Cuker praznuje Cukrove ideje Kulinarika Prosti čas Za otroke

Zadovoljne račke in martinova skrivnost

Cuker blog vam predstavlja enostaven recept za pekovski izdelek, ki nosi navihano ime “zadovoljne race“.

Pravzaprav gre za pekovske izdelke v obliki rac.

Omenjeni izdelki bodo kot nalašč za prihajajoči god svetega Martina, martinovo, ki ga praznujemo 11. novembra.

Martinovanje-zahvala za obilno letino

Od kod sploh izvira martinovanje?

Gre za star poganski običaj, s katerim so se predniki v jesenskem času svojim bogovom zahvaljevali za obilno letino. Vsako leto so ga praznovali tudi v upanju, da bo letina tako obilna tudi v naslednjem letu. V ta namen so prirejali velike pojedine. (Dnevnik.si, 2011)

Kasneje, v času pokristjanjevanja, se je martinovanje uveljavilo kot god svetnika Martina iz Toursa, ki je beraču pomagal tako, da mu je odstopil polovico svojega plašča. (Dnevnik.si, 2011)

Veseli obrazi in siti želodčki

Predstavljam vam malce drugačno “martinovo” idejo, s katero lahko v dom pričarate veselo vzdušje in site želodčke.

Ideja za veselo vzdušje in site želodčke.

Pri peki vam lahko pomagajo tudi vaši najmlajši.

Zadovoljne race

Z mladimi nadobudnimi pomočniki lahko spečete preproste račke iz testa.

Potrebujete zgolj osnovne sestavine za peko (moka, kvas, voda, olje, sol) ter ščepec kreativnosti.

Vaši najmlajši bodo preprosto navdušeni, hkrati pa jim boste pomagali, da bodo razvijali svoje delovne navade ter kreativnost.

Namig: Svoje pekovske izdelke lahko tudi oblikujete v gosi in namesto račk spečete zadovoljne gosi.

Sestavine;

  • 1 vrečka suhega kvasa (lahko tudi polovica kvasa v kocki),
  • 1 žlica sladkorja,
  • 800 g do 1 kg moke,
  • 2,5 dl vode (ali po občutku),
  • žlička soli,
  • 1 dl olja (sončničnega, olivnega),
  • rozine (lahko tudi brusnice ali orehi).

Postopek;

V posodo posujte suhi kvas ( lahko tudi polovico kocke kvasa, vendar je suhi kvas preizkušeno boljši), eno žlico sladkorja, žlico moke in malo vode. Vse skupaj premešajte, da dobite tekočino, posodo pokrijte in počakajte približno 10 minut, da kvas nekoliko vzkipi.

V večjo posodo dajte moko, na sredini moke pa naredite jamico. V jamico zlijte olje, vodo, dodajte vzhajani kvasec in sol. Vse dobro pregnetite in pustite, posodo pokrijte s krpo in počakajte, da testo vzkipi.

Ko testo vzkipi, ga še enkrat dobro pregnetite in spet pustite, da še malo naraste. Kasneje testo razdelite na manjše dele iz katerih oblikujete race.

Racam še nato dodate oči (rozine, brusnice, orehi), nato pa jih daste v pečico. Pečete jih na 200 stopinj Celzija, približno 40 minut.

Cukrova ideja po vzoru starega običaja

Z račkami se lahko zahvalite svojim najbližjim za vso ljubezen in pozornost, ki ste ju deležni z njihove strani.

Tako lahko na pečene race s pomočjo trakca zataknete majhno sporočilo oz. zahvalo, račko pa kasneje podelite svoji ljubljeni osebi.

Še ena cukrova luštna ideja

Martinovo račko lahko z otroki izdelate tudi iz fimo/das mase ali plastelina. Ko račko izdelate, jo posušite, da se masa dobro posuši. Nato za vrvico okoli račke navežete lepo sporočilce, zavito v zvitek.

Račko lahko podarite ljubljeni osebi.

Bodite kreativni!

Vir

  • Bajec, N. (2011). Dnevnik. si, Zakaj je za martinovo pojedino na mizi ravno gos. Pridobljeno 7. 11. 2020 iz https://www.dnevnik.si/1042486702

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor