahko uporabite samo belo moko, ali pa kombinirate različne moke),
- 2,5 dl vode (ali po občutku),
- žlička soli,
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega).
Postopek;
V posodo posujte suhi kvas (lahko tudi kocko kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo vzkipi (do zgornjega roba posode). Nasvet: Priporočam vam, da kruh res dobro in večkrat pregnetete, saj bo kasneje bolj čvrst in se vam ne bo drobil.
Kruh pečete v pečici na 200 stopinj Celzija, približno eno uro. Ko je pečen, ga vzamete iz pečice in zavijete v kuhinjsko krpo.

3. Slastne sirove štručke
Štručke so odlična alternativa za zajtrk ali ko vam zmanjka kruha, saj so res enostavne in hitre za pripravo.
Štručke so res dobrega okusa, prav tako pa so zelo rahle in mehke.

Sestavine;
- 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
- 1 žlica sladkorja,
- 1 žlica moke,
- 1 dl mlačne vode,
- 500 g moke,
- 1 dl vode (ali po občutku),
- žlička soli,
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega),
- naribani sir.
Postopek;
V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Nato si pripravite pekač za mafine. Ja prav ste slišali, pekač za mafine. Pekač dobro premažite z oljem (vdolbine pekača).
Nato v vsako vdolbino pekača dajte eno kepo/kroglo testa. Ko s testom napolnite vse vdolbine pekača, pa krogle/kepe testa posujte še z naribanim sirom.
Nato dajte štručke v pečico. Pecite jih na 180 stopinj Celzija, približno 40 minut.


4. Zadovoljne race
S svojimi najmlajšimi lahko doma spečete preproste račke iz testa. Potrebujete zgolj osnovne sestavine za peko (moka, kvas, voda, olje, sol) ter ščepec kreativnosti.
Vaši najmlajši bodo preprosto navdušeni, hkrati pa jim boste pomagali, da bodo razvijali svoje delovne navade ter kreativnost.
Namig: Svoje pekovske izdelke lahko tudi oblikujete v gosi in namesto račk spečete zadovoljne gosi.

Sestavine;
- 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki)
- 1 žlica sladkorja
- 800 g do 1 kg moke
- 2,5 dl vode (ali po občutku)
- žlička soli
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega)
- rozine (lahko tudi brusnice ali orehi)
Postopek;
V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Kasneje testo razdelite na manjše dele iz katerih oblikujete race.
Racam še nato dodate oči (rozine, brusnice, orehi), nato pa jih daste v pečico. Pečete jih na 200 stopinj Celzija, približno 40 minut.




5. Mlečne pletenice
Ali ste že kdaj poskusili narediti doma mlečne pletenice? Gre za pekovski izdelek, ki se hladnim jesenskih dnem res dobro poda.


Jaz sem se pletenic lani lotila prvič, z rezultatom pa sem bila dokaj zadovoljna. Recept za dobre pletenice sem našla na spletni strani Kulinarika.net.

6. Najboljše testo za picopeke
Predstavljam vam recept za res enostavno in okusno testo za pico.

Sestavine
- 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki)
- 1 žlica sladkorja
- 700 g moke
- 2,5 dl vode (ali po občutku)
- žlička soli
- 1 dl olja (sončničnega, olivnega)
Postopek
V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.
V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.
Testo specite na temperaturi 200 stopinj Celzija, približno pol ure, oz. odvisno od pečice.



7. Kvašeni rogljički
Gre za preproste pekovske izdelke, ki jih lahko ustvarite sami doma. Lahko naredite slane ali sladke rogljičke.
Rogljičke lahko napolnite s čokolado, marmelado ali orehi.

Dober recept za rogljičke najdete na povezavi.
Bodite kreativni! Pa dober tek!