Cuker praznuje Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas

Cukrova ideja: Zadovoljne race

Danes vam predstavljam enostaven recept za pecivo poimenovano zadovoljne race.

Pravzaprav gre za pekovske izdelke v obliki rac.

Omenjeni izdelki bodo kot nalašč za prihajajoči god svetega Martina, martinovo, ki ga zaznamujemo 11. novembra.

Gre za pekovske izdelke v obliki rac. Omenjeni izdelki bodo kot nalašč za prihajajoči god svetega Martina, ki ga zaznamujemo 11. novembra.

Martinovanje-zahvala za obilno letino

Gre za star poganski običaj, s katerim so se predniki v jesenskem času svojim bogovom zahvaljevali za obilno letino. Praznovali so ga tudi v upanju, da bo letino tako obilna tudi v naslednjem letu. V ta namen so prirejali velike pojedine. (Dnevnik.si, 2011)

Kasneje, v času pokristjanjevanja, se je martinovanje uveljavilo kot god svetnika Martina iz Toursa, ki je beraču pomagal tako, da mu je odstopil polovico svojega plašča. (Dnevnik.si, 2011)

Gre za star poganski običaj, s katerim so se predniki v jesenskem času svojim bogovom zahvaljevali za obilno letino. Praznovali so ga tudi v upanju, da bo letino tako obilna tudi v naslednjem letu. V ta namen so prirejali velike pojedine. (Dnevnik.si, 2011)

Veseli obrazi in siti želodčki

Danes vam predstavljam malce drugačno idejo, s katero lahko v dom pričarate veselo vzdušje in site želodčke

Danes vam predstavljam idejo, s katero lahko v dom pričarate veselo vzdušje in site želodčke.

Pri peki vam lahko pomagajo tudi vaši najmlajši, saj bodo ob tem preprosto uživali.

Zadovoljne race

S svojimi najmlajšimi lahko doma spečete preproste račke iz testa. Potrebujete zgolj osnovne sestavine za peko (moka, kvas, voda, olje, sol) ter ščepec kreativnosti.

Vaši najmlajši bodo preprosto navdušeni, hkrati pa jim boste pomagali, da bodo razvijali svoje delovne navade ter kreativnost.

Namig: Svoje pekovske izdelke lahko tudi oblikujete v gosi in namesto račk spečete zadovoljne gosi.

Sestavine

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki)
  • 1 žlica sladkorja
  • 800 g do 1 kg moke
  • 2,5 dl vode (ali po občutku)
  • žlička soli
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega)
  • rozine (lahko tudi brusnice ali orehi)

Postopek

V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Kasneje testo razdelite na manjše dele iz katerih oblikujete race.

Racam še nato dodate oči (rozine, brusnice, orehi), nato pa jih daste v pečico. Pečete jih na 200 stopinj Celzija, približno 40 minut.

Po vzoru starega običaja

Z račkami se lahko zahvalite svojim najbližjim za vso ljubezen in pozornost, ki ste je deležni z njihove strani.

Tako lahko na pečene race s pomočjo trakca zataknete drobno sporočilo oz. zahvalo, račko pa kasneje podelite svoji ljubljeni osebi.

Bodite kreativni!

Vir

  • Bajec, N. (2011). Dnevnik. si, Zakaj je za martinovo pojedino na mizi ravno gos. Pridobljeno 7. 11. 2020 iz https://www.dnevnik.si/1042486702

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor